De kortste weg tussen twee punten is voor Nederlanders een rechte lijn. Zeker als ze uit de Randstad komen en heel zeker als ze in Amsterdam zijn opgegroeid. Zoals Dennis van Wijk. Zijn ouderlijk nest lag in een allochtone buurt en hij kwam als voetballer terecht in het meedogenloze klimaat van Ajax. Alleen wie verbaal van zich afbeet werd toen, op het einde van de jaren zeventig, niet vertrappeld. Dat heeft hem gevormd.

Als trainer houdt Van Wijk niet van de zalvende aanpak. Hij is rechttoe en rechtaan. Toen hij trainer van KV Oostende was, zei hij in een interview met dit blad ooit dat een van zijn spelers, verdediger Didier Bapupa, het IQ had van een makreel. Het moet nog maar zelden zijn gebeurd dat een trainer een van zijn spelers in de media zo vernederde. Maar het hoorde bij Van Wijk. Net zoals zijn scheldpartijen in de kleedkamer, net zoals de hondsbrutale manier waarop hij spelers onder de grond stopte. Van Wijk begreep niet dat er daarover werd geklaagd. Hij komt uit een cultuur waarin mensen kunnen incasseren en vervolgens repliceren. Nu keek hij naar spelers die vaak in elkaar krompen als hij zijn mond opendeed. Dat is voor iedere Nederlander aanpassen. Toen René Eijkelkamp destijds bij KV Mechelen arriveerde en aan een ploegmaat na de wedstrijd zei dat die in een bepaalde fase zijn man had laten lopen, werd er Eijkelkamp meteen verteld wat hij zelf verkeerd had gedaan. De Nederlandse spits begreep niets van die extreme gevoeligheid.

Toen Aad de Mos trainer werd van KV Mechelen verbaasde hij ook door een botte en volstrekt on-Belgische aanpak. Hij kon spelers schofferen en werkte vooral in op rancunegevoelens van elders afgeserveerde voetballers. Toch bracht De Mos, psychologisch veel sterker dan algemeen werd gedacht, ook andere accenten aan omdat hij zag dat een te grote directheid contraproductief zou werken.

Dennis van Wijk heeft zich nooit veel van de Belgische omgangscultuur aangetrokken. Hij constateerde dat de mentale weerbaarheid van voetballers erg was verzwakt, maar het botst met zijn karakter om op zijn tong te bijten. Ook daardoor geldt hij als een trainer met een beperkte houdbaarheidsdatum. Van Wijk kan discipline in een groep brengen en spelers enthousiast maken, maar het blijft niet duren. In zijn zeventiende seizoen als trainer was Bergen zijn tiende club. Meer dan elders leek hij daar zijn stempel te hebben gedrukt. Hij bracht de club naar eerste klasse en draaide een probleemloos seizoen, ook al was de vakantie na de eindronde erg kort. Maar Bergen speelde vooral fris voetbal en heeft met Jérémy Perbet en Tim Matthys zowel de topschutter als de voetballer met de meeste assists in zijn rangen.

Maar Dennis van Wijk ergerde zich aan het gebrek aan professionalisme in Bergen, aan het gegeven dat het bij wijze van spreken drie weken duurde voor er een lamp werd vervangen. In die constellatie kan hij niet functioneren. Bovendien maakte het bestuur geen haast van een contractverlenging. Dat is vreemd want eerder noemde sportief raadgever Dimitri Mbuyu hem een van de meest onderschatte trainers van België. Zaterdag liet Van Wijk horen dat hij na dit seizoen niet in Bergen zou blijven. Waarop hij meteen op een zijspoor werd gezet. En het bestuur liet horen dat niet meer de voltallige spelersgroep achter de trainer stond. Assistent Geert Broeckaert is nu de verantwoordelijke man. Het is in Bergen de veertiende trainerswissel in goed tien jaar.

Niet overal heerst op dat vlak de continuïteit van Westerlo, dat niet twijfelt aan Jan Ceulemans, de antipode van Dennis van Wijk. Maar in de spelersgroep wordt er nergens in Europa zo veel geschoven als in Westerlo. Precies 35 spelers werden er tijdens deze competitie opgesteld. En de huurlingen die kwamen binnengewaaid, missen het clubgevoel. Dat doelman Glenn Verbauwhede vorige week zei dat hij eind maart zou bekendmaken voor welke club hij volgend seizoen zal spelen, is daar illustratief voor. Het is een aantasting van het groepsgevoel.

Maar om liefde voor een club gaat het tegenwoordig voor veel voetballers al lang niet meer. Het zijn passanten in een rondtrekkend theater.

Bekijk elke week de vlog van Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om 9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

35 spelers stelde Westerlo al op.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content