Francis De Greef wil bevestigen in de Giro.

Vorig jaar werd Francis De Greef als 23-jarige neoprof veertigste in zijn allereerste Giro. Hij finishte in de koninginnenrit naar Dolomites Stars zestiende. Enkele maanden voordien had hij in het laboratorium van professor Hespel in Leuven het record van Tom Boonen aan diggelen getrapt: de teller bleef steken op iets meer dan 500 watt. Logisch dat de verwachtingen voor de komende Giro hooggespannen zijn, al blijft Francis De Greef zelf liever voorzichtig. “De Giro duurt 21 dagen. Ik ben nog jong, alles moet meezitten. Ik wil er graag een paar ritten uitkiezen om echt goed te presteren. In je binnenste droom je natuurlijk van een goed klassement, maar ik vind het erg moeilijk om daar een cijfer op te plakken. Dan kan je alleen maar ontgoocheld zijn als het niet lukt.”

Hoe heb je je voorbereid?

Francis De Greef: “Ik reed minder wedstrijden dan vorig jaar en trainde doelgerichter. Ik werkte meer klimwedstrijden af en ik sta lichamelijk ook iets scherper. Gezonder ook, want vorig jaar ben ik een paar keer ziek geweest voor de Giro. Ik heb er zo goed mogelijk naartoe geleefd.”

Waarin ben je beter dan vorig jaar?

“Het klimmen gaat iets beter, de explosiviteit is ook groter. Ik heb geen grote stappen gezet, maar maakte op elk gebied een beetje progressie. Mijn tijdrijden verbeterde ook, maar is nog niet top. Ik denk dat ik daar nog een paar jaar voor nodig heb.”

Vorig jaar viel op dat je niet kapotging in een grote ronde.

“Neen, absoluut niet. Ik had geen superdagen, maar het ging elke dag gewoon goed. Er zat een mooie lijn in mijn 21 dagen, zonder inzinkingen. Misschien had ik een nog iets beter klassement kunnen rijden, want ik heb me in het begin een paar keer laten uitzakken. Je bent nieuw, je enige doel is uitrijden, dus denk je: ik ga me hier en daar sparen. Zo halverwege zie je: goh, dat lukt hier precies goed. Pas dan begin je op je klassement te letten en besef je dat je al een paar keer tien minuten hebt weggegeven. Op het einde denk je: verdomme, het had beter kunnen zijn.”

In de koninginnenrit naar Dolo-mites Stars finishte je tussen de grote namen. Wat gaat er dan door je hoofd?

“Achteraf ben je wel trots. Ik verwachtte dat helemaal niet, het was mooi meegenomen als neoprof. Ik reed op mijn eigen ritme naar boven. Er was een klein groepje weg waarbij ik opnieuw kon aansluiten. Op de laatste helling hield ik vanaf de voet mijn eigen tempo aan. Er waren heel wat renners die eerst nog aanklampten bij de kopgroep, daarvan ben ik er op het laatste nog veel gepasseerd.”

Door de afwezigheid van Cadel Evans, Thomas Dekker en Jurgen Van den Broeck ben je automatisch de man voor het klassement bij Silence-Lotto. Brengt dat extra druk met zich mee?

“Ik krijg een vrije rol, we zullen zien. Philippe Gilbert gaat ook mee om er een paar ritten uit te kiezen, maar hij heeft geen klassementsambities. Ik hoop dat ik niemand teleurstel en mijn positie binnen de ploeg kan afdwingen door een goed klassement.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier