Tiger Woods was meer dan twaalf jaar de beste golfer ter wereld, maar de blessurelijst van de Amerikaan (40) wordt stilaan langer dan zijn palmares. Amen en uit?

Of en wanneer Tiger Woods nog aan een golftoernooi zal deelnemen, staat alleen in de sterren geschreven, maar de twijfels over een comeback worden met de dag groter. Eén zaak staat wel vast: dit seizoen komt de gevallen superster niet meer in actie, liet zijn manager Mark Steinberg aan Golf Channel weten. Voor het eerst sinds zijn profdebuut in augustus 1996 nam Woods dit jaar aan geen enkele van de vier majors deel. ‘Hij boekt vooruitgang en zal ook de volgende maanden hard werken aan zijn revalidatie, pas dan kunnen we een datum voor zijn comeback aanstippen.’

Geen verrassing. Meer zelfs: de kans dat hij op 13 oktober in Napa (Californië) het nieuwe seizoen 2016/17 op gang zal slaan, is bijzonder twijfelachtig. In het verleden liet Woods de toernooien in het najaar geregeld passeren, zodat hij in december (hopelijk) blessurevrij aan zijn toernooi – de Hero World Challenge – kon deelnemen. Op de Ryder Cup, van 30 september tot 2 oktober, wordt Woods wél verwacht: als … assistent van de Amerikaanse kapitein Davis Love III.

In juni sprak hij zich voor het laatst zélf uit over zijn gezondheidstoestand. ‘Ik word met de dag sterker, maar mijn lichaam is nog niet golffit‘, klonk het bij de Amerikaan, die in december 41 wordt. Geen pensioengerechtigde leeftijd, bewijzen Henrik Stenson (40 jaar, nummer 5 in de wereld) en de zes jaar oudere Phil Mickelson (nummer 3), maar Woods stapelde sinds zijn amateurcarrière de blessures op.

In 1995 onderging hij zijn eerste van vier knieoperaties, toen littekenweefsel en twee gezwelletjes werden weggehaald. Na zijn zege in de US Open van 2008, toen hij na zijn vierde operatie aan de knie aan de kant stond, werd hij geplaagd door blessures aan de achillespees, rug en pols. Na een operatie aan de rug in april 2014, toen een tussenwervelschijf werd verwijderd om de druk op een zenuw weg te nemen, bereikte hij nooit meer zijn oude niveau en volgden er nóg twee ingrepen – de laatste op 30 oktober 2015 – aan de rug.

De golfer die ooit 635 weken de wereldranglijst soeverein aanvoerde, is door zijn lange afwezigheid in het circuit weggezakt naar plaats 628. Sinds zijn gedeelde tiende plaats op het Wyndham Championship (augustus 2015) speelde hij geen enkel toernooi meer. Zijn droom om de records van Jack Nicklaus (18 majors) en Sam Snead (82 zeges in de PGA Tour) naar de geschiedenisboeken te spelen, mag hij opbergen. Zijn 14e en laatste zege op een major dateert al van 2008 (US Open), in 2013 won hij zijn 79e toernooi: in een sport die zo snel evolueert, is dat een eeuwigheid geleden.

DOOR WOLFGANG SCHEFFLER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier