LucaPelizzon is advocaat, lobbyist bij de Europese Gemeenschap en zaakwaarnemer van WalterBaseggio. Hij droomt ervan hem naar Italië te loodsen. “Maar dan moet Walter iets meer presteren in de nationale ploeg, dat is zeker. Ons bureau blijft geloven in zijn kwaliteiten, maar Walter is niet meer zo jong. Drie, vier jaar geleden gold het argument van de leeftijd nog, maar nu niet meer.” Het moet stilaan gaan gebeuren voor Baseggio, zegt Pelizzon, maar te laat is het niet. “Ik vergelijk hem soms met DinoBaggio : uitstekend op het WK in ’94, maar vier jaar later, op zijn 28ste, pas op zijn sterkst. Het is dus nog niet verloren. We mogen heel tevreden zijn over het werk dat Walter bij Anderlecht doet.”

Vorig seizoen was een verloren jaar, net toen de speler het zich niet kon veroorloven. Pelizzon: “Walter miste de voorbereiding, nadien ging het op en neer, terwijl scouts van Inter en Milan geregeld naar Brussel afzakten. Op het slechtste moment dus, want ook privé veranderde er door zijn huwelijk vanalles. Het doel dit jaar is – en dat hebben we doorgenomen met MichelVerschueren en AlainCourtois – om terug in een sterke positie te komen. Hij moet het leiderschap van de ploeg opeisen. Op het eind van het seizoen zien we dan wel. Momenteel zitten we op schema, zeker bij Anderlecht. In de nationale ploeg was het minder, maar dat gold niet voor hem alleen. Ook YvesVanderhaeghe kreeg het erg te verduren.”

Is Baseggio wel in staat om een leidersrol op te eisen? Pelizzon: “Mijn baas zegt altijd: hoe hoger je komt, hoe mooier de wereld er uit zal zien, maar hoe sterker je je ook moet verweren tegen de kritiek. Net dan moet je tonen dat je over persoonlijkheid beschikt. Dat moment is voor hem nu aangebroken. Zijn rol is ook vrij delicaat. Volgens mij kan Walter twee posities aan : die van werker op het middenveld, maar ook die van aangever achter twee spitsen. Aan zijn trainers om hem te zetten waar hij het best past. Ik vind alleen dat ze hem niet altijd hebben uitgespeeld op basis van zijn technische kwaliteiten.”

Maar valt hij niet te licht uit als organisator-spelverdeler ? Heeft hij voldoende spelinzicht en ritmeverandering? Pelizon: “Wil je Walter in zo’n rol uitspelen, dan moet hij een werker naast zich hebben die superhard voor hem zijn best doet. De Walter van vier, vijf jaar geleden was uitzonderlijke klasse in de snelheid van uitvoering. Voor hij een bal raakte, wist hij al hoe hij hem zou afspelen. De laatste jaren is hij geëvolueerd naar een speler die vooral ballen moest recupereren en veel afstand afleggen.”

De stagnatie is opvallend, vindt Pelizzon. “Zijn beste periode kende hij onder JeanDockx, toen hij het spel organiseerde met veel volk rond hem. Het middenveld toen was veel evenwichtiger, nu staan ze vaak slechts met twee man centraal en moeten ze enorm veel veld bestrijken.” Met andere woorden: de passage van AiméAnthuenis heeft Baseggio geen goed gedaan? Pelizzon: “Daarop geef ik liever geen commentaar, dat begrijpt u wel.” Onder HugoBroos zijn de opdrachten anders. Pelizzon: ‘Helemaal anders. De druk die hij op Walter legt vind ik helemaal niet slecht. Het betekent dat hij veel verantwoordelijkheid krijgt, aan Walter om die op te nemen. Volgens ons kan hij dat. Anderzijds weten wij ook dat Walter nog een man moet worden.”

Moet Baseggio zijn spel veranderen? Pelizzon: “Ik denk dat hij vrijer in zijn hoofd moet worden. Dat is hij op dit moment niet, is mijn indruk. Niet vergeten dat achter een speler ook een privéleven en een karakter zitten, waarmee je ook rekening moet houden. BrunoVersavel was een groot voetballer, maar als je hem verantwoordelijkheid gaf, kreeg hij problemen. Volgens mij blijft Walter op dit moment de grootste in België. Koen Daerden wordt dat misschien in de toekomst : Daerden, dat is de Walter van vijf, zes jaar geleden.”

En nu ? Pelizzon: “Er was een voorstel van Lazio, er was Milan dat in januari kwam kijken, maar dat wilde wachten met een beslissing tot na het WK. Vorig jaar moest zijn seizoen worden, een jaar met Champions League en WK. Helaas ! Dat hij het WK miste, was catastrofaal : voor zijn evolutie, zijn imago, zijn ervaring. Toen het nieuws van zijn blessure bekend was, hebben we onmiddellijk alle geïnteresseerde clubs per fax op de hoogte gebracht, opdat ze zouden weten waarom Walter niet in Japan was. Het was het moeilijkste van de zeven jaren die hij bij ons al onder contract ligt. We moeten helemaal herbeginnen. Maar volgens ons ligt de toekomst van Walter nog steeds in Italië. En Anderlecht wil praten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier