Bijna ontluisterend om te zien was het hoe Milan Jovanovic en Axel Witsel afgelopen zaterdag ruzie maakten toen Frank De Bleeckere in de wedstrijd tussen Standard en Club Brugge na 38 minuten een strafschop floot voor de Rouches. Beiden wilde de penalty trappen en de Serviër, een vat vol ongecontroleerde emoties, duwde zijn jonge ploegmaat weg. Witsel stapte getergd naar de middellijn. Hij feliciteerde Jovanovic niet toen die de penalty had omgezet en gaf hem vervolgens de bal niet toen hij in uitzichtrijke positie op de goal afstormde. Het was een pijnlijk stukje kindertheater op Sclessin.

Standard is van oudsher een vulkanische club en dat is ook onder een strenge leermeester als Laszlo Bölöni niet anders. De trainer wees aan de rust beide spelers op hun attitude en merkte op de persconferentie op dat hij in dat soort omstandigheden van zijn spelers meer intelligentie verwacht. Vreemd trouwens hoe de Roemeen zich tegenover de media gedraagt en tussen heldere analyses door soms compleet uit zijn rol valt. Ook zaterdag toen een journalist hem vroeg om een eventuele verandering in het trainingsschema te melden. De pers, zo zei Bölöni, kwam voor hem na de club en de spelers. Uit zijn blik sprak minachting. De jonge perschef van Standard luisterde met knikkende knieën.

De titelstrijd zorgt voor stress en die was ook zaterdag voelbaar. Ook Standard haalt moeizaam het einde en moest in de eerste 25 minuten van de tweede helft zelfs het commando laten aan Club Brugge. Heel ver weg is het wervelende spel waarmee de Rouches in het begin van deze competitie uitpakten.

Of dat Anderlecht een voordeel geeft in de laatste rechte lijn, valt nog maar af te wachten. De Brusselaars herstelden zich tegen Roeselare van de opdoffer in Tubeke en trekken naar RC Genk, een zwalpend schip dat alles op de bekerfinale zet en een zeer pijnlijk rapport moet voorleggen: dertien nederlagen en meer geïncasseerde dan gemaakte doelpunten. Vreemd is anderzijds wel dat Anderlecht, dat na de komst van Tom De Sutter meer stootkracht heeft, veel minder productief is dan voor de winterstop: toen werden er 43 goals gemaakt in zeventien matchen, nu 30 in zestien wedstrijden.

Zelfs AA Gent – de enige ploeg die in alle competitiematchen scoorde – fabriceerde na de winterstop meer goals dan Anderlecht en wil zijn spectaculaire opgang (26 op 30) zaterdag tegen Standard in stijl afronden. Geen wedstrijd dit seizoen die een meer geladen karakter zal hebben dan deze clash. Michel Preud’homme is de pijnlijke omstandigheden waarin hij uit Luik moest vertrekken nog niet vergeten. Veel frustraties waren er bij Preud’homme toen hij AA Gent zo moeizaam op de rails kreeg en Laszlo Bölöni in Luik in de hemel werd geprezen. Nu is een en ander rechtgezet. Met rendementsgerichte nieuwe spelers, zoals Jacky Mathijssen het zaterdag op Standard terloops nog eens opmerkte en daarbij verwees naar de verjonging die Club Brugge had doorgevoerd. Dat mag dan kaderen in een langetermijnvisie, intussen is Mathijssen wel afgerekend op de resultaten. Na de moeilijke laatste weken zal het einde van het seizoen voor hem een bevrijding zijn.

Spankracht blijft er ook in de staart van de ranglijst. Bij Roeselare is het verbale geweld van trainer Dennis van Wijk duidelijk uitgewerkt en kunnen vooral de met Nieuwjaar aangetrokken paradepaarden Ivan Perisic en Sherjill Mac Donald niet meer voor een meerwaarde zorgen. Ronduit verbazend is het daarom dat Dender de beste troeven heeft om ten koste van KV Kortrijk alsnog de eindronde te ontlopen. Jan Boskamp heeft daar na zijn terugkeer knap werk geleverd. Hij veranderde het concept en legde andere accenten.

Zestien nieuwe spelers trok Dender dit seizoen aan en sportieve stabiliteit is er niet te zien bij deze club die in twee jaar de sprong maakte van derde naar eerste klasse. Ook straks zal het weer erg actief zijn op de transfermarkt. Maar dat is geen nieuw gegeven in een competitie waarin vele clubs zijn uitgegroeid tot import- en exportbedrijven. S

door JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier