Geef toe: een type-elftal bedenken dat de eerste wedstrijden van de competitie geregeld aan de aftrap gaat komen, is geen sinecure. Om meerdere redenen. Omdat het aantrekken van spelers (vooral van Lille OSC en ook wel Club Brugge) door de laattijdige zekerheid over de promotie eveneens laat is begonnen, wat het moeilijk te beoordelen maakt wat de aanwinsten waard zijn. Omdat er de komende dagen en weken nog wel beweging zal zijn op de transfermarkt. Omdat we niet weten hoe snel spelers die nooit in onze eerste klasse gespeeld hebben zich zullen aanpassen. Omdat, tot slot, de ploeg van coach Chihab weinig voorbereidende wedstrijden heeft gespeeld. Van Chihab gesproken: dat was vorig jaar een echte revelatie in tweede klasse.

VERDEDIGING

“Die keeper is de meest getalenteerde van zijn generatie.” Dat zei ooit de coach van de Franse Beloften over Cros, die afkomstig is van Sochaux. Maar ook al start hij als titularis, hij zal niet op zijn lauweren mogen rusten, want er staat een andere jonge doelman te trappelen: Dhoest, die van Club Brugge komt en al eens een wedstrijd in eerste klasse speelde. In de achterste linie valt linksback Monteyne op. Op zijn eentje heeft hij ruimschoots meer profwedstrijden op de teller dan de rest van de kern samen. Hij is een ouwe getrouwe van Beerschot (tien jaar) en was nadien een voorbeeldprof bij Mons. Na de degradatie van die ploeg blijft hij dus in eerste klasse. Ook centrale verdediger Jeanvier heeft al op het hoogste niveau gespeeld, met Nancy in de Ligue 1. Hij speelde vorig seizoen uitstekend in het B-team van Lille. Naast hem staat nog iemand met ervaring in de Ligue 1: Mézague, die van Montpellier komt. Veel speelde hij wel niet. Rechtsachter Peyre komt ook van Lille, maar die voetbalde de tweede helft van vorig seizoen al bij Mouscron-Peruwelz.

MIDDENVELD

Heel wat middenvelders zaten vorig seizoen al bij Mouscron-Peruwelz, dat is een pluspunt, want ze hebben zich al kunnen aanpassen. Maar ook in deze linie hebben maar weinigen ervaring met voetbal op eersteklasseniveau. Er is natuurlijk Brouckaert, die bij Tubize en Oostende heeft gespeeld, maar dat is het zowat. Voor Vandendriessche is eerste klasse nieuw. Idem voor Mohamed. En Verstraete, aangetrokken via de nieuwe banden met Club Brugge, heeft amper meer ervaring. Zal dat allemaal wel volstaan om het behoud te verzekeren? En om eventueel het frivole voetbal te spelen waar de coach zo achter staat?

AANVAL

Geen enkele van de spitsen scoorde al in onze eerste klasse. En ook tijdens de voorbereidingswedstrijden bleek de afwerking niet bepaald het sterkste punt van deze ploeg. Pérez speelde wel goed in het seizoen van de promotie, net als Diaby. Hun manco is dat van veel spelers: geen ervaring op dit niveau. Ze toonden dat ze konden scoren tegen de verdedigers van tweede klasse, en dat is op zich veelbelovend, maar om een oordeel te vellen is het nog te vroeg.

CONCLUSIE

Men was bang, op het ogenblik van de promotie, dat Lille OSC zijn Belgische satellietclub niet langer massaal zou ondersteunen. Uiteindelijk werd de samenwerking verlengd, wat toch voor enige opluchting zorgde. In het andere geval had men echt naar een plan B moeten grijpen en het is lang niet zeker dat dat voorhanden was. Nu zijn er dus opnieuw een heel aantal leenspelers van Lille. De eerste opdracht is om in de eerste wedstrijden wat punten te sprokkelen. De tweede opdracht is Le Canonnier weer doen opleven. Het ene hangt met het andere samen. Wie terugdenkt aan de bijzonder succesvolle passage van Excelsior Mouscron in eerste klasse, gaat misschien al dromen. En dromen mag natuurlijk, maar de middelen van toen zijn niet te vergelijken met die van nu.

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier