door Eddy Snelders, co-commentator Canal +

Langzaam maar zeker gaan clubs steeds meer de klemtoon leggen op een goeie jeugdwerking. In Moeskroen zijn ze wat dat betreft al een tijdje goed bezig, in Genk is er nu een nieuw jeugdcentrum en bij Anderlecht heeft Alain Courtois plannen om zo’n centre de formation uit de grond te stampen. De tijd dat de jeugd als het eerste uitwerpsel werd beschouwd, is voorbij. Vroeger werd er met Lierse gelachen omdat men vond dat zij toch alleen maar spelers opleidden voor andere verenigingen. Nu proberen vele clubs zelf hun opleidingsapparaat te perfectioneren. En je merkt ook dat de uitgangspunten veranderen en dat bepaalde dingen anders worden bekeken. Jos Vaessen, de voorzitter van RC Genk, heeft dat vorige week treffend verwoord. Als je op het hoogste niveau met jeugd werkt, dan investeer je in rendement. Het sociale, het onderhoudsvoetbal, dat is voor een lagere reeks. Ik vind het in ieder geval een goeie ontwikkeling dat er optimale voorwaarden worden geschapen om de kaart van de jongeren te trekken. Een goeie doorstroming wordt bepaald door het niveau van de opleiding. Dat blijft uiteindelijk het essentiële : werk met de jongeren, zorg ervoor dat hun talent ontluikt. In zo’n centra is het mogelijk om alles goed te superviseren en om snel bij te sturen, zodat de jeugd klaar is op het moment dat ze kansen krijgen.

Clubs moeten hoe dan ook leren om eerst in eigen huis te kijken. Hoeveel verenigingen met goeie jeugd zijn er al niet geweest die toch steeds weer voor transfers kiezen ? KV Mechelen is daar een voorbeeld van. Het heeft de afgelopen jaren heel impulsief gekocht. Als je ziet waar ze nu staan… De afhankelijkheid van een mecenas blijft een heel gevaarlijke ontwikkeling voor een club. Als Willy Van den Wijngaert zich terugtrekt, is het gedaan met het voetbal in Mechelen. Die wetenschap moet constant voor een gevoel van onrust zorgen. Ook bij de spelers die weten dat de tijd dat je met contracten wappert door de wet van ’78 voorbij is. Ik vind het schitterend dat Willy Van den Wijngaert zo zijn nek uitsteekt in een tijd dat niemand in Mechelen het voetbal een helpende hand wil reiken. Maar als ik zie hoe hij emotioneel wordt bewerkt om toch maar te blijven, stel ik me toch vragen. Iedereen in Mechelen draagt hem op handen. Er wordt onder de supporters zelfs via een collecte voor een thuiswedstrijd één euro rondgehaald om de man een reis aan te beiden. Dat is mooi, maar het betekent wel dat je Van den Wijngaert ergens ook onder druk zet. En tot wat leidt dat op op lange termijn ? Tot het feit dat je moet blijven investeren. Willy Van den Wijngaert zal wellicht weer bijpassen, zodat KV Mechelen alsnog zijn licentie krijgt. Maar gegarandeerd dat de problemen dan volgend seizoen herbeginnen. Want eerste klasse is, met of zonder Aad de Mos, een stuk duurder dan tweede. En welke financiële inhaalbeweging kan KV Mechelen maken ? Er is wat meer televisiegeld, maar dan heb je het ook gehad. Dat betekent : de voorzitter moet straks nog meer geld in de club pompen om te overleven. Ooit komt de dag dat ook hij er genoeg van krijgt.

Ik vind dat clubs hun beleid moeten doorweven met realisme. Een man als Van den Wijngaert moet voor een vereniging een surplus zijn. Zoals je dat nu in Lokeren meemaakt met Roger Lambrecht. Die heeft ook veel geld in de club gestoken, maar op dit moment is er wel een onderbouw. Bij KV Mechelen ontbreekt die diepe ondergrond. Dat is het probleem van deze club.

Als KV Mechelen zijn licentie krijgt, dan beginnen de problemen volgend seizoen opnieuw.

CANAL +

Zaterdag 04.05 15u40 : Cup Final : Arsenal-Chelsea

18u05 : Duits voetbal, laatste speeldag

19u55 : Lyon-Lens (ov)

Zondag 05.05 12u55 : Nederlands voetbal, laatste speeldag (ov)

14u55 : Italiaans voetbal, laatste speeldag

Maandag 06.0520u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content