Trainer Guido Brepoels (48) heeft een contractverlenging van drie seizoenen getekend bij STVV. In zijn debuutjaar op Stayen leidde de Eigenbilzenaar geel-blauw naar de titel in de tweede klasse. Nu staan de Kanaries, twee matchen voor het eind van de reguliere competitie, in de top zes en hebben ze dus nog zicht op deelname aan play-off 1, na onder andere zeges tegen Gent (0-1), Anderlecht (2-1 en 1-2) en Standard (2-0).

Dat bij STVV intussen meer dan twintig maanden dezelfde man het plunje van T1 draagt, is in feite al opmerkelijk op zich. De laatste tien jaar veranderde de club even vaak van trainer als een puber van lief. Het is van de doortocht van Jacky Mathijssen geleden dat er nog eens wat continuïteit is op Stayen. Na Mathijssen, die net geen drie seizoenen bleef, maakten Marc Wilmots, Herman Vermeulen, Thomas Caers, Henk Houwaart, Valère Billen en Dennis van Wijk geen van allen een seizoen vol.

Aanvoerder Peter Delorge, al sinds 1996 een Kanarie, spaart zijn lof voor Brepoels niet. “Misschien is hij wel de meest geschikte trainer die STVV ooit gekend zal hebben”, zegt hij. “Alles waar de club voor staat, daar staat hij ook voor: voetbal, volk en vuur. Ons spel is fris, je vindt die onverzettelijkheid in hem en hij haalt de band met de supporters aan. Deze coach stelt zich niet boven de mensen, maar betrekt hen. Soms mogen fans van hem, tussen twee trainingen door, met de spelers mee-eten of een analyse bijwonen. Guido Brepoels past bij STVV zoals Jan Ceulemans bij Westerlo.”

Assistent-trainer Peter Voets, die in 287 competitiematchen voor STVV speelde, zegt: “Dat Guido van de streek is, helpt hem. Dat voordeel hadden zijn voorgangers niet altijd. Als je hier binnenkomt en laat uitschijnen dat je het allemaal wel even zult doen, zit je direct verkeerd. Guido luistert, destilleert en maakt een mix. Nooit eerder kende ik een trainer die zijn groep zo doet meedenken. Hij laat de jongens aan het bord komen, schemaatjes tekenen en met magneetjes schuiven. Voor hem moeten alle spelers ook een beetje trainer zijn. En duidelijkheid primeert; elk moet zijn taken kennen en die mogen niet te moeilijk zijn.”

Dit is het eerste seizoen van Brepoels op het hoogste niveau. Eerder was hij hoofdtrainer bij KVSK United (tweede klasse), Oud-Heverlee Leuven (waarmee hij van de derde naar de tweede klasse promoveerde), Tongeren (derde klasse), Kermt-Hasselt (waarmee hij van de vierde naar de derde klasse promoveerde) en SC Hasselt (derde klasse). S

KRISTOF DE RYCK

‘Guido Brepoels past bij STVV zoals Jan Ceulemans bij Westerlo.’

Peter Delorge