Wat is er aan de hand met de jeugdwerking van Lokeren ? De club neemt afscheid van liefst 24 jeugdspelers, waarvan tien uit de beloftenkern van Freddy Heirman. Gevolg is dat de scholieren straks een leeftijdscategorie hoger moeten gaan spelen om het gat daar te dichten. “Ik wil helemaal geen polemiek opstarten,” zegt jeugdcoördinator ad interim Peter Hemelsoet, “maar dit is vooral een pijnlijke zaak voor de club. De oorzaken zijn vrij duidelijk : de spelers hebben almaar minder geduld en kunnen elders meer geld gaan verdienen. De trainer van het eerste elftal legt de lat blijkbaar ook veel te hoog, waardoor spelers hun motivatie verliezen. Maar misschien wel het belangrijkste punt is dat er bij de beloften geen voetbalplezier meer is. Alles wordt te serieus opgevat. Dat plezier is nochtans altijd een van onze pijlers geweest. Mijn conclusie is dat we een sporttechnisch management missen. Ik heb alles intern aangekaart bij directeur jeugd Patrick Orlans, maar krijg daar weinig feedback.”

“Er loopt helemaal niks mis”, pareert Orlans snel. “Het zijn de jaarlijkse menstruaties van een voetbalclub bij de beloften. Ik doe al vijftien jaar aan jeugdbegeleiding. Zeker sinds het arrest-Bosman wordt het almaar moeilijker om creatieve oplossingen te vinden. Wie zestien of zeventien is, denkt plots dat hij geld moet gaan verdienen bij Moerbeke-Waas of een andere club. Wij kunnen twee of drie jeugdspelers een profcontract geven, maar zijn niet zo rijk als Club Brugge om een héle belofteploeg zoiets te geven. Dat is het eeuwige probleem van die jongens tussen zestien en twintig jaar : ze zitten in het diepvriesvak, je moet ze motiveren, maar je hebt niks in handen om dat te doen. Bij de duiveltjes spelen ze voor tachtig man, bij de beloften nog voor twintig. Onlangs stuurde de bond ons een bijbel om jonge spelers te evalueren, maar ik ben liever een man van het veld. Goede voetballers zie je met het oog.”

Hij begrijpt ook de commotie niet rond Freddy Heirman. Orlans : “Dat is een vakman. In zoverre dat er de vraag is van Paul Put om hem bij de eerste ploeg te betrekken. Tot de min zestien ben je recreatief bezig. Eens spelers bij de beloften komen, is er een zekere serieux nodig. Als het dan botst, zijn die jongens niet klaar, hé. Ik ben al langer het pispaaltje, maar trek me daar niks van aan. Ik kan me in een jeugdopleiding, die jaarlijks 17 miljoen oude frank kost, niet laten leiden door toogpraat.”

Freddy Heirman wijt het vertrek van zijn spelers aan de strenge evaluatiecriteria die werden opgesteld. “Wij werken vooral toekomstgericht”, zegt hij. “De enige vraag is of een speler op termijn een plaats in de A-kern kan versieren. Van die tien beloften ( die weg gaan, nvdr) mochten er zes of zeven blijven. Maar de meesten waren of werden achttien en zouden slechts om de twee weken kunnen aantreden in de Voskes Cup, de beloftecompetitie. Dus besloten ze te vertrekken. Meer moet je daar niet achter zoeken, de keuze lag helemaal bij hen. Wij zijn tenminste eerlijk geweest.”

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content