Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Is de titelstrijd beslecht ?

Gui Polspoel : Ik denk het wel. De mentale tik moet in Brugge toch hard aankomen. Bovendien heeft Club op papier met Sint-Truiden en Moeskroen nog een zwaarder programma dan Genk, dat in Westerlo op een ploeg gaat botsen die open speelt. En dat hebben ze graag. Moeskroen deed het in Genk in de eerste helft zeer goed. Aan de rust ging ik wegens de voorsprong van de bezoekers even twijfelen, maar erna verraste me dan weer de mentale sterkte van Genk. Weliswaar geholpen door Vidovic, die binnen de minuut twee keer in de fout ging. Op dat vlak dacht ik tot een maand geleden dat Club in het voordeel was, omdat het over meer ervaring beschikt, ook al beweren ze daar het tegendeel. Maar Genk was sterker.

Waarom wordt Genk kampioen en Club niet ?

Hugo Broos zei dat Club wel een goed systeem speelt, maar er de spelers niet voor heeft. Daar zit iets in : Club heeft niet de juiste buitenspelers, denk ik. Verheyen leek op het einde haast een depressie uit te stralen, en Mendoza… het is geen centrumspits, maar ook geen buitenspeler. Anderzijds, hij krijgt zijn bak vol, maar de jongste weken zorgde hij wel telkens voor de 1-0. Ook de anderen lieten het afweten. Lange staat al weken droog en uit de tweede lijn kwam niets. Bovendien liet Club het ook afweten in de rechtstreekse duels met de toppers. Het klinkt wat unfair, maar het systeem van Club was misschien vooral goed tegen Janneke en Mieke.

Ander groot nieuws dit weekend : KV Mechelen, wellicht de enige ploeg in tweede klasse die de middelen heeft om ook in eerste mee te strijden, kreeg geen licentie.

Wat is dat voor een verhaal ! Het lijkt me logisch dat KV Mechelen een waarborg geeft die pas geldig is als alle juridische middelen zijn uitgeput. Maar als de Fifa dat geld bij een federatie kan opeisen, lijkt me de houding van de KBVB ook logisch. Ze komen er wel uit, zeker ? Hoeveel pakskes koekjes zijn dat, 350.000 dollar ? Op heel dat verhaal van KV Mechelen heb ik eigenlijk geen goed zicht. Ik vraag me bijvoorbeeld nog altijd af waarom iemand 250 miljoen tot een half miljard in een voetbalclub steekt, zonder dat daar iets tegenover staat. Ik hoor dat een deel daarvan of alles goed is ingedekt met gronden die eigendom zijn van de vzw KV Mechelen. Is ons ooit daarover al het ware verhaal verteld ? Ik heb er al veel onnozel zien doen in het voetbal, maar dit lijkt me de waanzin voorbij, als er inderdaad door die man al een half miljard in het voetbal is gepompt. Wat hoopt hij ooit terug te krijgen ? Het investeren gebeurt met andere maatstaven dan in een bedrijf, dat weet ik, maar hoe kan die man ooit dat half miljard recupereren ? Door KV Mechelen de Champions League te laten spelen ? Wie heeft hem dat ingepraat ? Toch Aad de Mos niet, zeker ?

De rest van de tweedeklassers heeft problemen, twee deelnemers aan de eindronde hebben nu niet eens een licentie.

Als je ziet wie er in tweede zit – Strombeek, Denderleeuw – denk je : laat die eens in eerste komen. Die licentie is een goeie eerste stap, maar er moet dringend een tweede, derde en vierde komen. Een andere structuur bijvoorbeeld, weg met die vzw’s zodat we eindelijk eens alle boeken op tafel krijgen en een bedrijfsrevisor zijn goedkeuring aan de zaak hecht. Straks raakt Cercle Brugge weer in eerste. Niks tegen die club, maar wat is daar de toekomst van ? Een club die voor een paar honderd of duizend man in dat verschrikkelijk kale stadion gaat spelen, wat kan daar nog ooit het succes van worden ? We zijn al lang over fusies bezig, RC Genk is er een goed voorbeeld van, in Nederland duikt FC Limburg weer op. Je moet naar zaken die enig perspectief bieden, naar clubs die een regio bestrijken. En sorry voor Brugge, maar daar is, Europese cultuurstad of niet, geen plaats voor een tweede ploeg. Een van de meest dramatische verhalen op dat vlak vind ik nog Zuid-West, dat er veel te laat kwam, toen alle kalveren al verdronken waren. Daar is ruimte voor een goed draaiende club. En geld. En investeerders.

Beveren won twee keer, verloor 22 keer, maar blijft gewoon in eerste als Molenbeek geen licentie krijgt.

Dat is op zichzelf toch lachwekkend. Ik gun ze het – ze waren kampioen, brachten destijds schitterend voetbal – maar het verleden is voorbij. Zo werkt het niet meer. Heusden-Zolder is nu al niet in orde met de accommodatie, en de eisen in België zijn op dat vlak al zo minimaal. Een eerste klasse met twaalf gezonde clubs, die hun toeschouwers iets te bieden hebben, daar moet je naartoe.

De Rode Duivels speelden 1-1 tegen Slovakije. Wat moeten we daarvan denken ?

Ik denk vooral dat zo’n interland middenin een eindstrijd geen gezonde situatie is. Al die spelers zijn toch wel in het achterhoofd bezig met het gegeven dat ze voorzichtig moesten zijn, want het weekend was veel belangrijker.

Mag dat ook de les van de 0-0 van Rusland in Frankrijk zijn ?

Ja. Ik zou er niet te veel conclusies aan vastknopen. Waar ik wél wat zwaarder aan til, is dat we op anderhalve maand van het WK nog steeds geen vorm in het elftal hebben. In de verdediging weet ik niet of Robert Waseige het al weet met welk duo hij voor de dag wil komen. Hij blijft met vier, vijf kandidaten voor het centrum zitten en hopen op Valgaeren.

Die niet in de basis stond tegen de Rangers afgelopen weekend.

Van Buyten is door de mand gevallen, De Boeck is, denk ik, ook al zijn tweede keus. Valgaeren speelt als die fit is, maar wie naast hem ? De Boeck, Clement, Van Meir ? Gelukkig moet ik ze niet maken. Maar je moet het wel doen, want je moet zo’n combinatie toch twee, drie wedstrijden na elkaar laten staan om op elkaar ingespeeld te raken. En het probleem-Valgaeren zal dat nog verder uitstellen. Het hangt ook samen met het concept – wil je de lange bal van Van Meir ? Wat me ook opvalt, is dat als de motor van Wilmots niet op gang raakt… Hij is toch de man die de hele groep naar een hoger niveau sleurt.

Raakt Strupar tijdig fit, gezien het feit dat hij nog nauwelijks wedstrijden heeft en er, nu de degradatie van Derby vaststaat, allicht ook niet meer zo intensief wordt geleefd en getraind ?

Voorin zijn de keuzes inderdaad nog niet gemaakt. Raakt Emile ooit nog fit ? Ook Strupar, ja. Ik ben daar bang voor. Kijk naar Anderlecht, waar ze een heel jaar met sleutelspelers sukkelden omdat ze de voorbereiding misten en geen basis hadden. Strupar zit al anderhalf jaar te sukkelen. Dan kan je wel nog zeventig procent halen, maar nooit geen honderd meer.

De Wilde, Verlinden, Daerden, Oliveira zelfs : er vielen na Slovakije nog een reeks namen die niet op het lijstje van Waseige stonden. Zou jij nog experimenteren ?

Oliveira heeft zijn cijfertjes, maar moet je nu nog zo’n vreemde eend in de bijt gooien, een jongen die al lang alles miste ? Daerden is de jongste weken niet meer bezig aan zijn top, allicht normaal voor zo’n jonge speler. Laat die rustig naar het EK voor beloften gaan en neem Goor en Boffin mee. Dan voltooi je een normaal groeiproces. De tweede doelman blijf ik wél een probleem vinden. De Vlieger is nummer één, maar ik zou zowel De Wilde als Verlinden meenemen. Herpoel heeft tenslotte weinig internationale ervaring. Ik wil hem die doelpunten niet aanwrijven, maar hij neemt ze wel elke keer. Vandendriessche is een jongen die helemaal nieuw is. Niks af te dingen op de jongen of zijn talent, maar ik vind het geen verstandige keuze. Wat als de Vlieger uitvalt ? De Wilde presteerde niet op het EK, maar dat is alweer twee jaar geleden en net als Verlinden is hij toch bezig aan een heel sterk seizoen. In het andere geval was het liedje in Brugge al eerder voorbij.

De bond wil nu inderhaast Waseige laten bijtekenen.

Ik vind niet dat ze dat voor het WK moeten afhandelen. Ze weten wat ze aan hem hebben, maar het kan op het WK nog helemaal fout lopen en dan zit je met dat contract. Het gaat in sport om prestaties en resultaten, ook voor een coach. Evalueer dat rustig. Er is met Standard misschien een kaper op de kust, maar ik twijfel daaraan. Ik zou wachten.

door Peter T’Kint,

“Een eerste klasse met twaalf gezonde clubs die hun toeschouwers iets te bieden hebben, daar moet je naartoe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier