Vier van ‘zijn’ spelers (Courtois, Van Buyten, Lukaku en Mirallas) speelden met de Rode Duivels tegen Servië. Het is een indicatie van de belangrijkheid van de makelaar in het Belgische en Europese voetbal. We spraken met hem over de lopende transferperiode.

Donderdag 13 juni. Lunchafspraak met Christophe Henrotay in restaurant Couvert Couvert in Heverlee. Een uur eerder zat hij nog in de kantoren van Anderlecht voor de transfer van Dieumerci Mbokani.

Hoe valt het te verklaren dat Mbokani allicht naar Kiev verhuist?

Christophe Henrotay: “Eerst even zeggen dat ik Mbokani door de onderhandelingen met andere makelaars beter heb leren kennen en dat ik verrast was. Dieu is een eenvoudige jongen die snel akkoord ging met de voorwaarden. In Kiev kan hij rekenen op een trainer die hem echt wil en belandt hij bij een club die een rol van betekenis kan spelen in Europa. En ook financieel doet hij een goeie zaak.”

Zijn de landen uit de voormalige Sovjet-Unie het nieuwe eldorado voor de beste spelers uit België?

“Clubs uit die landen betalen even goed als Europese topclubs. In Engeland kun je ook wel zo’n contract krijgen, maar zelden bij een club uit de middenmoot. Als een speler bij Manchester United terecht- kan, dan moet hij niet twijfelen, maar als zo’n club te hoog gegrepen is, dan denkt hij beter eens aan de financiële en sportieve gegevens. Voor Mbokani is Dinamo Kiev een erg mooie club. Kijk naar het stadion en het trainingscentrum en je weet genoeg.”

Boussoufa (Anzji), Legear (Grozny), Suárez (CSKA Moskou) wiens transfer op het nippertje niet doorging, mogelijk Mbokani nu… Zijn Rusland en Oekraïne landen waarmee Anderlecht graag zaken doet?

“Het is een goed betalende markt voor een club als Anderlecht. Hoe de toestand over tien jaar zal zijn weet ik niet, maar op middellange termijn zullen deze landen veel spelers blijven aantrekken. Die gaan daar ook graag naartoe omdat ze financiële zekerheid verwerven in een competitie die een onmiskenbare kwaliteit heeft. Vaak zijn spelers realistisch en weten ze ook wel dat ze niet naar Manchester, Barcelona of Real Madrid kunnen.”

Daniel Van Buyten, wiens zaken u behartigt, had die nog munt kunnen slaan uit een laatste dikke transfer naar Rusland bijvoorbeeld?

“Bij Daniel ligt dat anders, want die heeft al de tijd gekregen om zijn schaapjes op het droge te hebben voor hemzelf en zijn familie. Hij redeneert dus anders, want hij zit al bij een club die forse lonen uitkeert. Het is ook niet zo dat die Russische of Oekraïense clubs aan iederéén het salaris van een Samuel Eto’o betalen.”

Stipte betaling

Omgekeerd: is het Belgische kampioenschap nog attractief voor een buitenlandse speler?

“Maar natuurlijk! Club Brugge, Anderlecht, Standard: dat zijn nog altijd grote namen. En ze kunnen nog altijd behoorlijke lonen betalen.”

Betaalt Anderlecht even goed als een club uit de Spaanse middenmoot?

“Ja, beter zelfs, en vooral stipter! Club Brugge heeft net nog de jonge belofte Elton Monteiro aangetrokken, die bij Arsenal zat. Vorige zomer was Eric Bauthéac van Nice (nu pas naar Marseille, nvdr) dicht bij een akkoord met Club, tot de coach zijn veto stelde. Waarom willen zulke spelers naar Brugge gaan? Omdat ze van oordeel zijn dat het financieel interessant is en dat ze zich in de Belgische competitie in de kijker kunnen spelen. Als je bij Club Brugge tekent, dan doe je mee voor de titel, net zoals bij Anderlecht. Dat telt ook voor een speler.”

Houden buitenlandse clubs ook rekening met het recente succes van een aantal Belgische spelers? Trekken ze nu sneller een Belg aan?

“Het succes van de huidige generatie maakt dat allemaal wat gemakkelijker. Een buitenlandse club zegt al sneller: ‘Als het een Belg is, zal hij wel goed zijn.’ Daar is geen sluitend bewijs voor, maar het is menselijk. Dat wil niet zeggen dat een buitenlandse club de Belgen niet even grondig screent, maar ze zal wel de moeite doen om te gaan kijken.”

Zullen de Belgische clubs hun spelers dan duurder kunnen verkopen dan vroeger?

“Een speler duur verkopen, dat is de rol van tussenpersonen. Neem het voorbeeld van Porto, dat de reputatie heeft dat het veel verdient aan uitgaande transfers. Dat komt in de eerste plaats omdat die club over goede spelers beschikt, maar het is ook door een persoon als Jorge Mendes (zowat de machtigste makelaar ter wereld, met in zijn portefeuille Cristiano Ronaldo en José Mourinho, nvdr), die op het juiste moment de juiste mensen vindt, of met andere woorden: die een club die veel geld heeft uit te geven warm kan maken en die ervan te overtuigen dat zo’n hoge prijs gerechtvaardigd is. Een auto heeft immers een prijs, maar een speler niet. Wat is vandaag de prijs van Romelu Lukaku bijvoorbeeld? Dat is moeilijk te zeggen, want het zijn de makelaars en de omstandigheden die de prijs bepalen. Ook de resultaten van een club zijn uitermate belangrijk om de waarde van een speler op te drijven. Een club die geen resultaten boekt, zal een speler nooit duur kunnen verkopen. Zelfs al is het een topper.”

U doet vaak zaken met het bestuur van Anderlecht. Waarom u eerder dan andere Belgische makelaars?

“Laat ik eerst duidelijk maken dat ik nooit een speler naar Anderlecht geloodst heb, ik heb alleen spelers van de club verkocht. Mijn vader (oud-Standardman en makelaar RogerHenrotay, nvdr) heeft eens wat problemen gehad met de transfer van Mido, die uiteindelijk voor Ajax koos. Op een dag heb ik naar Philippe Collin en Herman Van Holsbeeck gebeld om hen uit te leggen hoe ik werkte, zodat we met een propere lei konden beginnen. Mijn eerste deal was Jonathan Legear. Sindsdien is de voorzitter tevreden over mijn werk, denk ik. Er zijn nochtans moeilijke dossiers geweest, zoals dat van Lukaku. Maar die transfer heb ik uiteindelijk kunnen afronden.”

Voor veel geld?

“Het exacte bedrag ga ik niet noemen, maar ik denk dat het toen, in de zomer van 2011, een zeer interessante deal was. De transfer van de broertjes Musonda naar Chelsea lag dan weer anders, omdat die echt wilden vertrekken. Je kunt daar kritiek op hebben, maar ze hadden dat recht. Ik heb toen aan het bestuur van Anderlecht gezegd dat ze sowieso zouden vertrekken en dat we moesten proberen de beste oplossing voor iedereen te vinden. Uiteindelijk is dat netjes verlopen. De financiële compensatie die Chelsea bood, verzachtte het verlies.”

Wat zou u Lukaku op dit moment aanraden?

“Het belangrijkste voor hem is een coach die hem echt wil. En dat is het geval bij Chelsea. Maar geen enkele grote club ter wereld gaat een voetballer de garantie geven dat hij titularis zal zijn. Zeker niet als die speler nog maar twintig is. Maar ik twijfel er geen seconde aan dat hij het op het hoogste niveau gaat waarmaken. Steve Clarke, zijn trainer bij WBA, zei het me onlangs nog: ‘Romelu wordt een van de beste spitsen van de planeet.’ Het is een kwestie van kwaliteit, zijn vastberadenheid is grenzeloos.”

Naar Chelsea gaan op je achttiende, na amper twee seizoenen Anderlecht, was dat geen te grote stap?

“Als je de kans krijgt om bij Chelsea te tekenen, de club van je dromen, dan ga ik niet zeggen: ‘Neen, neen, doe het toch maar niet.’ Er zijn spelers die hun leven lang dromen van een transfer naar Chelsea terwijl het nooit zal gebeuren. Uiteindelijk heeft hij dat jaar erg veel geleerd door alle moeilijkheden die hij kende – tot hij naar Londen vertrok, ging alles hem voor de wind. Op sportief vlak heeft hij veel bijgeleerd van al die topspelers, maar hij is zelf ook rijper geworden. En niemand maakt een geheel rechtlijnige carrière. Kijk naar Van Buyten die onder Klinsmann niet speelde: als ik hem gezegd had te vertrekken, dan had hij nu de Champions League niet gewonnen. Als Lukaku nog een jaar van Chelsea blijft, dan wordt hij beschouwd als een home grown player en wordt hij op voetbalgebied een Engelsman, wat voor zijn marktwaarde interessant is. Vandaar dat Chelsea hem al zo jong wou aantrekken.”

Codes kennen

U hebt zelf erg goede contacten in Engeland. Kunnen sommige makelaars beter deuren openen dan andere?

“Dat is logisch. Maar als Kevin Mirallas vandaag bij Everton speelt, dan is dat vooral omdat hij een uitstekend seizoen kende bij Olympiacos. Anderzijds, wanneer Vadis Odjidja heel dicht bij Everton stond in januari, dan was dat dankzij mijn uitstekende relatie met David Moyes. Ik zei Moyes: ‘Je moet hem nemen.’ Waarop die enkele wedstrijden van Vadis op video bekeek en zei: ‘Oké, ik neem hem.’ Had hij geen vertrouwen in mij gehad, dan zou hij nooit die moeite gedaan hebben.”

Belt u geregeld met trainers?

“Als je een speler hebt in een bepaalde club, dan moet je geregeld contact hebben met de coach. Dat is de manier om precies te achterhalen hoe het je speler er vergaat en om eventueel dingen recht te zetten. Het gebeurt ook dat ik trainers opbel om hen te overtuigen een van mijn spelers te nemen. Zeker in Engeland, omdat daar vaak de manager beslist over een transfer. Maar soms moet je toch langs de voorzitter passeren, zoals Daniel Levy van Tottenham. Hoe beter je de codes kent, hoe beter je wordt in dit beroep.”

Mogen we er gezien uw uitstekende relatie met David Moyes van uitgaan dat er binnenkort enkele Belgen bij Manchester United gaan spelen?

“Zou kunnen. (lacht) David is een vriend. Net zoals ik Bill Kenwright, de voorzitter van Everton, als een grootvader beschouw. Maar ze zullen nooit een speler kopen om mij een plezier te doen. Het is een waanidee dat een speler niet naar een bepaalde club kan als hij niet bij een bepaalde makelaar zit. Zo werken de clubs niet. Veel Engelse clubs luisteren naar mij omdat er een vertrouwensband is en zo kun je de onderhandelingen wat doen opschieten.”

Geen tovenaar

Is het niet nefast als veel spelers van één club bij dezelfde makelaar zitten, zoals dit seizoen met Real Madrid en Jorge Mendes?

“Ja, maar het is normaal dat een club blijft werken met enkele makelaars die ze vertrouwt. Makelaars zijn uiterst belangrijk in het voetbalmilieu, want zij doen de markt draaien, geven informatie door, slagen erin om deals te sluiten.”

Kan een voetballer tegenwoordig nog een grote carrière maken zonder een goede makelaar?

“Moeilijk. Ook al is een makelaar geen tovenaar. Als een speler niet presteert, niet goed traint en zich niet verzorgt, dan zal geen enkele grote club hem kopen. Omgekeerd zal een goede speler altijd een goede club vinden. Maar als hij slecht omringd is, dan zal hij misschien niet het contract krijgen dat hij verdient, of niet de ondersteuning die hij nodig heeft om zich alleen maar op het voetbal te kunnen concentreren. Dat zijn belangrijke zaken in het leven van een topvoetballer.”

Tegenwoordig zijn er veel Latijns-Amerikaanse of Spaanse clubs die de eigendom van een speler delen met een investeringsfonds. Zien we dat binnenkort ook in België?

“Hier is men daar niet zo op uit. Als ze bij Anderlecht een speler kopen, willen ze dat die voor honderd procent hun eigendom is. Maar clubs als Atlético Madrid gaan zelfs voor een heel jonge speler een samenwerking met een investeringsfonds aan. Dat beperkt het risico. En de club kan nadien altijd het overige deel overkopen.”

Wat mogen we volgens u van de transferperiode in België verwachten?

“Ik denk dat die heel levendig gaat zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Anderlecht niet zal aarzelen om te investeren, net als Club Brugge, dat met Bart Verhaeghe een erg ambitieuze voorzitter heeft. Over Standard spreek ik me liever niet uit.”

DOOR THOMAS BRICMONT – BEELDEN: IMAGEGLOBE/ CHRISTOPHE KETELS

“Anderlecht betaalt beter dan een club uit de Spaanse middenmoot. En vooral stipter!”

“Een buitenlandse club zegt tegenwoordig sneller: als het een Belg is, zal hij wel goed zijn.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content