Sinds hij op 1 november vorig jaar de Red Lions onder zijn hoede kreeg, heeft Marc Lammers zijn stempel gedrukt. De Nederlandse coach is zelf een hardwerkende, extraverte perfectionist die zijn groep weet te begeesteren door zijn werkmethoden en teambuilding. Die verschillen nogal van die van zijn voorganger, de Nieuw-Zeelander Colin Batch. Lammers’ toverrecept bestaat uit vier ingrediënten.

DISCIPLINE

Marc Lammers heeft een duidelijk en heldere visie op de ideale formule om zijn doelstellingen te halen. Zijn sleutelwoorden zijn transparantie, vernieuwing en discipline. Alles staat of valt dus met dagelijkse arbeid. De Nederlander is veeleisend en niets ontsnapt aan zijn aandacht. Hij verwacht dat zijn groep even toegewijd inspanningen levert als hijzelf. “Het talent is er, maar dat alleen volstaat niet. Als we nog een paar procenten verbeteren, mogen we dromen van een podiumplaats op de Olympische Spelen in Rio. Maar dan moeten we daar 365 dagen per jaar voor werken.” Lammers’ devies luidt dan ook: “Don’t prove, improve!”

SPEELSHEID

“Zonder plezier geen spel!” Jef Brouwers, die de mentale coaching doet bij de nationale ploeg, herhaalt dat motto vaak tijdens zijn werksessies. Wanneer je de trainingen van nabij volgt, heb je duidelijk de indruk dat de spelers niet lijden onder de zware werkdruk die de technische staf hen oplegt. Iedereen spant zich in, maar doet dat met de glimlach. Hoe vaak een oefening ook herhaald wordt, het schijnt niet op het moreel van de troepen te werken.

COMMUNICATIE

“Ik heb altijd in alle openheid gewerkt, ook tegenover de media”, benadrukt Lammers graag. “Dat schept een goeie sfeer rond de ploeg en wekt enthousiasme bij het publiek.” Maar de Nederlander verzorgt niet alleen zijn contact met de pers, hij staat ook heel dicht bij zijn spelers. In tegenstelling tot Colin Batch, die meer een teruggetrokken binnenvetter was, houdt Lammers van discussiëren, babbelen, gedachten uitwisselen en ideeën delen. Daar leeft hij van en zo tracht hij ook een sterk relationeel netwerk op te bouwen met zijn beschermelingen. Hij is heel complementair en staat op erg goeie voet met zijn twee adjuncten, Jeroen Delmée en Philippe Goldberg – voortdurend gaat hij met hen in overleg.

VERNIEUWING

Sinds het begin van zijn carrière als trainer in Nederland ruimde Marc Lammers een belangrijke plek in voor techniek en innovatie. Hij toonde zich een pionier. “Als we tientallen kleine details kunnen verbeteren en daardoor enkele procenten beter worden, dan loont dat de moeite”, zegt hij. Zo was hij de eerste die enkele speelsters van de nationale vrouwenploeg van Oranje met oortjes liet spelen. Samen met een gerenommeerde specialiste stelde hij een speciale bril op punt waarmee hij strafcorners nog tijdens de wedstrijd kan herbekijken. En hij was een van de eersten om de speelsters met hartslagmeters te laten trainen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier