Frans Masson, directeur van de trainersschool, buigt zich over de uitslag van de verkiezing van Trainer van het Jaar.

F rans Masson : ” Trond Sollied heeft een ongelooflijk zuivere lijn van continuïteit, in methodiek, werk en resultaten. Vijf jaar Club, bijna twee jaar Gent : hij is inmiddels toch al een jaar of zeven hier en het blijft werken. Sollied heeft hier aan iedereen de zone getoond. Maar niet helemaal, want Brugge speelt geen zone op standaardsituaties, iets wat Vergoossen bij Genk wél deed en wat zijn kop kostte.

“Qua methodiek en professionalisme heeft Sollied de goeie aanpak, maar dat hebben sommige Belgen ook. Ik denk daarbij aan Emilio Ferrera, die zijn kans bij een topploeg eens zou moeten krijgen. Sollied bouwt ook steeds verfijnder aan wat grotendeels hetzelfde stramien is, een 4-3-3 die bij balverlies of onder druk makkelijk kan plooien naar een 4-5-1. Herkenbaar voor de buitenwereld, herkenbaar voor de spelers, maar het werkt en blijft werken. We zijn geregeld naar zijn trainingen gaan kijken, hij werkt volgens duidelijke principes.

“Communicatief vind ik hem minder, misschien bij gebrek aan talenkennis, maar in zijn assistenten en zeker in ChrisVan Puyvelde heeft hij mensen die perfect zijn visie verwoorden. Hij traint niet zo hard, hoor je, maar ik constateer dat er fysiek geen enkel probleem is, ook nu in deze maanden niet. Hij heeft een brave groep, hoor je ook, maar misschien is dat wel zijn verdienste, dat hij die goed coacht en in de hand houdt. Wellicht is die groep niet zo braaf. Opvallend vond ik ook zijn kalmte toen er dit seizoen van overal, ook binnen de club, tegenwind opstak. Geen onvertogen woord naar buiten daarover, Sollied bleef aan zijn manier van werken vasthouden en dat leverde resultaten op.

“J acky Mathijssen lijkt me een van de vaandeldragers van de nieuwe generatie te zullen worden. Hij heeft een fantastisch jaar achter de rug. Moet bevestigen, zeggen sommigen. Ik antwoord daarop dat hij het bij Sint-Truiden ook al goed heeft gedaan en dat die club er na zijn vertrek nog weinig van bakte. En hoeveel jaar was Charleroi al op de sukkel voor hij er kwam ? Ook hij durft zone te spelen op corners. Mathijssen is heel intelligent, heeft uitstraling, over alles een persoonlijke mening en ziet voetbal. De discussie die ik met hem had in Bordeaux, in het kader van een stage met de trainersschool, zal ik nooit vergeten. Op Standard zag ik hem winnen met een 4-5-1 en ruimtes benutten waartegen de Rouches geen verhaal hadden. Voor een ex-doelman vind ik hem ook verrassend aanvallend.

Albert Cartier is een fenomeen dat ik nog moeilijk kan beoordelen. Te vroeg, het is slechts zijn eerste seizoen. Hij is opgeleid in Frankrijk en kreeg er een goeie opvoeding. Hij heeft de uitstraling, had de beschikking over goeie spelers en presteerde een tijdje heel goed. Een tijdje, dat benadruk ik. La Louvière was dé ploeg van een deel van de eerste ronde. Niet de hele heenronde en in de te- rugronde, toen een paar goeie spelers werden verkocht, was het ook veel minder. Ik heb wat hem betreft niet, of nog niet, hetzelfde gevoel als bij de andere twee. Het verschil met Sollied is wel dat hij veel beter communiceert, maar ik zou hem graag nog eens een jaar zien bevestigen. Op training bleek alvast dat hij de goeie methodes hanteert, maar anderzijds zou het tegendeel van een Fransman me verrassen.”

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier