Door een vreemde speling van het lot heeft ook het voetbalteam van Toluca los Diablos Rojos als bijnaam. De reden ligt voor de hand en heeft in wezen niks met België te maken : Toluca speelt volledig in het rood. Het stadion van Toluca wordt passend el Infierno – de Hel – genoemd.

Geen slechte ploeg overigens. In 1999 werden ze nog landskampioen en momenteel komt de Paraguyaanse international José Cardozo voor Toluca uit. Het durft er bij voetbalwedstrijden in Toluca blijkbaar wel eens te stuiven. Ten tijde van ons bezoek had iedereen de mond vol van de incidenten tijdens de competitiewedstrijd tussen Toluca en América. Tussen rivaliserende supporters braken toen in de buurt van het stadion rellen uit. Er werd met stoelen gegooid, een aantal mensen raakte licht gewond.

De onlusten vallen natuurlijk niet te vergelijken met de heuse veldslagen tussen benden hooligans in Argentinië. “Dat er zoveel over gesproken wordt, komt omdat het zo uitzonderlijk is”, verzekeren ze ons in Casa Hogar. “Mexico blijft gelukkig genoeg redelijk gespaard van hooliganisme. Er heerst een plezante sfeer in onze voetbalstadions. De mensen roepen, zingen, moedigen hun team aan. Soms provoceren ze de spelers of de supporters van de tegenpartij, maar dat loopt nooit uit de hand. In Mexico trekt men nog in gezinsverband naar het voetbal, vrouwen en kinderen gaan gewoon mee.”

We hebben het zelf kunnen vaststellen tijdens een wedstrijd om de Copa Libertadores in het Aztekenstadion. Er wordt, zoals overal, wat gefloten in de richting van de tegenstander, maar van ongezonde agressiviteit was geen ogenblik sprake. Opvallend trouwens hoe je je in een Amerikaanse sportarena waant. De Mexicaanse toeschouwers hebben veel gewoonten van hun Amerikaanse buren overgenomen. Verkopers van snacks en drank wandelen de hele wedstrijd door tussen de rijen toeschouwers in. Tijdens een wedstrijd wordt er zonder ophouden gegeten. Met dit verschil dat ze in Mexico geen popcorn smullen, maar soep, chips en pannenkoeken.

Waarover hebben ze het in Mexico als het over voetbal gaat ? Over de selectie van de Mexicaan Hugo Sanchez in het beste elftal aller tijden van Real Madrid, bijvoorbeeld. Menig Mexicaan gaat daar trots op. Alleen de hoofdbetrokkene laat een kritische noot horen. Op de televisiezender Televisa verklaart de huidige succestrainer van Pumas UNAM : “Ik voel me wel gevleid, maar hebt u de samenstelling van dat beste team aller tijden van Real Madrid al eens goed bekeken ? Er staan vijf aanvallers en slechts twee middenvelders in.”

Waarover nog ? Over het afscheid van Carlos Hermosillo. “Een groot speler trekt zich terug uit het voetbal”, kondigde de speaker in het Aztekenstadion herhaaldelijk aan. “Aarzel niet om hem eer te betuigen, dinsdag om zes uur in het Estadio Azul. Hij heeft voor América gespeeld maar ook voor meerdere andere Mexicaanse en buitenlandse clubs. Ongelooflijke doelpunten heeft hij gemaakt.” Kennelijk bewaren ze alleen bij Standard slechte herinneringen aan Hermosillo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier