Het succes van Juventus stoelt op een stevige defensie.

David Trezeguet is al een hele tijd uit en nog voor maanden onbeschikbaar, Alessandro Del Piero raakte pas vorige woensdag weer speelklaar maar lijkt nog niet helemaal in vorm en toch maakt niemand bij Juventus zich zorgen. Van een nieuwe aanvaller kopen was geen moment sprake. Hoewel het krap zit in de spitsen, prijkt Juventus in de Serie A ongeslagen aan de leiding. Dat dankt het aan de stevige verdediging die de nieuwe trainer, Fabio Capello, neerzette. Vorig seizoen eindigde Juventus derde en incasseerde de ploeg 42 tegengoals. Daarmee was het slechts de op zes na beste defensie, nadat een jaar eerder geen club minder goals slikte.

Enkel doelman Gianluigi Buffon, beschouwd als de beste keeper ter wereld, en linksachter Gianluca Zambrotta handhaafden zich op hun vroegere posities. Van AS Roma bracht Capello de transfervrije rechtsachter Jonathan Zebina mee. Lilian Thuram, die Juventus aanvankelijk wilde verkopen, mocht niet weg. Capello schoof de Fransman van rechtsachter naar zijn favoriete plaats, centraal in de verdediging. Naast hem speelt Fabio Cannavaro. Deze international kon bij Inter nooit waarmaken wat hij voordien bij Parma toonde en op de laatste dag van de transferperiode slaagde Juventus erin hem te strikken. Daarmee is het verdedigende trio Buffon-Thuram-Cannavaro, dat eind jaren negentig Parma sterk maakte, weer samen. In 2001 waren Thuram en Buffon al naar Turijn verhuisd, nadat ze aan de clubleiding in Parma gevraagd hadden om en bloc verkocht te worden.

Met het trio incasseerde Juventus de eerste zeven speeldagen slechts twee tegengoals. Daar heeft ook de komst van de Braziliaanse verdedigende middenvelder Emerson veel mee te maken. Ook hij werd door Capello meegebracht uit Rome. Het was evenzeer de trainer die aandrong op het behoud van Trezeguet, die van Juventus eerst geen nieuw contract kreeg, en op de komst van Zlatan Ibrahimovic van Ajax. Capello wilde de Zweed vorig jaar al bij AS Roma. (GF)

Francesco Toldo (32) verloor de laatste weken zijn basisplaats bij Inter aan de 37-jarige Alberto Fontana. Toldo, 28 keer Italiaans international, heeft nog een (duur) contract tot 2006 maar mag wegens uit de gratie van trainer Roberto Mancini waarschijnlijk vertrekken. Kandidaat-vervanger is Sébastien Frey, de Franse doelman van Parma. Napels staat na de vertraagde start halfweg derde klasse. Anderhalve week geleden speelde het thuis tegen koploper Avellino voor 70.000 toeschouwers. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 6 goals ; 2. Shevchenko (AC Milan), Adriano (Inter) 5 goals ; 4. Bojinov (Lecce), Trezeguet (Juventus) 4 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier