Sofiane Feghouli doet van zich spreken.

Van de drie promovendi zijn er twee (FC Nantes en Le Havre) die het erg lastig hebben. Grenoble daarentegen verrast in aangename zin. Het team, dat wordt getraind door Mehmet Bazdarevic – een oud-speler van FC Sochaux die de eerste aanvoerder was van de Bosnische nationale ploeg -, rijgt de sterke prestaties aan elkaar.

De ploeg mag zich dan ook verheugen in de nodige media-aandacht. Dat geldt ook voor aanvallende middenvelder Sofiane Feghouli (18), die zich ontpopte tot de echte draaischijf van het team. Zijn prestaties gaan zozeer over de tong dat recent al scouts van Juventus, Liverpool, Real Madrid en Inter de thuisduels volgen. “Hij is technisch uitmuntend, maar ook fysiek sterk. Bovendien beseft Sofiane dat hij nog jong is. Hij staat met beide voeten op de grond en luistert heel goed”, legt zijn teamgenoot Laurent Battles uit.

Wat de voetbalanalisten echter het sterkst verwondert, is dat hij de overstap naar een reeks hoger zonder problemen verteerde. “Ondanks zijn jonge leeftijd getuigt hij van veel maturiteit”, liet oud-verdediger Olivier Saragaglia, nu actief als jeugdtrainer, optekenen in L’Equipe. “Ik had sterke twijfels, maar hij is blijkbaar een van die spelers die een hoger niveau moeiteloos oppikken.”

De carrière van Feghouli verliep nochtans niet in een rechte lijn. De Parijzenaar tekende zijn eerste aansluitingskaart bij Red Star in de Franse hoofdstad, waarna hij op zijn dertiende een test mocht afleggen bij PSG. Daarbij voldeed hij echter niet, zodat hij verhuisde naar Saint-Ouen, een club uit zijn wijk. Op zijn zestiende maakte de middenvelder dan de overstap naar Grenoble. “Na 20 minuten hadden we al gezien dat hij erboven uitstak”, zegt Saragaglia. “Vorig jaar was hij een van de bezielers bij de promotie. En nu maakt hij ook deel uit van de Franse nationale beloften.”

Toch waarschuwt coach Bazdarevic voor overdreven euforie. “Natuurlijk loopt alles fantastisch nu”, weet hij. “Maar hij mag niet beginnen te zweven. Sofiane moet nog veel werken en bevestigen om te kunnen uitgroeien tot de grote seizoensrevelatie.”

Claude Makelele maakt een moeilijke competitiestart mee bij PSG. De aanvoerder is als leider wel belangrijk in de kleedkamer, maar met zijn prestaties op het veld kan hij voorlopig niet overtuigen. De middenvelder kreeg al heel wat kritiek in de Franse pers. Voor de wedstrijd tegen Saint-Etienne zat Makelele zelfs niet in de selectie. Coach Paul Le Guengunde hem een weekje rust.

Roland Lamah scoorde zijn eerste goal voor Le Mans, nauwelijks enkele minuten nadat de oud-speler van Anderlecht als invaller op het veld was gekomen.

FC Nantes verkeert nog steeds in een diepe crisis. Vorige week werden les Canaris uitgeschakeld in de Ligabeker door tweedeklasser Vannes. Amper een dag later haalde coach Elie Baup de bezem door de selectie: hij verwijderde zeven spelers uit de 32-koppige kern, waaronder spits Nicolas Goussé(ex-Bergen).

Marseille, Valenciennes, Rijsel, Toulouse, Saint-Etienne, Grenoble, Le Mans en Lorient werden eveneens uitgeschakeld in de 16de finales van de Ligabeker.

Pascal Feindouno, de Guineese spits van Saint-Etienne verhuist naar Al Saad in Qatar. Ook de Braziliaan Nivaldowerd bij deze transfer betrokken.

Lyon domineert de Franse competitie als nooit tevoren. De zevenvoudige kampioen startte met zes overwinningen en een gelijkspel. Meteen heeft de oud-werkgever van Eric Deflandre in de rangschikking al zes punten voorsprong op de nummer twee.

Jérôme Rothen (PSG) legt in zijn biografie uit dat hij het in een wedstrijd voor de Champions League van Monaco tegen Real Madrid verbaal aan de stok kreeg met Zinédine Zidane, nadat het icoon van het Franse voetbal hem scheldwoorden naar het hoofd slingerde.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier