Mesut Özil ontploft bij Werder Bremen.

Frédéric Vanheule

Op enkele maanden tijd verdiende de Duitse jeugdinternational met Turkse ouders zijn nieuwe bijnaam, naar de Braziliaanse spelmaker van Werder Bremen. Een fameus compliment, maar tevens de bevestiging dat de verwachtingen hoog zijn in de middenvelder, die in januari nog leek te vluchten bij Schalke 04.

Mesut Özil was amper zeventien toen hij debuteerde op 12 augustus 2006 als invaller bij de Königsblauen. Een droom kwam uit voor de jongeman die in Gelsenkirchen is geboren en getogen. Met de jeugd veroverde hij de titel en al snel raakte Özil ook aan vijf optredens in de Champions League.

Tijdens de winterstop van vorig seizoen ging het mis. De oud-club van Marc Wilmots wilde graag zijn contract (dat in 2009 afliep) openbreken tot 2011, maar de speler weigerde. Zelfs een riant jaarsalaris van anderhalf miljoen euro kon hem niet over de streep trekken. Schalke 04 besloot dan maar de koppige maar talentvolle voetballer voor 4,3 miljoen euro te verkopen aan Werder Bremen. Daar zette Özil zijn handtekening onder een overeenkomst voor drie jaar, met een jaarloon van … anderhalf miljoen euro!

Met de grote aandacht voor zijn controversiële overstap had de Duitse tiener het aanvankelijk moeilijk. De eerste maanden had hij ook last van heimwee, doordat zijn familie achterbleef. “Ik ben geen geldwolf. Het ging mij puur om het voetbal”, verklaarde hij in voetbalvakblad Der Kicker.

In de competitie strooit Özil met assists. “Ik ben blij dat Diego er nog is. Door zijn aanwezigheid kon ik aan het spelsysteem wennen. Maar het is nu te vroeg om te zeggen dat ik me al als basisspeler bewees”, verklaarde hij bescheiden.

Technisch directeur Klaus Allofs denkt al vooruit. “Mesut heeft het niveau voor de nationale ploeg”, liet hij optekenen in Bild. “Hij moet alleen nog robuuster worden, want lichamelijk is hij nog niet zo sterk. Maar dat is gewoon een kwestie van tijd.”

FRéDéRIC VANHEULE

Tinga (30), de Braziliaanse middenvelder die sinds de zomer van 2006 voor Borussia Dortmund speelt, bereikte met sportief directeur Michael Zorc een akkoord tot 2010. Ook met doelman Roman Weidenfeller (28), sinds 2002 bij BVB, wordt gesproken over het verlengen van zijn overeenkomst.

Manuel Neuer (22) mocht 86 dagen na de breuk van zijn middenvoetsbeentje zijn terugkeer vieren onder de lat van Schalke 04 bij het Europese duel tegen APOEL Nicosia. Ralf Fährmann (20), de nummer drie, verving de Duitse international – door de blessure van Mathias Schober (32) – feilloos in vijf competitieduels. Manager Andreas Müller wil daarom zijn contract, dat afloopt, openbreken tot 2012.

Aanvoerder Oliver Neuville (Gladbach) bekritiseerde de tactiek van zijn Nederlandse coach Jos Luhukay. De aanvaller was het grondig beu dat er constant wordt gekozen voor een defensieve veldbezetting, terwijl de kracht van het team vorig seizoen de offensieve drang naar voren was. Afgelopen zondag werd de trainer ontslagen. Sportdirecteur Christian Ziege neemt zijn taken voorlopig over.

Sportief directeur Horst Heldt (VfB Stuttgart) maakte duidelijk dat coach Armin Veh ook volgend seizoen nog de sportieve touwtjes in handen krijgt, ondanks het feit dat zijn overeenkomst afloopt.

Maik Rodenberg (19), een verdediger, kreeg van Arminia Bielefeld een volwaardig profcontract tot 2011 aangeboden.

Valérien Ismaël (33) treft het niet. De Franse centrale verdediger van Hannover 96 moet door een blessure aan de rechterknie een maand gedwongen rust nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier