Met dominant en bij momenten zwierig voetbal veegde Anderlecht afgelopen zaterdag Club Brugge van de mat en verzekerde het zich vrijwel zeker van een ticket voor de voorrondes van de Champions League. Het was de climax van een ijzersterke terugronde waarin paars-wit 40 punten op 48 pakte. Anderlecht heeft tijdens de winterstop zijn huiswerk goed gemaakt en vond vooral met Guillaume Gillet de ontbrekende schakel op het middenveld. Sinds zijn komst ging het rendement van Lucas Biglia en Jan Polak de hoogte in. Het zegt alles over de vermeende waarde van Ahmed Hassan, die in de terugronde slechts twee keer aan de aftrap verscheen en niet snel genoeg kan vertrekken. Dat zijn rol is uitgespeeld, werd ook afgelopen zaterdag duidelijk toen de in de tweede helft ingevallen Egyptenaar een vrijschop wilde nemen: Polak maakte hem meteen duidelijk dat hij dat beter kon laten.

Anderlecht lijkt wel bevrijd zonder Hassan. De manier waarop Club Brugge in de eerste helft werd opgerold, was bij momenten indrukwekkend om zien. Zelfs voetballers die niet bij Anderlecht lijken te passen, halen binnen hun mogelijkheden niveau. De wat onbehouwen ogende Stanislav Vlcek bijvoorbeeld, erg nuttig door zijn werkkracht. Of Jelle Van Damme, imponerend door zijn présence.

Club Brugge moet zich uiteindelijk tevredenstellen met het ticket voor de voorronde van de UEFA Cup. Op zich is dat een knappe prestatie. Club, dat op Anderlecht welgeteld twee schoten tussen de palen kreeg, moest vrijwel het hele seizoen terugvallen op powervoetbal zonder creativiteit. Het hervond onder Jacky Mathijssen zijn mentaliteit, maar daarmee kan je een manco aan kwaliteit niet echt camoufleren. Het ontbrak Club vooral aan het flankenspel dat vroeger als wapen werd gebruikt om de tegenstander op te sluiten. Dat resulteerde over het hele seizoen bekeken in te stereotiep voetbal.

Met de verkiezing van de Profvoetballer van het Jaar, een organisatie van Sport/Voetbalmagazine en de Liga Beroepsvoetbal, wordt zondag in het casino van Oostende een punt gezet achter de competitie. De genomineerden voor de vijf categorieën (zie pagina 26) illustreren de overmacht waarmee Standard door dit kampioenschap denderde. Voor de Profvoetballer en de Jonge Prof van het Jaar komen vijf van de zes genomineerde spelers uit voor de Rouches. Dat er om de trofee voor de beste jongere wordt geknokt door drie spelers van Standard toont de haast revolutionaire koerswijziging die dit seizoen aan de boorden van de Maas werd doorgevoerd. Het vroeger zo roerige Standard is wat dat betreft tot de trendsetter van het Belgische voetbal uitgegroeid. Heel even dreigt dat de club nu zuur op te breken, als Standard zijn jonge sieraden moet afstaan voor de olympische ploeg en daarmee de kansen in de voorronde van de Champions League hypothekeert.

De discussies die daarover nu worden gevoerd, zaten er al lang aan te komen. Hoe groot de uitstraling van de Olympische Spelen ook moge zijn, een voetbaltoernooi waarin België normaal geen kanshebber is op een medaille mag de verdere groei en bloei van een vereniging niet afremmen. Standard staat straks voor een scharniermoment in zijn geschiedenis en moet daarvoor op zijn beste team kunnen rekenen – los van het gegeven dat ook de WK-campagne met de best mogelijke voorbereiding moet worden aangepakt. De Olympische Spelen passen niet in dat plaatje. Het is te gek voor woorden dat daarover de komende weken in een bitse sfeer nieuwe discussies en polemieken zullen worden gevoerd.

Standard wil verder de weg van de stabiliteit inslaan en zal zondag in stijl het seizoen beëindigen op het Profgala, dat door de Luikenaars wordt gekleurd. Vorig seizoen was Steven Defour bij de Jonge Prof de enige genomineerde van Standard, nu prijken zes namen op de diverse lijstjes: Milan Jova- novic en Marouane Fellaini bij de Profvoetballer, Defour, Fellaini en Axel Witsel bij de Jonge Prof en Michel Preud’homme bij de trainers. Anderlecht (met Mbark Boussoufa en Ariël Jacobs) en zeker Club Brugge ( Stijn Stijnen) blijven ver achter. Zoals ze ook in de competitie Standard ver moesten laten voorgaan. Zo wordt wat dat betreft op de Profvoetballer van het Jaar de nieuwe hiërarchie ten volle gerespecteerd. S

door Jacques Sys

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content