Van Bommel krijgt de aanvoerdersband bij Bayern.

Het was een lang bewaard geheim wie bij Bayern München de opvolger van de gestopte doelman Oliver Kahn zou worden als aanvoerder. De keuze van de nieuwe trainer Jürgen Klinsmann viel uiteindelijk op de Nederlandse middenvelder Mark van Bommel (31), die de primeur krijgt om als eerste buitenlandse Kapitän op te treden in de lange geschiedenis van de Duitse traditieclub. “Hij was voorbestemd om de leidersrol te bekleden”, verklaarde Klinsmann. “Vanaf het begin van de voorbereiding heeft Mark zich een uitstekende leider getoond. Waarom? Hij heeft niet alleen de bezieling, maar is ook niet bang om intern kritiek te leveren als hij dat nodig acht. Zo moet het zijn.” Opvallend is ook dat de twee alternatieven voor Van Bommel van buitenlandse afkomst zijn bij Bayern München, dat met een heel multiculturele selectie het volgende seizoen aanvat. Mocht Van Bommel door schorsing of blessure niet in actie komen, dan zijn de Argentijn Martin Demichelis en de Braziliaan Lucio tweede en derde in de hiërarchie.

Boegbeeld Kahn toonde zich tevreden met de keuze voor de Nederlandse international. “De instelling om altijd maar door te willen gaan én te winnen, die heeft Mark”, zei hij in Kicker. “Hij kan wel eens de nieuwe Kahn worden.” Ondertussen lekte uit dat Van Bommel, bij afwezigheid van de goalie, tijdens de laatste kerstviering voor de spelers indruk maakte door spontaan een speech op zich te nemen.

Van Bommel noemde zich vereerd met zijn nieuwe status, blijkbaar ook mede ingegeven door algemeen directeur Karl-Heinz Rummenigge. “Vorig seizoen kende ik een heel constant jaar, een van de beste in mijn loopbaan”, zegt de Nederlander. “Ik was belangrijk voor het team, ook al scoorde ik niet zo veel. Binnen de ploeg en de club waarderen ze me heel erg. Dat geeft een goed gevoel.”

Voetballend is er weinig op aan te merken, maar qua zelfbeheersing mankeert er nogal wat aan Van Bommel. Daarom dat Klinsmann de schoonzoon van Bert van Marwijk onlangs de hulp van een sportpsycholoog ( Philipp Laux, een lid van de technische staf) aanraadde om wat te doen aan zijn ontvlambaarheid, een karaktertrek die de Nederlander deelt met Kahn. “Het moet eruit”, sprak hij in Kicker. Door zijn opvliegende gedrag verwierf Van Bommel immers een kwalijke reputatie. Hij werd eind vorig seizoen verkozen tot meest ergerlijke voetballer van de Bundesliga. Nadat hij van de UEFA twee jaar geleden al eens een schorsing kreeg na een beledigend armgebaar in het CL-duel tegen Real moest hij vorig jaar met rood van het veld na een soortgelijke geste in de competitiewedstrijd tegen Hamburger SV. “Het is mijn eigen schuld dat ik die stempel draag. Ik werk eraan om het te veranderen”, beweert Van Bommel.

Willy Sagnol (31, Bayern München) heeft weinig geluk. De Franse rechterverdediger, vorig seizoen langdurig geblesseerd na een knieoperatie en een rugletsel in maart, onderging een achillespeesoperatie en zal tot midden september onbeschikbaar zijn.

Ploegmaat en landgenoot Franck Ribéry (25) werd bij een rondvraag onder sportjournalisten door Kicker met 224 stemmen verkozen tot Speler van het Jaar, vóór Michael Ballack (115) en Luca Toni (108). Hij is de opvolger van Mario Gomez (VfB Stuttgart). Voor de verkiezing komen alle spelers uit de Bundesliga en de Duitse nationale ploeg in aanmerking. Ottmar Hitzfeld (Bayern München, 264) kroonde zich tot Trainer van het Jaar voor Felix Magath (VfL Wolfsburg, 131).

In de eerste ronde van de DFB-Pokal had VfL Bochum, het team van Tomasz Zdebel (ex-Lierse), strafschoppen nodig om na een 0-0-eindstand afstand te nemen van Preussen Münster.

Hertha BSC betaalde 2,2 miljoen euro voor de Tunesische aanvaller Amine Chermiti (20) van Etoile Sportive du Sahel. Hij tekende tot 2012.

Matthias Sammer veranderde de structuur voor de jeugd. Horst Hrubesch wordt verantwoordelijk voor de nationale ploeg onder twintig jaar, Heiko Herrlich krijgt de selectie onder negentien onder zijn hoede.

Armin Veh (47) toont zich bijzonder origineel. De coach van VfB Stuttgart maakte bekend dat hij alleen nog maar in de voormiddag zal trainen, maar dan veel intensiever. De spelers kunnen dan in de namiddag thuis rusten of eventueel een individuele training krijgen.

1899 Hoffenheim pakte weer eens opmerkelijk uit. De promovendus haalde voor 4,5 miljoen euro de Braziliaanse spits Luis Wellington de Sousa (20) in huis, die wordt overgenomen van Clube Nautica. Hij tekende tot 2013 bij het team van trainer Ralf Rangnick en maakte dit seizoen vijf doelpunten in veertien duels.

Jens Lehmann stopt als international. De 38-jarige doelman van VfB Stuttgart liet bondscoach Joachim Löw weten dat hij afzwaait en na 61 caps plaats maakt voor zijn jongere collega’s Manuel Neuer (Schalke 04) of René Adler (Leverkusen).

FRéDéRIC VANHEUle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier