Bij Barcelona zijn de verwachtingen over de Argentijn Luis Lionel Messi uitermate hooggespannen. De achttienjarige linkspoot kreeg een nieuw en verbeterd contract tot 2010 aangeboden. Barça legde ook een nieuwe transfersom vast voor hét talent : voor minder dan 150 miljoen euro mag Leo niet weg. “Hij geeft ons de kans het ritme en de dynamiek van veel wedstrijden te veranderen”, verklaarde technisch directeur Txiki Begiristain op de website van de Catalanen. “Messi is een erg snelle speler, met veel vertrouwen op het veld en een buitengewone techniek. Hij is voorbestemd om te triomferen met onze eerste ploeg.” De Nederlandse tv-omroep NOS onderscheidde de schuchtere Zuid-Amerikaanse spelmaker met de Gouden Klomp als meest waardevolle speler van het WK. Messi betovert met zijn snelle voeten en hersenen. “Een supertechnicus, een jonge en talentvolle linkspoot. Hij is nog wel wat grillig, maar eveneens in staat supergoals te maken”, omschrijft Chelseascout Piet de Visser hem.

Ook Diego Maradona prijst zijn mogelijke opvolger. “Het is onmogelijk de bal van hem af te pakken als hij van rechts naar links uitwijkt, omdat hij de bal telkens net met zijn buitenkant verlengt.” Messi zoekt de diepte op met zijn acties en streeft altijd naar de kortste weg richting doel om zijn gevoelvolle linker in stelling te brengen.

De Nederlanders Hedwiges Maduro (20, Ajax) en Quincy Owusu Abeyie (19, Arsenal) waren ook opvallende spelers. Maduro is een geboren leider op het veld, die op vier weken tijd van Jong Ajax doorgroeide naar Oranje. Een nuchtere en nederige voetballer, die de Amsterdamse bluf achterwege laat. Quincy is dan weer een publiekstrekker door zijn snelheid en goede passeerbewegingen, iemand die vooral door zijn technische hoogstandjes en aantrekkelijke dribbels voor het verschil zorgt.

De Nigeriaan John Obi Mikel (18) groeide in het toernooi. De ouderwetse spelmaker, die het Noorse Lyn verruilt voor Manchester United, heeft een fabelachtige traptechniek. Bovendien is hij krachtig en razendsnel en heeft hij een goedgericht schot.

Als laatste liep ook de Spaanse middenvelder Francesc Fábregas (18, Arsenal) veelvuldig in de kijker. Een bijzonder complete voetballer, die zowel in verdedigend en opbouwend opzicht heel dominant aanwezig is in het spel. De Catalaan voetbalt vooruit, heeft een goede pass, durft te tackelen en beslissingen te nemen. “Hij heeft het brein van een 25-jarige”, luidt het lovende oordeel van voormalig Arsenalaanvoerder Kenny Sansom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier