Victor Sikora begon de voorbereiding bij Vitesse.

Al sinds februari wordt Victor Sikora (24) met verschillende clubs in verband gebracht. Eerst was er Feyenoord, al snel volgde Ajax met een meer concreet voorstel. Met de Amsterdammers moesten de onderhandelingen onderhand al zo’n vijf keer “op een haar na gevild zijn”. Onlangs schaarde het Engelse Fulham zich nog eens bij de geïnteresseerden.

Maar maandag begon Sikora de voorbereiding gewoon in Arnhem, bij Vitesse. Niet dat het zomaar ging, want moest er tussen club en speler duchtig gesproken worden. In mei had de flankspeler zich nog – nadat hij persoonlijk tot een akkoord was gekomen met Ajax – laatdunkend uitgesproken over club en spelers. “Niet dat we er al te zwaar aan tillen, maar we moeten wel even wat uitpraten”, verklaarde technisch directeur Jan Streuer in het AD.

Tussen Vitesse’s vraag en Ajax’ aanbod gaapt nog altijd een gat van zo’n twee miljoen euro. De Amsterdammers speculeerden wellicht op het niet verkrijgen van de licentie. Nu die binnen is, willen de Arnhemmers het volle pond. Ronald Koeman blijft niettemin hoop koesteren. “Zoals overal in de voetballerij is het ook voor ons moeilijk wat betreft transfers. Maar we komen iedere dag weer een stapje dichterbij.” Probleem bij de Amsterdammers is het feit dat er nog een aantal spelers verkocht moeten worden, zoals Zlatan Ibrahimovic.

Het geduld van de speler zelf, inmiddels zesvoudig international, wordt ondertussen behoorlijk op de proef gesteld. In april wist hij al zeker dat hij Arnhem zou verlaten. “Ik ben toe aan een volgende stap, want soms vind ik dat ik stilsta. Dat houdt in dat ik naar een club in de Nederlandse topdrie wil of naar een buitenlandse club.” Sikora wist al op jonge leeftijd wat hij wilde. Als speler van Go Ahead Eagles zei hij bijvoorbeeld in het voorjaar van 1999, ondanks zijn nog een jaar doorlopende contract : “Ik wíl, kán en gá weg. Naar een goeie subtopper uit de eredivisie, want ik heb geen zin om onderin de eredivisie te spelen. Ik wil met als voetballer verder ontwikkelen. Clubs als FC Utrecht, Willem II en Vitesse spreken me aan.”

De vergelijking met Marc Overmars, die van de Eagles Willem II als springplank richting Ajax verkoos, drong zich toen al op. Klein van stuk, buitenspeler, snel, een sterke eigen wil en eenzelfde oer-Hollandse opvoeding. “Dat ik moet werken, staat in m’n geheugen gegrift. Ik zat eens samen met mijn opa en mijn vader aan een tafeltje. Ze zeiden dat ze altijd keihard hebben moeten werken voor hun centen. Ze gunden het mij van harte dat het mij wat gemakkelijker afging. Maar ze waarschuwden me ook dat ik niet naast mijn schoenen moest gaan lopen.” De vinnige flankspeler kan niet wachten om zijn werklust weer op het veld te botvieren. De vraag is alleen waar en wanneer. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier