De nieuwe sleutels van Mazzu

Door Marco Ilaimaharitra, de vervanger van Damien Marcq, speelt Charleroi hoger op het veld. © belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Volstaat de aanwerving van een nieuwe speler om een ander idee te verklaren? Afgelopen zomer verloor Charleroi regulator Damien Marcq aan AA Gent, maar de Franse routinier werd vervangen door Marco Ilaimaharitra. Het verschil tussen een controlerende middenvelder voor afwachtend voetbal, vaak traag en altijd voorzichtig, tegenover iemand die graag iets hoger wordt geposteerd en die altijd begaan is met de versnelling van het tempo. Het maakt dat de Carolo’s zich op het veld anders plaatsen, verder verwijderd van de eigen zestien meter. Nog altijd hebben ze niet echt het overgrote gedeelte van het balbezit, maar toch slagen de Henegouwers erin om partijen te domineren door de tegenstander op zijn eigen speelhelft terug te dringen. Dat terwijl ze hen vorig seizoen liever opvingen voor hun eigen grote rechthoek.

Om hoger te kunnen overleven, moet je je voet op de bal durven zetten in het tegengestelde kamp. Felice Mazzu doet het met Dodi Lukebakio. Een garantie op techniek, in staat om alles te controleren door goed tussen de linies te bewegen, maar ook om veel meters te winnen door met bal aan de voet op te schuiven met zijn dribbels en ritmeversnellingen. Aan de overkant vervult Amara Baby dezelfde rol, in een iets minder elegante stijl. De Senegalese flankspeler gebruikt voor zijn rushes meer kracht, waardoor de tegenstander minstens twee spelers moet mobiliseren om zijn diepgang af te stoppen. Daar waar Baby in het verleden de volledige flank benutte, opent hij die ruimte nu vaak voor de graag opkomende linkerverdediger Núrio Fortuna. De 4-4-2-veldbezetting van Mazzu maakt dat de breedte van het veld zo optimaal mogelijk wordt benut. Bij momenten van hoge druk wordt de tegenstander gedwongen terug te plooien, om te vermijden dat ze worden overdonderd door de continue aanvalsgolven.

Lukebakio en Baby profiteren wonderbaarlijk goed van hun nieuwe rol op het terrein. Onder hun tweetjes waren ze sinds de competitiestart al goed voor 21 schoten op doel, wat voor beiden resulteerde in twee doelpunten in vijf wedstrijden. Hun aanwezigheid maakt dat de backs hun positiespel moeten wijzigen, want dit soort spelers kan ook een prooi worden voor de centrale verdediger of een defensieve middenvelder. Het grootste verschil wordt gemaakt door Núrio Fortuna. De Portugees verplicht de vleugelaanvaller van de tegenstander tot verdedigen, een spelonderdeel waar de meesten over het algemeen niet echt van houden. Wanneer hij in de buurt van de bezoekende grote rechthoek komt, mist hij vaak het overzicht én maakt hij nog te veel verkeerde keuzes.

De troef van Charleroi is dat het lange perioden van een wedstrijd beheerst met pressing, om vervolgens de voet van het gaspedaal te halen eenmaal het verschil werd gemaakt in de stand. Zo ging het eraan toe tijdens het laatste half uur in de Luminus Arena. Daar hanteerde Charleroi zijn principes van vorig seizoen en hergroepeerden ze zich voor de eigen grote rechthoek. Dat is ook meestal het tijdstip waarop Mazzu de lichtvoetige Cristian Benavente in het strijdperk gooit. Omdat de Peruviaanse dribbelaar in staat is om een onschuldige voorzet om te zetten in een reële doelkans. SV Zulte Waregem dacht lang de oplossing gevonden te hebben, maar Mazzu gebruikte zijn nieuwe sleutels goed en won in het absolute slot van de partij alsnog in het eigen Stade du Pays.

guillaume gautier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier