De steile opgang van Charleroi is voor een groot gedeelte te danken aan de Franse middenvelder Fabien Camus (21), die ook in eigen land alsmaar meer interesse opwekt. “Ik hou wel van zijn frivoliteit, die animation de jeu“, verklaart de Franse beloftetrainer René Girard vanuit Clairefontaine. Hij is sinds 12 juli 2004 verantwoordelijk voor Jong Frankrijk, het doorgeefluik voor de selectie van bondscoach Raymond Domenech. Camus werd vooralsnog niet opgeroepen, maar de prestaties van de aanvallende middenvelder worden de laatste weken en maanden intensief gevolgd. De kans is groot dat binnenkort scouts van de Franse voetbalbond de tribunes van Mambourg bevolken. “Hij is de man in vorm, hé, de nieuwe ster van het team. Centraal rendeert Fabien duidelijk beter dan op de flank. Wij volgen zijn prestaties op de voet, zijn heel oplettend, maar kwamen door omstandigheden tot op heden nog altijd niet kijken”, beweert Girard. “Om een selectie te kunnen wettigen, moet je kunnen terugvallen op een langere periode van continuïteit. Het heeft weinig zin om drie tot vier wedstrijden op een hoog niveau te voetballen en daarna terug te vallen. Fabien moet zich kunnen doorzetten, zich opwerpen als een onbetwiste titularis. Het is altijd moeilijk om een algemeen oordeel te vellen, maar over zijn kwaliteiten kan je heel duidelijk zijn : hij combineert techniek met een bijzonder goed overzicht en een groot loopvermogen. Il a un grand volume de jeu. Fabien leest het spel gemakkelijk. Dat is een pluspunt.”

Camus werd door Charleroi begin vorig seizoen overgenomen van Marseille, waar de creatieve middenvelder zich niet kon doorzetten. “Net als bij Michael Ciani en eerder Jean-Pierre Papin was het goed dat hij zijn tweede adem zocht en vond in België”, erkent Girard. “Nu toont Fabien aan dat hij misschien iets te vroeg werd afgeschreven. De kweekvijver in Frankrijk is bijzonder groot. Sommigen vertrekken op bijzonder jonge leeftijd naar Engelse topclubs zoals Arsenal, Manchester United en Chelsea. Maar je moet ook de andere kant van de medaille bekijken. Slechts weinigen slagen echt, maar komen er via een achterpoortje toch. Kijk maar naar de ontwikkeling van bijvoorbeeld Olivier Bernard, die na Newcastle nu voor Glasgow Rangers speelt. Fabien nam een goede beslissing door voor Charleroi te kiezen. Il s’est refait une santé.”

In tegenstelling tot Cyril Théréau sloeg Fabien Camus een lucratief aanbod van het Roemeense Steaua Boekarest (een netto jaarloon van 300.000 Amerikaanse dollars) af, waarmee hij de kans misliep om nu al te proeven van de Champions League. Zijn contract bij Charleroi loopt nog tot 2009. “Een duidelijk signaal”, stelt Girard. “De Belgische competitie, waar hij fysiek sterker werd, moet voor hem een springplank worden naar een hoger niveau. Zijn kansen om verder te evolueren als voetballer zijn groter, ook al omdat hij het volste vertrouwen van zijn trainer geniet. De opportuniteit om te spelen krijgt voorlopig de voorrang op de lokroep van het grote geld. Ik vind dat opvallend, zeker voor een 21-jarige. Een teken van volwassenheid.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier