De dag dat Robert Waseige zijn vertrek naar Standard bekend maakte, ging Karel Vertongen, de voorzitter van de technische commissie, er prat op in de kranten dat alleen nog de handtekeningen ontbraken onder diens contractverlenging als bondscoach. Nadat Anderlecht en de bondstop het in Japan omtrent Aimé Anthuenis op een akkoordje hadden gegooid, ging hij nog gesprekken aan met René Vandereycken en Erik Gerets. In de week dat Anthuenis Eddy Snelders voorstelde als de nieuwe assistent-bondscoach, sprak Vertongen het vermoeden uit dat de bondscoach voor een Franstalige rechterhand zou kiezen. En twee dagen nadat hij een akkoord zegde te hebben bereikt over de EK-kwalificatiepremies, verklaarde aanvoerder Bart Goor nergens van te weten.

Karel Vertongen vindt niet dat hij de bal nogal eens misslaat. Met Bart Goor, zegt hij, had hij een mondeling akkoord, maar dat de aanvoerder nadien door zijn eigen ploegmaats teruggefloten werd, ligt niet aan hem. En tussen Anthuenis en de KBVB was er in Japan géén akkoord, zodat hij zelf voorstelde ook met andere kandidaten te gaan praten. “Want als het nog afspringt,” countert Vertongen, “zegt u ongetwijfeld dat ik daar niet op was voorzien. Het makkelijkste is om in mijn zetel te zitten en niks te doen, maar dat wil ik niet. En dan besef ik dat er mensen op de loer liggen om mij af te schieten.”

Vertongen verstaat ook als geen ander de kunst om zich onzichtbaar te maken op vergaderingen. Niemand die hem bij zulke gelegenheden op een stemverheffing kan betrappen. Toen Robert Waseige tijdens het WK heel de pers tegen zich in het harnas joeg, keek de bondsman weerom besluiteloos toe. Zoals hij ook nooit de bondscoach tot de orde riep toen die zich keer op keer, ook binnenskamers, uiterst grof uitliet over mensen, of het nu voetballers waren of journalisten.

Neen, Karel Vertongen is er de man niet naar om in te grijpen. Liever vatte hij met de bondscoach de gesprekken over een contractverlenging aan. Achteraf meende hij in de wedstrijden tegen Rusland en Brazilië het grote gelijk van zijn onderneming te hebben gezien. Weinig had een verdere samenwerking tussen de scheidende bondscoach en de internationals in de weg gestaan, is hij nog altijd zeker. Nochtans putten nogal wat spelers na de eerste twee wedstrijden moed uit de wetenschap dat Waseige na het WK vertrok. “Ik weet dat er spelers niet meer op zijn lijn stonden,” zegt Vertongen, “maar ik daag u uit: misschien vindt u er nu al, maar straks zéker die ook niet meer op één lijn met Anthuenis staan.”

“Vertongen is niet iemand die met zijn neus op de feiten zit”, verwoordt een personeelslid hoe er over de arme man wordt gedacht aan de Houba de Strooperlaan. Toen na het WK in Sport/Voetbal Magazine zijn (niet) optreden aan de kaak werd gesteld, verweerde Vertongen zich met te verwijzen naar de WK-kwalificatie van de A-ploeg en de EK-deelnames van de beloften en de min 19. Daar had hij toch mooi zijn steentje toe bijgedragen. Vertongen is ook de man die na een wedstrijd steevast in beeld liep om een high five uit te wisselen met de spelers en om de bondscoach de hand de schudden, dan wel aan de borst te drukken. Maar als er in zijn omgeving mensen geslachtofferd worden, verroert hij zich niet. Dan verwijst hij door naar de secretaris-generaal en gaat de telefoon weer op de haak. Klus geklaard. Bij het bondspersoneel is de conclusie na vele jaren gemaakt : “We missen iemand in de technische commissie die met zijn vuist op tafel kan slaan”.

“Een voorzitter van de technische commissie moet niet op tafel kloppen”, aldus nog Vertongen. “Een voorzitter moet noteren en rapporteren, de wensen van zijn bondscoach koppelen aan de mogelijkheden, en het uitvoerend comité daarvan op de hoogte brengen. Er is een verdeling van de taken. Zo ben ik inderdaad niet tussenbeide gekomen in de verwijdering van Piet Huys, neen. Dat is mijn bevoegdheid niet, dat is personeelsbeleid, dat ressorteert onder Jean-Paul Houben, en verder is het een zaak voor de sportief directeur, Michel Sablon. Als hij meent dat de relaties voor de goeie gang van zaken moeten worden gewijzigd, is dat zijn goed recht.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content