Nu het Italiaans Olympisch Comité (CONI) de zaak tegen Ivan Basso onontvankelijk verklaarde, valt sterk te vrezen dat het Spaanse bloeddopingschandaal met een enorme sisser gaat aflopen. Het CONI volgde de advocaat van Basso, die al maanden uitschreeuwt dat er tot nu toe geen sluitende bewijzen tegen zijn cliënt naar buiten werden gebracht. Eerder was ook de schorsing van Santiago Botero opgeheven door de Colombiaanse wielerbond, maar de impact van Basso’s vrijspraak is natuurlijk veel groter dan die van Botero, die zonder ploeg zit en sowieso fin de carrière is.

De argumentatie van het CONI is in zekere zin te begrijpen. Sinds het Spaanse bloeddopingschandaal eind mei uitbrak, communiceerde het gerecht nauwelijks over de aard en de omvang van de bewijzen. Het is zelfs niet duidelijk tegen welke renners nu precies een gerechtelijk onderzoek loopt. Dat plaatst de sportbonden momenteel in een onmogelijke situatie : je kan geen renners aan de kant blíjven houden, louter op basis van namen die gelekt werden in de pers. Rechter Carmelo Jiménez Segado maakte de situatie vorige week nog onoverzichtelijker. Hij stuurde een brief naar de Spaanse wielerbond waarin die uitdrukkelijk verboden werd om alle gerechtelijke documenten die tot nu toe bekend waren, te gebruiken in strafprocedures. Het gerecht wil eerst zijn onderzoek volledig afronden en concrete resultaten moeten niet verwacht worden voor juni 2007. Of het verzoek van Segado ook voor de andere wielerbonden geldt, blijft onduidelijk.

Het gevolg is dat er juridisch geen enkel argument overblijft om de geviseerde renners van de fiets te houden. Sommige bonden kiezen de kant van de renners, de meeste houden tot nu toe het zekere voor het onzekere. De bal ligt echter niet alleen meer in het kamp van de bonden. Ook de ploegleiders moeten nu kleur bekennen, door niet in te gaan op tijdelijke transferopportuniteiten. De Zwitserse wielerbond liet weten dat het de koerslicentie van Jan Ullrich in de huidige situatie niet langer kan ingetrokken houden. Zal een Pro Tourploeg de euvele moed hebben om Ullrich een contract aan te bieden ? Qua publiciteit ongetwijfeld een schitterende zet, al wordt de ethische code die de Pro Tourploegen onderling afspraken, erdoor herleid tot een vodje papier. Er gaan hardnekkige geruchten van verkennende gesprekken tussen Ullrich en Discovery Channel, maar Johan Bruyneel ontkende ze meteen met klem. Het zou ons niet verbazen, mocht blijken dat deze geruchten gelekt werden door het management van Ullrich. In de hoop zo andere ploegen te prikkelen voor deze gouden transfer.

Basso mag ondertussen gewoon weer starten, al was CSC gelukkig verstandig genoeg om de Italiaan voor de Ronde van Lombardije nog aan de kant te houden. De Girowinnaar heeft nog een contract tot eind 2008 en wil nu van zijn ploegleiding de garantie krijgen dat hij volgend seizoen weer mag koersen. Anders zoekt hij andere oorden op.

DOOR JEF VAN BAELEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier