Roeselare toonde zich al bijzonder actief op de transfermarkt. “Geen wonder,” zegt sportief manager Wim De Coninck, “andere ploegen hebben niet zoveel nodig. Moet je maar één of twee posities invullen, dan kan je daar meer je tijd voor nemen.”

U zoekt ongeveer een hele nieuwe ploeg.

“We zaten met een hoop mannen voor wie er geen toekomst meer was, en dus moet er een ‘ newlook-Roeselare’ gemaakt worden.”

Wat is voor u prioritair bij de facelift van het team?

“Volgend seizoen maken vier ploegen kans op degradatie. Primordiaal is dat we daar níét bij zijn.”

Maar welke accenten streeft u na bij het samenstellen van de groep?

“We moeten erg rekening houden met professionalisme, mentaliteit en efficiëntie.

“Deze ploeg bleef al drie jaar vooral op karakter in de eerste klasse. Daar moet straks, in het hertekende landschap, nog een schep bovenop. Alle details zullen belangrijk zijn. Ook hoe spelers omgaan met bankzitten, druk en ontgoochelingen. Spelers hebben tegenwoordig doorgaans minder geduld. Wij namen jongens die niet in dat rijtje passen.

“Voorts had ik de tegenwoordig nagestreefde dubbele bezetting per positie in gedachten, maar er is de realiteit. Dat lukt niet bij ons en dus moeten wij polyvalente voetballers hebben.”

De meeste jongens die jullie al haalden, doen geen belletje rinkelen bij het grote publiek.

“Bekende mannen kan ik niet aantrekken. Of ik zou er moeten nemen die zwaar op hun retour zijn, maar daar hoor je voorzichtig mee te zijn.”

Bent u tevreden over de jongens die u al kon strikken?

“Ja. Ondertussen hoor ik wel kritische kanttekeningen.”

Zoals de vraag of er genoeg ervaring in de groep zit.

“Dat is zo relatief. Afgelopen seizoen zat er enórm veel ervaring in de groep. Op een zeker moment kwam de ploeg toch in de problemen. Het is geen garantie op succes. Niks trouwens. De onzekerheid is de enige zekerheid. Die ís er. We zijn ons heel bewust van de zware taak die op deze groep, de trainer en mij rust, maar we gaan die intern toch met heel veel vertrouwen tegemoet en zullen die aanpakken met positieve energie.”

Ook de komst van spits Bjorn De Wilde bleef niet onbesproken. Hij lijkt de laatste jaren op de dool. Die bedenking hebt u zich vast ook gemaakt.

“Toch niet.”

Hij had toch last om zich te handhaven bij zijn vorige clubs?

“Dat was niet anders toen hij voor mij in Aalst de ploeg redde. Iemand belde mij indertijd om te zeggen dat ik die zeker en vast niet in de A-kern mocht opnemen, omdat hij op de dool was. Toen luisterde ik daarnaar en liet ik hem drie maanden onterecht in de B-kern.”

Over afgelopen seizoen was zowat iedereen het eens: een veertiende plaats was knap. Zal de kwaliteit komend seizoen hoger liggen?

“Het lukte afgelopen seizoen dankzij veel organisatie, karakter, gericht werk en een herkenbaar systeem. De bedoeling is dat er straks net iets meer voetballend vermogen is en een tikje extra techniek en snelheid. Met dat kleine surplus – dat zal niet spectaculair zijn – hopen we ook de rest te kunnen invullen zoals anders en wat meer overwinningen te boeken.”

Wat wordt de achilleshiel van Roeselare?

“Nu al hoor je links en rechts dat we het heel moeilijk zullen krijgen. Daar zal binnenkort misschien wel unanimiteit over bestaan. Maar oké, dat was bij Cercle vorig jaar ook zo. Ik denk dat dat niet onze achilleshiel wordt, maar onze sterkte.”

Schept u ondertussen een beetje plezier in uw nieuwe job?

“( direct) Ja. Er moest en moet natuurlijk veel gebeuren, het slorpt energie, maar deze uitdaging geeft een goed gevoel.”

Is het leuker dan matchen analyseren?

“Is een peer lekkerder dan een pannenkoek?”

KRISTOF DE RYCK