Jaumin zoekt en begeleidt de toekomst van België.

De uitreiking van de individuele basketbaltrofeeën zal net als vorig jaar plaatsvinden in de Carré in Willebroek, op 18 mei. In de categorie Speler van het Jaar wordt de hamvraag: wie eindigt op de tweede plaats? Want met de evolutie die Sam Van Rossom bij kampioen Telindus Oostende doormaakte, kan het niet anders dan dat hij zichzelf opvolgt als beste Belgische speler van onze competitie.

“Ik leerde Sam kennen toen ik nog bij Bergen speelde”, herinnert Jean-Marc Jaumin zich. “Hij kwam met coach Yves Defraigne vanuit Gent mee. Sam trainde met de eerste ploeg, maar speelde zijn wedstrijden bij De Pinte, dat samenwerkte met Bergen. Ik zag toen al meteen dat hij iets in zijn mars had.” Wat later kruisten de paden van Van Rossom en Jaumin nogmaals: bij Oostende nam Jaumin de jonge spelverdeler onder zijn vleugels. “Hij leerde snel. Het tweede seizoen kon hij al meteen bevestigen en dit jaar toonde Sam dat hij ook op Europees niveau meekan.”

Nochtans heeft de Gentse spelmaker van Oostende niet exact de fysionomie van een topper: 1,87 m en geen body zoals de meeste van zijn Amerikaanse concurrenten. Maar het weerhoudt hem niet om te schitteren. Van Rossom loopt en springt als de besten. “Bovendien krijgt hij stilaan de kneepjes van het vak onder de knie”, merkt Jaumin op. “Op het tactische vlak zie je dat hij het spelletje doorziet. Hij kan vanop afstand scoren en hij verdedigt goed. Zijn evolutie tot nu toe liep vlekkeloos.” En waar eindigt het voor de nog altijd maar 21-jarige Belg? Jaumin: “Hij heeft eigenlijk al niets meer te bewijzen in België. Op termijn zie ik hem zeker meedoen aan de Europese top. Ook bij een club als Real Madrid bijvoorbeeld.”

Jean-Marc Jaumin heeft nog meer jong Belgisch talent op het oog. Sinds twee jaar functioneert hij als hoofd opleidingen aan de Siemens Basket School van Oostende. Vanaf volgend seizoen neemt hij er de taak als coach van derdeklasser Gistel bij, de filiaalclub van Telindus Oostende. “Toch stel ik vast dat de jeugd van de SBS nog te jong is voor de derde klasse. We zullen dus bijkomend talent moeten rekruteren”, weet Jaumin. ” Thomas Creppy, lid van de nationale ploeg onder achttien en opgeleid bij Gembloux, wordt de eerste nieuwe aanwerving. Er zullen nog anderen volgen.”

door Daniel Devos en Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier