Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Precies één week werkte de opsteker die Anderlecht uit de wedstrijd tegen Standard haalde. Toen werd nog maar eens duidelijk dat paars-wit moeilijk te verschalken is als de collectieve gedachte de neiging naar individualisme onderdrukt. Maar afgelopen zondag leek de mentale kracht om nog eens als een blok te opereren te ontbreken. Het is verbijsterend dat Anderlecht zo dicht bij de titel zo slap voetbalde. Niet één keer konden de Brusselaars in de tweede helft dreigen. Anderlecht mocht zich gelukkig prijzen dat AA Gent niet kon rekenen op Mbark Boussoufa. En het kende de nodige meeval in Roeselare, waar de wonderlijke doelman Wouter Biebauw met twee schitterende reddingen een ook al niet overtuigend Standard van een doelpunt hield.

Zo zal Anderlecht zich vrijdag in deze onvoorspelbare competitie allicht toch tot kampioen kronen, een onthutsende 25 op 51 op verplaatsing ten spijt. Ook al blijft Zulte Waregem (twee punten uit de laatste zeven wedstrijden) een moeilijk te manoeuvreren geheel. De 28ste titel zal niet kunnen verbloemen dat Anderlecht dit seizoen op voetbalvlak weinig vooruitgang boekte. Het had de verdienste dat het de spelers die de eendracht niet echt bevorderden (eerst Walter Baseggio en dan Nenad Jestrovic) uitrangeerde, maar tot sprankelend voetbal en een nieuwe beleving leidde dat niet. Na de overwinning tegen Standard merkte Frank Vercauteren nog op dat de mentaliteit vooral vanuit de spelers zelf moet komen. Toch steken oude kwalen steeds weer de kop op. Alsof ze zitten ingebakken in de ziel van de vereniging.

Na een gelijkspel op Germinal Beerschot en een tien op twaalf onder Emilio Ferrera heeft Club Brugge vrijdag aan een gelijkspel tegen RC Genk genoeg om een Europees ticket te pakken. Een troostprijs na een roerig seizoen waarin de uittredende landskampioen uit monumentenzorg veel te lang Jan Ceulemans in het zadel hield. Ook de spelers moeten erkennen dat er nu meer en harder wordt gewerkt.

Het zal nog moeten blijken of Ferrera voldoende gewicht heeft om op termijn zijn restauratiewerken voort te zetten, maar over het gebrek aan vuur bij Ceulemans zijn velen in Brugge nog altijd niet uitgepraat. De terecht bekritiseerde sportleider Marc Degryse probeert nu zijn blazoen weer op te poetsen. Hij lijkt met Timothy Dreesen en Salou Ibrahim twee uitstekende transfers te hebben gerealiseerd. Van Dreesen beweren velen in Lier dat hij binnen het jaar in de nationale ploeg zal spelen en Salou is de schakel die op dit moment in de ketting van Club Brugge ontbreekt : een balvaste spits die anderen de mogelijkheid geeft aan te sluiten, een soort Nicolas Frutos, zij het met veel minder opportunistische kwaliteiten. Het heet dat Club nog twee toppers zal binnenhalen. Dat zal nodig zijn, want om Salou Ibrahim optimaal te laten renderen, moeten er in zijn rug vaardige, maar vooral snelle middenvelders staan die op het juiste moment kunnen infiltreren. En is er nood aan een snelle spits.

In het casino van Knokke wordt het licht van de competitie zondag definitief gedoofd. Het Gala van de Profvoetballer van het Jaar, georganiseerd met medewerking van ons blad en zondag vanaf kwart voor negen rechtstreeks op TV1 te zien, is de jaarlijkse afsluiter. Dan wordt er gezocht naar een opvolger voor Vincent Kompany. Tot de genomineerden horen met Christian Wilhelmsson en Pär Zetterberg twee spelers van Anderlecht. Daarnaast staat Mbark Boussoufa, over het hele seizoen de meest bepalende voetballer. De Nederlander speelde dit seizoen 27 wedstrijden waarin AA Gent 42 keer scoorde. Met negen goals en zestien assists ontpopte hij zich tot mister 60 procent.

In de verschillende categorieën zijn er drie spelers van Anderlecht genomineerd. Maar evenveel nominaties zijn er voor AA Gent. Standard telt twee kandidaten, Club Brugge geen enkele. Nog opmerkelijker is dat Frank Vercauteren in zijn categorie niet werd weerhouden. Vercauteren slaagde er ondanks de wenkende titel nauwelijks in zijn stempel te drukken op de ploeg. Dat bleek ook zondag in Gent. Op de vraag waarom Anderlecht zo ondermaats had gevoetbald, bleef Vercauteren het antwoord schuldig.

JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier