Oefening baart kunst, dat weet ook Salim Toama (28) en dus blijft de Israëli na afloop van de training nog wat plakken op de vlekkeloze grasmat van de Académie Robert Louis-Dreyfus. Een dagelijkse routine, zo vertelt hij : “Ik oefen elke dag op mijn vrije trappen. Ik weet niet precies hoeveel uur ik er per week mee bezig ben, maar na elke training doe ik drie of vier sessies van tien ballen. Vanuit alle mogelijke posities uiteraard. Soms vraag ik Olivier Renard om na te blijven, soms doe ik het zonder doelman. We hebben hier op de club ook een plastic muurtje ter beschikking en dat gebruik ik altijd. In de laatste dagen voor een uitwedstrijd trainen we met de bal waarmee we zulllen gaan spelen, zo kan ik mijn traptechniek daarop afstellen. Ik hou vooral van de Adidasbal, maar raak stilaan ook meer en meer vertrouwd met onze eigen Umbroballen. Laat ons hopen dat ik straks dus nog meer vrije trappen kan scoren.” Tot dusver lukte dat twee keer. In de thuiswedstrijd tegen Westerlo poeierde Toama de bal twee keer voorbij Yves De Winter. “Twee keer scoren op vrije trap in één wedstrijd, dat lukte me nooit eerder. Mijn ploegmaats hielpen me natuurlijk een handje door heel slim voor de doelman plaats te nemen. De eerste scoorde ik van tamelijk ver buiten de rechthoek, bij vrije trap nummer twee lag de bal veel dichter. Ik heb daarom ook niet echt een favoriete afstand of locatie en kan zowel in de korte als in de lange hoek scoren. Speciale trucjes heb ik absoluut niet. Ik neem bijvoorbeeld geen bijzondere aanloop en zal ook nooit het ideale traject van de bal visualiseren voor ik trap. Schieten en hopen dat hij binnen gaat, meer is het eigenlijk niet.”

Koning van de assist

Toama is natuurlijke niet de enige met een gouden linker bij Standard. Ook Milan Jovanovic knalde al een vrije trap tegen de netten. Wat gebeurt er als ze straks weer samen op het veld staan ? Toama : “Als Milan dat wil, dan laat ik hem de vrije trappen nemen. Ik maak daar geen punt van. Ik hou niet van de confrontatie.”

Zoals het een beetje prijsschutter betaamt, heeft ook Salim Toama zijn persoonlijke You Tube-hommage. Een indrukwekkende verzameling van vrije trappen, met als hoogtepunt een perfecte krul in de winkelhaak tijdens de UEFA Cupwedstrijd van vorig jaar tussen Hapoel Tel Aviv en Glasgow Rangers. Toama heeft die precieze trap te danken aan de vele oefensessies met zijn vader. Er blijkt een soort Willem Tell in Toama te schuilen : “Toen ik begon te spelen, kocht hij me een bal en gingen we samen oefenen in het park. Hij zette dan een hoge hoed op en die moest ik van zijn hoofd schieten. Af en toe mikte ik natuurlijk te laag, maar veel schade heb ik niet aangericht, dat hoop ik toch niet.” (lacht) Een ‘vrijetrapidool’ heeft Toama niet : “Ik spiegel me zeker niet aan David Beckham of Juninho. Als ik al een rolmodel heb, dan is het mijn landgenoot Haim Revivo. Die is nu gestopt, maar speelde vroeger onder meer bij Celta Vigo. Van hem heb ik wel het een en ander opgestoken.”

Toama scoort natuurlijk niet alleen vrije trappen in de winkelhaak. Ook het hoofd van een ploegmaat is meer dan eens zijn doelwit. Momenteel is hij daarom ook de koning van de assists in de Jupiler League. “Met Marouane Fellaini, Oguchi Onyewu en Dieumerci Mbokani hebben we heel veel kopkracht in de ploeg. Daar kan ik alleen maar wel bij varen.” S

door jan-pieter de vlieger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier