De 20-jarige Argentijnse spits van tweedeklasser Belgrano tekende bij Anderlecht een contract tot in 2013. Wat is hij waard?

Sport/Voetbalmagazine legde zijn oor te luisteren bij Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck en twee Argentijnse journalisten.

Herman Van Holsbeeck {manager Anderlecht}

“Ik was in Argentinië voor een scoutingopdracht toen iemand me toevertrouwde dat ik eens een kijkje moest gaan nemen bij een tweedeklasser omdat er een speler rondliep die de moeite waard was. Hij maakte deel uit van de stal van het spelersmakelaarskantoor Cyterszpiler, dat vroeger DiegoMaradona begeleidde. Suárez was toen nog maar zeventien, maar ik was onder de indruk van zijn versnelling en zijn techniek. WernerDeraeve is hem ook gaan bekijken en hij was het met me eens. We volgen hem dus al twee jaar, maar we moesten hem nu aan de haak slaan, want zijn prijs dreigde pijlsnel te stijgen. Zodra grote Argentijnse clubs als Boca Juniors of River Plate voor hem belangstelling zouden tonen, zijn we niet meer in staat om financieel te volgen. En als ook de grote Europese clubs zich beginnen te moeien, is het hek helemaal van de dam. Zo heeft Ajax pas een Argentijnse speler aangetrokken voor een bedrag van zes miljoen euro, terwijl de Amsterdamse club diezelfde speler één of twee jaar geleden nog had kunnen halen voor een zesde van dat bedrag. We maakten hetzelfde mee in de periode dat we SergioAgüero volgden. Toen Atlético Madrid op de proppen kwam, werd die speler voor ons onbetaalbaar. Ik denk wel dat we nu een goede zaak doen met Matías Suárez. Hij heeft natuurlijk alleen nog maar in de tweede klasse gespeeld en hij komt uit een familie die het niet breed heeft, maar dat zijn redenen te meer om niet langer te wachten. Eenvoudig was het trouwens allemaal niet, want Belgrano werd failliet verklaard en onder curatele geplaatst. Daardoor moesten we niet alleen met de spelersmakelaars onderhandelen, maar ook met de curator.”

Pablo Ocampo {Argentijns journalist}

PabloOcampo werkt als journalist voor LaVozdelInterior (De Binnenlandse Stem), het belangrijkste dagblad in de provincie Córdoba. Hij beschrijft Suárez als een “zeer snelle speler, die erg handig is met de bal aan de voet en in staat is tot indrukwekkende ritmeveranderingen.” Aan de andere kant zegt hij ook dat Suárez “zijn spel naar een hoger niveau zal moeten tillen als hij in Europa wil slagen.” Kortom, het gaat volgens de journalist om een ruwe diamant die nog gepolijst moet worden. “Individuele kwaliteiten heeft hij wel, maar in Europa telt in de eerste plaats het collectief. Aan show heeft niemand wat. Hij kan een doelpunt maken, maar is niet echt een goaltjesdief. Meer iemand die de lijnen uitzet.”

Ocampo stipt ook aan dat de aanwinst van paars-wit iemand is met intrinsieke kwaliteiten, maar dat hij zich nu in een andere context zal moeten bewijzen. “Hij zal ongetwijfeld een aanpassingsperiode nodig hebben. De aanwezigheid van andere Argentijnen in Brussel is voor hem natuurlijk een zegen. Maar hij is geen moeilijke jongen. Wel iemand die heel sereen is. Hij heeft geen enkel probleem met journalisten, maar hij is nogal timide. Ronkende verklaringen moet je van hem dus niet verwachten.”

Zijn tengere lichaamsbouw zou Suárez wel eens parten kunnen spelen. “Hij is groot, maar wel behoorlijk mager. Het zal er voor hem dus op aan komen om veel spieren te kweken. Het Europese voetbal is immers veel meer op fysiek gestoeld dan het Argentijnse. Suárez is een goede voetballer zonder meer, maar geen LionelMessi of Sergio Agüero. Dat blijkt ook uit het feit dat Anderlecht hem kon overnemen voor een bedrag van naar verluidt 1,2 miljoen euro. Voor die prijs koop je geen supervedette. Anderlecht neemt het risico een speler te kopen die zich in Brussel verder moet ontwikkelen, zodat zijn marktwaarde stijgt.”

Volgens Ocampo is bij de transfer ook afgesproken dat beide teams een oefenwedstrijd tegen elkaar spelen, in principe in België op 17 juli, maar de precieze datum hangt nog af van de vraag wanneer Belgrano een oefenduel zal spelen bij Porto, een afspraak die vorig seizoen werd gemaakt bij de transfer van een andere speler.

Pablo Gianoglio {Argentijns journalist}

PabloGianoglio volgt voor een lokaal radiostation bijna dagelijks het reilen en zeilen van Belgrano. Hij omschrijft de speler min of meer op dezelfde manier, al uit hij minder twijfels rond de vraag of de speler zich aan het Europese voetbal zal kunnen aanpassen. “Suárez is een interessante speler”, bevestigt hij. “Hij is tweevoetig, behoorlijk handig en heeft een neus voor goals. Het is slim van hem om eerst in België ervaring op te doen in plaats van dadelijk voor Spanje, Italië of Engeland te kiezen, want voor die competities is hij wellicht nog wat te frêle. België kan voor hem een springplank zijn, maar hij zal naar het krachthonk moeten om kracht bij te kweken. Veel zal ook afhangen van hoe hij omringd wordt. Anderzijds is het een groot voordeel dat er al Argentijnen zijn bij Anderlecht.”

Gianoglio bevestigt het wat introverte karakter van Suárez: “Het is inderdaad een nogal bedeesde jongen. Bij radio-interviews was het niet altijd makkelijk om veel uit hem te krijgen. Bij zijn vrienden is hij heel wat opener. In België zal hij ook te maken krijgen met het taalprobleem. Vandaar dat ik hoop dat hij zich snel enkele woordjes Frans eigen zal maken.”

Volgens Gianoglio kan Suárez terugkijken op een sterk seizoen in de Argentijnse tweede klasse. “In de tweede ronde was hij zelfs ronduit indrukwekkend. Met centrumspits Bustos vormde hij een duo dat een uitstekende verstandhouding had.”

Suárez is afkomstig van Córdoba: “Hij is niet echt een product van Belgrano, want hij debuteerde bij Unión San Vicente, een kleine wijkclub die aantreedt in een regionale competitie.”

Gianoglio bevestigt ook dat de financiële problemen van Belgrano opgelost zijn. “Het faillissement dateert van 2002. De club werd toen onder curatele geplaatst. In 2005 werd een privatisering doorgevoerd en sindsdien is het budget in evenwicht. Meer zelfs, er is een project om het stadion te vergroten.” S

door daniel devos – beelden reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content