Het argument om de play-offs in de Belgische voetbalcompetitie in te voeren was vooral om de kwaliteit van het voetbal op te krikken. Het is zeer twijfelachtig of dit ook het geval is sinds de play-offs zijn ingevoerd.

In play-off 1 van 2019 was Antwerp aanvankelijk de verrassing en waren Anderlecht en AA Gent de kneusjes. Standard zakte geleidelijk aan weg, maar op de voorlaatste speeldag herpakten de Rouches zich door Club Brugge me 2-0 te verslaan. Racing Genk en Club Brugge hebben wel voor enige spanning gezorgd, maar uiteindelijk zegevierde Racing Genk, dat in de reguliere competitie ook al op de eerste plaats eindigde.

Maar is de kwaliteit van het Belgisch voetbal in play-off 1 erdoor ook verbeterd? Dat is zeer betwistbaar.

Play-off 2 is een volstrekte miskleun. De clubs in play-off 2 spelen meestal voor tribunes die weinig publiek aantrekken.

En met het gerechtelijk voetbalkluwen in het vooruitzicht zou het veel beter zijn om teug te keren naar een reguliere competitie zonder play-offs en met achttien ploegen, zoals in Nederland. Zelfs zonder play-offs is Ajax uitgegroeid tot een Europese topploeg van formaat. Het kan dus allemaal veel eenvoudiger en zonder kwaliteit in te boeten.

Ook in de 1B mogen ze wat mij betreft terug naar de vorm. Laten we vooral het gezond verstand zegevieren en het risico op een gerechtelijk voetbalkluwen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier