Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Anderlecht blijft na drie wedstrijden in de Champions League met nul punten achter.

Peter Vandenbempt : “Het was de betere wedstrijd van de drie tegen de minst sterke tegenstander. Al het negatieve dat we voorheen bij Anderlecht zagen, werd hier bevestigd. Eén : onzekere keepers. Twee : de afwezigheid van Walter Ba- seggio in het spel. Drie : schrijnend was het weer om zien hoe makkelijk Anderlecht uit verband werd gespeeld. Het was niet zo dat ze bij de 1-0-voorsprong de wedstrijd onder controle hadden, ze hadden toen al drie zuivere kansen weggegeven. Met 1-1 bij de rust mocht Anderlecht blij zijn. Het had 1-3 kunnen zijn. Tot vijf keer toe zonderde Bremen met één pass een speler alleen voor de keeper af. Ook in de competitie tegen Genk voetbalden ze zondagavond weer de hele tijd tegen zichzelf, met uitzondering van een herboren Vanden Borre, de makkelijk scorende Iachtchouk en de jonge Gerk. De zege tegen Genk en de manier waarop kan misschien wel de opstoot betekenen waarop Anderlecht wachtte.

“Tot zondag bleef ook de vormcrisis van de spitsen opvallen. Ik weet niet of Hugo Broos Mbo Mpenza een dienst bewijst door hem in de spits te laten staan. Wel was er tegen Bremen inzet, moedig verweer. Het laatste half uur deed Broos wat hij moest doen : extra risico’s nemen. Maar de vaststelling blijft dat Aruna en Mbo elk drie kansen nodig hebben voor één doelpunt en Nenad Jestrovic maar een halve.”

Aruna komt niet op toerental. Had Anderlecht hem toch moeten laten gaan ?

“Nee. Achteraf is het makkelijk oordelen. Roger Vanden Stock hield moedig zijn belofte om alle betere spelers samen te houden voor de Champions League. Ik kan me voorstellen dat een ontgoochelde Aruna zich niet kan opladen tegen Brussels, maar niet dat hem dat niet lukt tegen Inter en Bremen. Voor hem geldt : vormpeil komt jammer genoeg niet op bestelling. Hij wordt ook met iets nieuws geconfronteerd wat tot voor kort alleen de Hasi’s en Hendrikxen overkwam : het publiek fluit hem uit. Zijn marktwaarde daalt elke wedstrijd. De ploegen die hem enkel in de drie voorbije Europese wedstrijden scoutten, gaan hem straks niet kopen.”

Is Kompany naast zijn schoenen gaan lopen ?

“Het enige wat ik hem verwijt, zijn de fouten die hij in een wedstrijd maakt door overmoed. Al de rest doet er niet toe. We hebben in België niets. Als er eens iets is, maken we daar meteen iets geweldigs van. Ik vond het opmerkelijk dat zelfs Timmy Simons aanmerkingen had op het gedrag van Kompany, terwijl hij er zelf in Spanje niet eens bij was. Opmerkelijk hard voor Kompany vond ik zijn ploegmaats. Ik bedoel : waar waren wij, wat deden wij toen we achttien waren ? Wat gaat er in een jongen van achttien waar alles ineens op afkomt allemaal om ? Ik vind hem grappig, ad rem. Hij gaat met die situatie uitstekend om.”

Club Brugge gleed weer uit in Oekraïne. Hapert de machine Europees ?

“Ontluisterend was het hoe ze in verdedigend opzicht onderuitgingen. Dit was misschien de minst sterke ploeg uit de poule, hier had Club punten moeten pakken. Dit is een nederlaag die heel zwaar is aangekomen bij Club, waarmee Brugge zichzelf onnodig onder druk heeft gezet. Van Anderlecht zijn we gewend geraakt dat ze achterin veel weggeven, van Club niet. Misschien hebben ze een probleem met snelle, wendbare spitsen.”

Volgend weekend is er Standard-Club. Kan Standard, dat ook zijn openingswedstrijd in zijn Europese poule verloor, de titelstrijd beïnvloeden ?

“Het klopt dat Standard ongelukkig en onverdiend verloor in Boekarest. Die ploeg had behalve de typisch Roemeense techniek, brutaliteit en ambiance weinig te bieden. Dit was een ongevaarlijke tegenstander, waartegen Standard minstens één en eigenlijk drie punten had moeten halen. Nooit kwam Standard onder druk, het enige wat ze zich mogen verwijten, is dat ze voorin niet scherp genoeg stonden. Wat je wel aan hun spel ziet, is dat ze verdedigend goed georganiseerd zijn en met het vertrouwen voetballen dat ze een maand geleden nog misten. Of ze klaar zijn voor de titelstrijd, durf ik niet te zeggen. Een tegenstander bij de keel grijpen kunnen ze nog niet en het voetbal zelf is nog maar zozo. Met de jonge Amerikaan Ogushi Onyewu hebben ze centraal achterin een aanwinst voor de Belgische competitie : sterk, groot en goed bij het oprukken met bal aan de voet.”

Ook Beveren verloor, met 1-5 van Stuttgart.

“Beveren heeft zijn contract ten opzichte van het Belgisch voetbal vervuld door de Europese poules te halen, op voorwaarde dat het daar op het einde niet zonder één punt achterblijft. Dat ze verliezen van Stuttgart is normaal voor een bescheiden Belgische middenmoter.”

Emile Mpenza komt terug naar de nationale ploeg. Hebben we hem nodig ?

“Het hangt ervan af welke Emile we straks te zien krijgen. Emile is op zijn best als hij veel ruimte krijgt. Dat zal tegen Servië niet het geval zijn. Maar toch plaats ik een paar kanttekeningen bij deze zaak. Het lijkt me een wanhoopsdaad van de bond of de bondscoach. Hoe leg je aan andere spelers uit dat iemand die riep dat de bond, in dit geval zijn werkgever, corrupt is daar niet voor bestraft is ? Hoe gaat de groep op zo iemand reageren, wetende hoe scherp Kompany al werd aangepakt om zijn gedrag ? Kan de bondscoach zich bovendien veroorloven om Emile eventueel op de bank te zetten en die wedstrijd tegen Servië te verliezen ? Ik vraag me ook af wie de eerste stap heeft gezet. Als het Aimé Anthuenis was, heeft hij gedaan wat hij nog geen week eerder aankondigde niet te zullen doen.”

Over Anthuenis gesproken : bij Genk tikte voorzitter Jos Vaessen René Vandereycken op de vingers. Een emotionele uitschuiver na de wedstrijd, of zit hier meer achter ?

“De reactie van Vaessen was voorspelbaar. Vaessen is zich zeer goed bewust van wat hij wanneer zegt. Hij vond dat het genoeg was en dat het in het openbaar geweten mocht zijn wat hij daarover dacht. Waarschijnlijk heeft hij dat eerder intern aangekaart en vond hij dat hij daar nu mee naar buiten mocht komen. Dat hij met zijn verhaal naar de media stapt, is een belangrijk signaal voor René. Ik vind diens reactie totaal buiten proportie. Alsof ergens een oude vete tussen die twee sluimerde die nu plots bovenkomt. Wat heeft die arme Aimé meer gezegd dan dat Mirsad Beslija zich in die bepaalde wedstrijd liet vallen ? Ik hoor nochtans dat Vandereycken privé een aimabele en loyale vriend is, die onherkenbaar wordt als hij in z’n professionele sfeer komt. Dan besluipt hem een soort starheid waarbij men vergeet wat voor een goed mens hij wel is. Hij heeft vaak gelijk in wat hij zegt, maar het gaat om de manier waarop hij zijn gelijk haalt.”

Heeft Vandereycken geen punt wanneer hij in twijfel trekt of een bondscoach op tv commentaar mag geven over collega’s ?

“Heeft Vandereycken dat als trainer van RWDM zelf ook niet gedaan voor wedstrijden van de Rode Duivels toen Georges Leekens bondscoach was ? Je kan daarover discuteren, maar Vandereycken leidt de aandacht voor de grond van de zaak af door zijn discours zo op te blazen, waardoor hij het niveau van zijn opmerking zelf naar beneden haalt.”

door Geert Foutré

‘Vandereycken heeft vaak gelijk, maar het gaat om de manier waarop hij zijn gelijk haalt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier