Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Analist Hein Vanhaezebrouck (Prime) vindt dat Vincent Kompany zelf zijn nieuwe club moet kiezen. Maar als hij dan toch zijn mening mag geven : ‘Engeland lijkt me niet meteen het meest geschikt.’

H ein Vanhaezebrouck : “Sinds zijn debuut bij Anderlecht maakte Vincent Kompany op alle vlakken al heel veel vooruitgang. Zijn inspelen is verbeterd en ook op het defensieve vlak doet hij het beter. In het begin was hij nog te impulsief, in het uitstappen, doordekken en aanvallen van tegenstanders. Nu doet hij het meer beredeneerd. Hij let meer op en weet al beter in te schatten tegen wie hij staat. Dat is ervaring. De invloed van Tihinen is daarin zeer belangrijk geweest. Voorheen maakte hij meer fouten dan zijn kwaliteit zou mogen toelaten, vooral ook omdat hij te weinig gestuurd werd. Mijn indruk is dat hij meer houvast heeft aan Tihinen dan aan diegene die voorheen naast hem stond. Tihinen is een meester in het brengen van een bepaalde rust in de verdediging. Het lijkt mij dat Kompany naar hem opkijkt, omwille van zijn eenvoud, zijn sterkte in duel en het positioneel verdedigen. Naast hem kan hij als een soort van evenknie spelen, met wederzijds respect. Dat deed hem goed. Zijn timing is verbeterd, zijn prestaties zijn constanter geworden.

“Maar we kunnen hem eigenlijk maar goed beoordelen in de Champions League, omdat wat er in België gebeurt voor hem te gemakkelijk is. Hij wordt hier te weinig met moeilijke situaties geconfronteerd, omdat hij superieur is aan de meeste aanvallers. Of hij tegen superspitsen voldoende voorzichtigheid kan inbouwen in zijn manier van verdedigen, zullen we pas echt weten als hij naar een sterkere competitie gaat. Het zou enorm goed zijn voor zijn verdere ontwikkeling mocht hij daar in een ploeg belanden naast iemand die niet alleen met zijn eigen prestatie bezig is, maar hem zoals Tihinen kan begeleiden en sturen.

“Vincent moet straks de beste keuze voor zichzelf maken. Het is ontzettend belangrijk dat hij zelf kan kiezen waar hij naartoe gaat, los van het belang van Anderlecht en zijn manager. Anderlecht moet bescheiden zijn in deze zaak. Uiteindelijk zorgde Kompany er de laatste twee jaar voor dat Anderlecht veel positieve commentaar kreeg, terwijl bijna al de rest wat er gebeurde negatief was. Uit respect voor hem moeten zij ervoor zorgen dat die jongen echt een topcarrière kan maken en hem dus niet per se willen verkopen aan de meestbiedende club als dat voor de speler niet de meest geschikte ploeg is. Als ik zie hoe die transfer van Cédric Roussel naar Rusland er werd doorgedrukt om toch maar zoveel mogelijk geld te pakken, dan hoop ik dat Kompany uitstekend begeleid wordt. Want hij is dan wel een verstandige en mondige kerel, maar ik weet niet of hij al sterk genoeg in zijn schoenen staat om in deze echt zijn wil door te drijven.

“Het is ontzettend belangrijk waar een jong element als hij terechtkomt. Eender waar zal hij als grote belofte onthaald worden, maar dan moet je het nog altijd bewijzen. Daarvoor moet de manier van voetballen je liggen en moet het klikken met de spelers. Hij zal zich goed moeten informeren over wie naast hem zal staan en wie de leiders in het team zijn. Want hij kan zich wel een beetje aanpassen, maar je kunt niet verwachten dat hij plots een hele andere gaat worden. Dat is onmogelijk.”

Frankrijk of Spanje

“Engeland lijkt mij niet meteen het meest geschikt voor hem. Iets creatievere competities als de Franse en de Spaanse zijn meer voor hem weggelegd. In Italië zou hij het moeilijk krijgen, vrees ik, omdat je daar verdedigend echt honderd procent moet zijn, niéts mag weggeven, een beetje een beest moet zijn, al eens de botte bijl moet bovenhalen. De relance en de opbouw zijn daaraan ondergeschikt, terwijl Kompany op zijn minst over evenveel opbouwende als verdedigende kwaliteiten beschikt. Het zou zijn carrière gunstig beïnvloeden als hij die zou kunnen blijven gebruiken.

“Meteen naar Chelsea, Barcelona of Manchester United gaan zou voor hem geen goede zaak zijn, denk ik. Dat zou volgens mij een enorme aanpassing vergen, misschien zou hij er op het verdedigende vlak nog wat tekortkomen en weinig spelen. Tenzij zo’n absolute topclub hem een jaartje uitleent. Want dat mag je toch niet onderschatten, hoor, als jonge gast in een totaal ander milieu en op een totaal ander niveau komen en er moeten concurreren met spelers die misschien beter zijn. Het is ook direct grote druk op de schouders. Hier gaat hij er vrij goed mee om, maar hij is dan ook altijd al de sterkste geweest. Ik denk niet dat hij in België al ooit in een situatie is gebracht waarin hij moest twijfelen. De vraag is ook hoe hij ermee zou omgaan, mocht hij in het buitenland neergesabeld worden en er plots maar meer het veel te groene buitenlandertje zijn. Ik vrees dat het zijn carrière niet ten goede zou komen.

“Om daarop te anticiperen zou eerst een jaartje bij een ploeg als pakweg Atlético Madrid of Espanyol Barcelona niet slecht zijn. De lat ligt er niet zo hoog als bij Real en Barça en toch heb je wekelijks matchen op hoog niveau, tegen teams en spitsen die je sterker maken, kan je je aanpassen aan de competitie en iedereen je kwaliteiten laten zien. Waarom niet ? Fernando Torres was met 20 jaar al aanvoerder en een grote held bij Atlético. Hij speelt er nog altijd en is ondertussen ook een vedette bij de nationale ploeg.”

Tijdverlies

“Mijn opinie is dat Kompany tijd aan het verliezen is. Als je er het maximum wilt uithalen, moet hij zo snel mogelijk weg. Misschien moest hij al weggeweest zijn. Maar er is uiteraard één grote voorwaarde : hij moet er zich zelf klaar voor voelen. Of hij is gebleven omdat hij dat echt wou, of omdat het de wil van de trainer of het bestuur was, kan ik niet precies inschatten.

“In elk geval : als België zich niet weet te plaatsen voor het WK, wat zo goed als vaststaat, is dat een zeer slechte zaak voor hem. Het zal zeker zijn ontwikkeling vertragen, want een WK is een uitgelezen gelegenheid om je voor het oog van iedereen te meten met de besten van de planeet. Voor jongeren is dat een enorme uitdaging en in het verleden is al gebleken dat je op zo’n toernooi een grote stap voorwaarts kunt zetten.

“Ik hoop dat we bij de Rode Duivels tijdig weer iets bij elkaar kunnen brengen, zodat we ook de volgende afspraak niet missen. Maar goed ziet de toekomst er momenteel niet uit. Een van de grote redenen waarom we nu over Kompany moeten spreken als de poolster aan de nachtelijke Belgische hemel is dat we problemen hebben met het valideren van onze jonge spelers en dat we nog steeds niet inzien dat we onze jeugd dringend ook dominant moeten leren voetballen. Leren durven initiatief te nemen aan de bal, zelf het spel in handen te nemen, iets creatiever te worden, openingen te zien et cetera. Voetbalintelligentie bijbrengen ! Het is één van de grote problemen in ons voetbal.

“Het heeft ook te maken met hoofd- en assistent-trainers die te weinig geëngageerd zijn op het gebied van jeugdopleiding. Op de trainersopleiding zijn er veel alleen geïnteresseerd in het officiële papiertje om in eerste klasse te kunnen werken, in de media te komen en geld te verdienen. Die desinteresse voor jeugd heb ik zelf ervaren tijdens de bondscursussen, waar ik trouwens ook heel wat bedenkingen bij heb. In Nederland bijvoorbeeld is dat echt een volwaardige opleiding, veel meer gesofisticeerd en diepgaander. Ook ex-internationals moeten bewijzen dat ze het waard zijn en hun eerste stap is er vaak één bij de amateurs of de jeugd. De mentaliteit die hier leeft, is er één van : betalen, aanwezig zijn en papiertje krijgen. Triestig.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘KOMPANY IS IN BELGIë TIJD AAN HET VERLIEZEN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier