Met elf punten uit evenveel wedstrijden staat Zulte Waregem pas twaalfde in de rangschikking. Wat is er aan de hand aan de Gaverbeek?

Collectieve blokvorming op en naast het veld was tot vorig seizoen een wapen van SV Zulte Waregem, er jarenlang ingeslepen door de motivatietechnieken van Francky Dury. Net dat is een aspect waar het onder Bart De Roover aan mangelt: zijn elftal hangt niet aan elkaar en oogt als los zand. “Mijn belangrijkste taak dit seizoen blijft de rust te bewaren”, tempert voorzitter Willy Naessens. “Ik blijf Bart steunen, ook al vallen de resultaten wat tegen.”

Zit er dan iets mis in de verhouding tussen de trainers en de groep? Feit is dat er vanuit de kern al enkele keren de vraag kwam om rond de tafel te zitten over het bepalen van tactiek en het handhaven van duidelijke afspraken op en naast het terrein. Het gebrek aan structuur, concentratie en communicatie zorgt ervoor dat het team vaak uiteenvalt in twee blokken: een groepje dat vooral aanvallend denkt, terwijl anderen liever uitgaan van een strakke organisatie. Ook het mooie verzorgde combinatievoetbal werd ingeruild voor veel spel met de lange bal naar voren. Daardoor wordt het gebrek aan vertrouwen en de efficiëntie voor doel pijnlijk blootgelegd. Revelatie Teddy Chevalier, vorig seizoen goed voor twaalf treffers, zoekt na zijn brandwondenletsel naar zijn beste vorm, raakt gefrustreerd en reageert heel impulsief op de kritiek van de fans. Ook de creativiteit van de geblesseerde spelmaker Kevin Roelandts wordt hard gemist, zeker na het vertrek van Franck Berrier.

Na de 1-1 thuis tegen Charleroi werden de koppen begin oktober bij elkaar gestoken. Eerst een half uur de spelersgroep, dan samen met de technische staf. De conclusies waren streng: er heerste een gebrek aan respect tussen de voetballers onderling (na een drieste tackle van Moussa Traoré op Stijn Meert tijdens de training), en de vraag kwam om meer tactisch te trainen, inclusief looplijnen. Het is overduidelijk dat de geest van Dury nog rondwaart aan de Gaverbeek. Hij stond immers bekend om zijn discipline, speelde kort op de bal en liet niet toe dat zijn spelers op training te fel de duels aangingen. Tackelen beschouwde Dury als een teken van zwakte.

De Roover, debutant in de Jupiler Pro League, heeft het zichtbaar moeilijk om zijn stempel te drukken op de multiculturele kern. De oud-international ging altijd uit van zelfdiscipline, reageerde niet consequent genoeg bij de naleving van de boetes, waardoor bepaalde spelers slecht met hun vrijheid omgaan. Dat leidt tot irritaties en kliekjesvorming. Een gevoel van machteloosheid, door de onzekerheid bij de coach, overheerst. De Roover vraagt het ene moment enthousiasme en scherpte, om een moment later te eisen eens goed te schoppen. Het ontbreekt aan houvast, omdat er geen vast tactisch systeem is en er vaak vreemde wissels worden uitgevoerd. Spelers stellen zich dan vragen, waardoor hun zelfvertrouwen een nieuwe knauw krijgt en nog verder wegzakt. De roep om rechtlijnigheid is groot, er wordt van De Roover verwacht om eens stevig op tafel te slaan, zodat bepaalde jongens wakker geschud worden.

Vooral positioneel worden er momenteel veel fouten gemaakt. De eerste zes competitieduels slikte Zulte Waregem slechts vier doelpunten, toen er in het basiselftal niet veel plaats was voor echte nieuwkomers. Nadien volgden vijftien goals in vijf duels. Het toont aan dat de defensieve stabiliteit weg is, terwijl de verdediging vorig seizoen nog de vijfde beste van België was. Zulte Waregem staat op een kruispunt, met wedstrijden op Lierse, thuis tegen Lokeren en op STVV voor de boeg. “De positie van Bart is totaal niet in gevaar”, benadrukt voorzitter Naessens ondertussen heel sereen.

door jonas creteur en frédéric vanheule

Bepaalde spelers gaan slecht om met hun vrijheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier