Nantes ontsloeg zijn trainer Serge Le Dizet.

Hoewel het in de transferperiode flink wat gereputeerde spelers aantrok, ging Nantes met een 3 op 18 bijzonder slecht van start in de Franse competitie. Trainer Serge Le Dizet stond dan ook al sinds enige weken onder druk. Voorzitter Rudi Roussillon heeft hem zo lang mogelijk de hand boven het hoofd gehouden, maar de uitschakeling na een 0-2-nederlaag tegen Toulouse in de Ligabeker was de druppel die de emmer deed overlopen. Temeer omdat ook hoofdaandeelhouder Serge Dassault ondertussen uitzonderlijk eens zijn stem had laten horen en gezegd had dat “als Serge moet vertrekken, dat best zo vlug mogelijk zou gebeuren.”

Als mogelijke vervangers van Le Dizet dacht Roussillon aan Vahid Halilhodzic, Henri Michel, Zoran Vulic, Jorge Burruchaga en Antoine Kombouaré, maar uiteindelijk viel de keuze op Georges Eo, die bij Nantes al twintig jaar assistent is en onder meer aan de zijde heeft gestaan van Jean-Claude Suaudeau en Reynald Denoueix. Over zijn aanduiding als hoofdcoach lijkt het laatste woord echter nog niet gezegd, want sommigen noemden hem een echte opportunist. Toen Le Dizet nog het roer in handen had, had Eo immers de volgende uitspraak laten optekenen : “Ik wil niet aan de poten van de stoel van Le Dizet zagen. Maar als een wijziging onvermijdelijk wordt, dan ben ik wel een ernstige kandidaat om hem op te volgen.” Sommige mensen die al lang meedraaien bij Nantes, vonden dat zo’n uitspraak veel te ver ging. “Georges Eo is gefrustreerd omdat hij nog nooit hoofdtrainer was. Als mijn adjunct mij als trainer zoiets zou zeggen, dan zou hij niet tot het einde van het seizoen in dienst zijn”, verklaarde de vroegere doelman David Marraud. Ook Pierre Repellini, de vice-voorzitter van de trainersvakbond, had hevige kritiek op het gedrag van Eo.

Ondertussen kondigde de nieuwe coach aan dat hij op sportief vlak niet al te veel wil veranderen. “Als ik dat had zien willen gebeuren had ik dat ook aan Serge meegedeeld toen hij nog coach was. Voorlopig komt er niets nieuws. We moeten hard werken, oefeningen blijven herhalen en intelligent voetballen en vooral de concentratie niet laten verslappen.” Sommigen stellen zich de vraag of Eo, die toch ook betrokken was bij de gemiste seizoensstart, dan wel de geschikte persoon is om het team weer op de rails te krijgen. “George beschikt over de nodige kennis, maar hij heeft nog nooit in de vuurlinie gestaan. We zullen zien of hij ondertussen vooruitgang heeft geboekt, want in het verleden hebben een aantal elementen ervoor gezorgd dat we hem niet als T1 hebben benoemd. Ik weet wel dat hij daar al lang van droomt”, liet de vroegere TD Robert Budzynski optekenen. Eo zal zelf zonder rechtstreekse adjunct aan de slag gaan, maar hij zal wel nauw samenwerken met Japhet N’Doram, de vroegere spits van Nantes, die nu verantwoordelijk is voor de scouting.

Nice verkeert in crisis en duidde een nieuwe aanvoerder aan. Voortaan mag Pancho Abardonado de kapiteinsband dragen. “Het aanvoerderschap zorgde bij Cédric Varrault voor extra druk die zijn concentratie niet ten goede kwam”, wettigde coach Frédéric Antonetti zijn beslissing. Of het met deze maatregel te maken had of niet, feit is dat Nice vorige week zijn eerste zege van het seizoen boekte.

Saint-Etienne bestudeert de mogelijkheid om tegen 2012 in een nieuw stadion te gaan spelen. In het altijd kolkende Geoffroy-Guichard, dat gemiddeld 30.000 toeschouwers per wedstrijd over de vloer krijgt, zijn er immers geen uitbreidingsmogelijkheden meer.

Sabri Lamouchi verraste het clubbestuur van Marseille door zijn contract te verbreken. Hij is vertrokken naar een ploeg uit Qatar.

Jean-François Lamour, de Franse minister van sport, heeft het verbod opgeheven dat aan de clubs was opgelegd om naar de beurs te gaan.

Nantes, Nice en Valenciennes mogen hun illusies om ver te geraken in de Ligabeker opbergen. Vorige week werden ze immers alle drie gewipt.

Joseph-Désiré Job, de Kameroense spits, tekende een contract bij Sedan.

François Clerc hangt een schorsing van de UEFA boven het hoofd omdat hij twee contracten tekende. Hij had immers al zijn lot verbonden aan Marseille, vooraleer uiteindelijk te beslissen om toch bij Lyon te blijven.

Lyon zette de puntjes op de i door eindelijk weer eens Rijsel te kloppen. De 4-1-zege van de landskampioen is een zoete revanche voor de vier opeenvolgende nederlagen in de recentste wedstrijden tegen de Noord-Franse club.

SVDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier