Na de 2-0-nederlaag van RC Genk op Club Brugge zei Mario Been op de persconferentie dat blauw-zwart met vijf verdedigers en één diepe spits had gespeeld. Hij vroeg zich terloops af hoe het Genkse publiek zou reageren als hij dat zou doen. Vreemd dat trainers zich met andere clubs bezighouden. Been merkte terloops wel op dat hij over het spel van zijn elftal tevreden was. Daarmee, sprak hij, kon hij verder. Hoe? Dat zal nog moeten blijken.

Ooit was Mario Been een fantasierijke voetballer die niet altijd in het gareel liep. Hij leek als een vlinder door het leven te fladderen. Als trainer debuteerde hij bij Feyenoord, de club waar hij groot werd en waar hij vier jaar lang assistent was van Bert van Marwijk. Deze rol ligt hem volgens velen het best. Dicht bij de spelers staan, af en toe wat mee lachen en dollen, het sluit aan bij zijn karakter.

Van die kleurrijke Been viel als hoofdtrainer nog weinig te zien. Ook in Genk niet. Voor een echte meerwaarde heeft hij daar niet gezorgd. Soms is hij op persconferenties scherp zonder daarbij namen te noemen, dan weer lijkt hij tevreden over het geleverde spel. Veel diepgang steekt er niet in zijn teksten, voor heldere analyses moet je bij hem niet zijn. Althans niet op persconferenties. Hij verkoopt daar praatjes. Soms te veel praatjes. Zoals vrijdag in Brugge. Een trainer die in 26 competitiewedstrijden 40 punten op 78 haalde moet niet hoog van de toren blazen. Ook niet als er onder zijn regie 53 goals werden gemaakt. Dan heeft het zeker geen zin om kanttekeningen te plaatsen bij het concept van een tegenstander, maar komt het eropaan zelf de manier van voetballen te vinden waarmee het hoogste rendement wordt behaald.

Na de 3-2-nederlaag van RC Genk op KV Kortrijk, enkele weken geleden, vroeg iemand Been hoe het komt dat RC Genk zo wisselvallig voetbalt. Hij antwoordde “dat het gemakkelijk zou zijn als hij dat wist.” Daaruit klonk een stuk onmacht. Je vraagt je soms af hoe clubs trainers casten. En op grond waarvan ze tot een contractverlenging overgaan. Been zal worden afgerekend na de play-offs.

Trainers zijn eenzame mensen. Ze kunnen in het beste geval rekenen op de loyaliteit van een assistent. Ze moeten dat wat er verkeerd gaat voor zich houden. Daardoor kunnen ze zich niet uiten als er door de media stekelige vragen worden gesteld. Dan is het niet altijd gemakkelijk om jezelf onder controle te houden. En om te blijven presteren in een klimaat van wurgende stress.

Geen man die daar de afgelopen vier en een half jaar beter in slaagde dan Ariël Jacobs bij Anderlecht. Geen onvertogen woord rolde er over zijn lippen. Nu hoort hij in het Astridpark de naam van Michel Preud’homme vallen. Over een contractverlenging met hem wordt niet gepraat. Mentaal ijzersterk moet je dan zijn om door te gaan. En om jezelf te blijven opladen in de belangrijkste fase van het seizoen. Dat blijkt voor deze gevoelsmens moeilijker te zijn dan hij doet uitschijnen.

Anderlecht heeft dit seizoen bij vlagen uitstekend gevoetbald. Nu zit er apathie in het elftal en valt er zelfs geen systeem te ontdekken. Terwijl de helft van de ploeg uit spelers bestaat die al een tijdje samen voetballen. Dat is onrustwekkend.

Te gemakkelijk is het om dat af te schuiven op het onvermogen om met druk om te gaan, zoals Ariël Jacobs na de lamentabele prestatie tegen KV Kortrijk deed. Is het de onduidelijkheid over de toekomst die ook de spelers aanvoelen? Waarom zijn voetballers die zich vedetten wanen dat niet meer op het veld? Of is er meer aan de hand?

Niemand die de invulling van het trainerschap beter verwoordde dan Arie Haan. Hij vergeleek het hele gebeuren in een voetbalclub met een toneelstuk. Als trainer moet je proberen de regie in handen te krijgen. Maar als je niet weet waarover het stuk gaat, dan ben je kansloos.

Anderlecht staat de volgende dagen voor twee cruciale wedstrijden. Vrijdag op Standard en volgende week woensdag in Gent. Het zal daar voetballen met het mes op de keel. Opnieuw falen leidt gegarandeerd tot een diepe crisis. In volle race op de titelstrijd.

Bekijk elke week de vlog van

Jacques Sys op sportmagazine.be

Beluister Jacques Sys elke maandag om

9.10 uur in Lilaleen op Joe FM

DOOR JACQUES SYS

Er valt bij Anderlecht geen systeem te ontdekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier