De prijs voor een kans

Sander Berge en Jonathan David strijden om de bal. Het probleem van KAA Gent was dat het zich soms kwetsbaar opstelde. © BELGAIMAGE

Meer nog dan anders zijn doelpunten tijdens play-off 1 niet goedkoop. Als er een titel op het spel staat, kruipen de linies wat dichter bij elkaar en worden de ruimtes kleiner. Daarom is de sprint naar de eindstreep het favoriete jachtterrein van getalenteerde aanvallers die soms onvoorspelbaar zijn, of anders gewoon te snel om af te stoppen.

KAA Gent heeft weinig van dat soort spelers. Er is uiteraard Jean-Luc Dompé, maar de winger is zo onmogelijk om te sturen, dat hij bijwijlen zelfs eigen ploegmaats op het verkeerde been zet. In de rush naar play-off 1 zette Jess Thorup dan ook in op drie fronten: de dominantie van Vadis Odjidja rond de middencirkel, de zeer nauwkeurige voorbereiding van standaardsituaties en animatie via de flanken. Bij dat laatste is het de bedoeling om de flankverdediger – meestal Arnaud Souquet – zo in stelling te brengen dat hij een voorzet kan versturen richting strafschopgebied. Daar werpen Alexander Sorloth en Roman Jaremtsjoek zich in de strijd, gesteund door de flair van Jonathan David en een vierde, soms zelfs een vijfde man. Wie dat is, hangt af van de wedstrijdomstandigheden.

Die aanpak volstond tegen bescheiden ploegen op weg naar play-off 1. Het bleek minder efficiënt tegen de betere verdedigingen in het land, omdat die over het algemeen beschikken over robuuster personeel om hun strafschopgebied af te schermen. Dat maakt het Gentse spel zo risicovol. Door zoveel mensen aan de rand van de zestien van de tegenstander te brengen, zonder dat die altijd goed opgesteld staan voor de afvallende bal (zeker als Odjidja er niet is), stelt KAA Gent zich kwetsbaar op voor een snelle omschakeling bij de tegenstander. In play-off 1 wordt op die manier het verschil gemaakt.

De sleutel in de titelstrijd ligt vaak bij het creëren van gevaar zonder jezelf al te veel te desorganiseren. Michel Preud’homme heeft dat begrepen: hij voegde met het oog op de eindspurt Merveille Bope Bokadi om die reden toe aan zijn middenveld. Mehdi Carcela, Paul-José Mpoku of Moussa Djenepo kunnen zo iets meer doen om een beslissing te forceren. Bij KAA Gent, dat drie wedstrijden niet kan rekenen op Odjidja, moesten we zaterdag in Genk wachten op de invalbeurt van Giorgi Tsjakvetadze om voor gevaar te zorgen, zonder dat de helft van de ploeg in de bezoekende rechthoek moest verschijnen. De technische kwaliteiten en de vista van de Georgiër kunnen de sleutel vormen in de strijd voor een Europees ticket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier