Als (Belgische) woordvoerder van de Belgisch-Nederlandse kandida-tuur voor het WK 2018/2022 rij ik iedere dinsdag en woensdag naar het kantoor in Eindhoven. Telkens trek ik de grens over zonder het te merken. Ik hoor het wel. Het asfalt aan Nederlandse kant maakt duidelijk minder lawaai.

De voorbije weken begon ik bij elke trip echter ook verschil te zien. In Nederland sloeg de zogenaamde Oranjekoorts toe. De huizen en de etalages kleurden bij ieder bezoek wat meer oranje. De laatste dagen voor mijn vertrek begon het er hier en daar zelfs ronduit bespottelijk uit te zien.

In ons land daarentegen was de wereldbeker geruime tijd geen thema. Pas begin vorige week draaiden de kranten de kraan met WK-verhalen open. Ook de televisie begon er toen pas echt aan. Terwijl op de NOS-zenders, vooral tijdens de publicitaire blokken, het oranje van het scherm spatte. Alles en iedereen droeg een oranje sjaal of pet, of zat in een oranje jasje of jurkje. Het biermerk Bavaria verkocht 200.000 uitermate spannende (heel letterlijk te nemen) oranje jurkjes.

De temperatuur loopt intussen boven de Moerdijk hoog op. Nederland gaat immers wereldkampioen worden. Andermaal, denk je dan als nuchtere Vlaming. Onze noorderburen slaagden daar zelfs niet in toen ze echt de beste ploeg van de wereld hadden. In 1974 mochten Cruijff, Krol en Neeskens slechts naar West-Duitsland omdat de spelleiders uit Kazachstan in de knoop lagen met de buitenspelval. Anders hadden de Rode Duivels zich geplaatst.

Als dat was gebeurd, zou geen Belg er ook maar een seconde aan gedacht hebben dat ons land wereldkampioen kon worden. Integendeel, iedereen zou gevreesd hebben voor een afgang. Zoals vier jaar eerder in Mexico. Raymond Goethals zou een berg aan bierkaartjes met opstellingen verslonden hebben en was finaal tot de conclusie gekomen dat er maar een oplossing mogelijk was: een extra libero posteren. Desnoods achter het doel.

Nederlanders hebben een totaal tegengestelde instelling. Zij gaan uit van het hoogste, we vrezen het ergste. Vlamingen die dromen van Groot-Nederland moeten beseffen dat we, ondanks de taal, misschien meer gemeen hebben met de Walen dan met de Hollanders.

Heel Holland wil de wereldtitel. Nee, heel Holland eist de wereldtitel. Belgische voetballers zouden door hun hoeven gaan van zo’n verwachtingspatroon. Oranje wordt er alleen sterker van.

Dat moet ook, want deze generatie is niet die van 1974 of die van 1990, met Gullit, Rijkaard en Van Basten, die er overigens niets van bakten. Ja, Arjen Robben en Wesley Sneijder deden het geweldig in de Champions League. Maar kwam dit door de omstandigheden of omdat het hele team in dienst van hen voetbalde?

Robben en Sneijder waren bij Real Madrid gewogen en te licht bevonden. En de Koninklijke is al jaren de slechtst geleide club van Europa, maar zouden ze in de Spaanse hoofdstad zo voetbalblind zijn dat ze de beste spelers van het continent aan de concurrentie verpatsen?

Oranje is meer dan Robben en Sneijder. Het draait allemaal rond de Grote Vier. Daar horen ook Rafael van der Vaart en Robin van Persie bij. Van der Vaart kreeg ook de hint vroegtijdig te vertrekken uit Madrid en hield de bank vaker warm dan hem lief was. Van Persie is echt internationale top, maar was maandenlang out. Dat gaf hem voetbalhonger, maar heeft hij ook matchritme in de benen?

Oranje is afhankelijk van vier prima donna’s en van een wankele verdediging, met een keeper die de erfenis van de weergaloze Edwin van der Sar moet dragen. Bondscoach Bert van Marwijk zal daarbij verwijzen naar de naakte cijfers, die aangeven dat zijn ploeg al negentien wedstrijden op rij ongeslagen is en nauwelijks tegengoals pakt. Maar dit wordt andere tegenstand dan wat Oranje in de kwalificatiewedstrijden voor de voeten kreeg geschoven.

Nee, Nederland wordt geen wereldkampioen. Ik geloof in de voorspelling van de plaatselijke krant Pretoria News. Kwartfinalist en uitgeschakeld tegen Brazilië. Kortom, roemloos naar huis. Hoewel, met een gelijkaardig resultaat van de Rode Duivels zou zelfs Bart De Wever zich even Belg voelen.

François Colin volgt de wereldbeker voetbal voor de achtste keer ter plaatse.

Vlamingen hebben meer gemeen met Walen dan met Hollanders.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content