Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Vanavond speelt Aimé Anthuenis zijn eerste interland tegen Polen. Zitten er echte verrassingen in zijn selectie ?

Het verbaast me een beetje dat hij er Vreven bij haalt en Dheedene terugroept. Toekomstgericht is dat niet. Dheedene vond hij altijd een belangrijke speler bij Anderlecht, maar heeft hij dat niveau nog ? Vreven is enthousiast, maar bij zijn verdedigende kwaliteiten worden toch ook in Nederland vraagtekens gezet. Hij zal het probleem op de rechterflank niet oplossen. Verder ben ik een fan van Blondel maar hij moet het nog allemaal bewijzen. Hij moet bijvoorbeeld eerste klasseritme opdoen. Kan dat als hij niet aan spelen toekomt bij Tottenham, in een competitie zonder reservenploegen ? De selectie van Daerden is logisch. Als je dan toch experimenteert, zou ik wel eens willen zien wat op links die Grégoire van Moeskroen waard is als alternatief voor Bart Goor. En ik verwacht op rechts nog altijd veel van Dufer van Charleroi, die nu geblesseerd is. Die heeft een goeie actie, is snel, technisch onderlegd. Maar hij mag niet te lang meer blijven hangen in de anonimiteit.

Wat frappeert je na twee speeldagen in de competitie ?

Dat de problemen bij Anderlecht die je vorig jaar zag nog altijd niet opgelost zijn. Je ziet dat op het veld en je hoort het aan de reacties van spelers. Glen De Boeck liet dat ook doorschemeren. De goeie organisatie die vorige week nog zo geprezen werd, was na een half uur weer weg. De Boeck neemt het voor Vanderhaeghe op die zich weer te pletter loopt op het middenveld om alle gaten te dichten. Anderlecht gaf tegen Mechelen niet zozeer kansen, maar wel veel ruimte weg. Als je dan oppert dat het spel bij momenten niet zo slecht is, minimaliseert De Boeck dat : het klopt, als zij achterin de bal onderscheppen kunnen ze hem meteen naar voor sturen en heeft Anderlecht daar een meerderheid, want daar staan al veel mensen. Dat lijkt weer het probleem : ze blijven daar staan. Pas op : bij momenten voetballen ze ook goed. Die Tihinen is echt een versterking. Kolar is in de voorbereiding diep gegaan om toch maar een goeie eerste indruk te maken. De waarde van Zewlakow kennen we, maar ik vraag me af wat hij Anderlecht aanvallend bijbrengt. Wie me meevalt, is Seol. Zoals die met vertrouwen loopt te voetballen, een actie maakt, zijn snelheid aanwendt, die valt nauwelijks te herkennen. Ook al vind ik het duo Seol- De Bilde te weinig creativiteit en diepgang bieden voor een ploeg als Anderlecht. Opmerkelijk vind ik ook de uitspraak van Hugo Broos dat de supporters van Anderlecht maar eens moeten beseffen dat het spektakel van ondergeschikt belang is aan het resultaat. Van een trainer van Anderlecht verwacht je zo’n uitspraak die hij al voor de tweede keer deed niet. Het is er een waar hij achteraf kan op afgerekend worden.

Genk heeft Europees een goeie uitgangspositie tegen Sparta Praag.

Toch biedt 2-0 geen garantie op de volgende ronde, want Praag heeft om welke reden ook sterk onder zijn niveau gespeeld. Genk gaf maar liefst vijf open kansen weg, vier keer kwam een speler van Praag alleen voor de keeper Die gaan zulke kansen geen tweede keer missen. Maar op zich was de prestatie goed. Dagano vond ik opmerkelijk sterk, die doet me als targetman steeds meer aan Koller denken. Genk is een ploeg die moet in staat geacht worden zijn titel waardig te verdedigen. Al is het maar omdat de waardeverhoudingen in het Belgisch voetbal nauwelijks gewijzigd zijn tegenover vorig seizoen.

Hoe schat je Club in ?

Het systeem is hetzelfde, Serebrennikov heeft nog niet kunnen tonen wat hij het team bijbrengt. Wel zijn Mendoza en Lange al vroeg in vorm. Maar op La Louvière speelden ze gewoon niet goed. Altijd zie je achterin toch weer een foutje. Het spel is hetzelfde, maar stilstaan is achteruitgaan. Ze hebben wel een uitstekende keeper. Eén die altijd op het goeie moment een belangrijke bal pakt. Ook tegen Boekarest zag je dat. Ze komen daar nauwelijks in de problemen, maar Verlinden verhindert met een goed getimede safe dat ze 1-0 achterkomen. Valt die goal, dan krijgt Club het misschien wel erg moeilijk.

Zie je Marc Degryse nog technisch directeur worden bij Club ?

Nee. Ik vind het onbegrijpelijk dat Club die kans niet grijpt. Het gaat hier niet meer over visie, maar over macht en het er zich aan vastklampen. Mocht ik in zijn schoenen staan, ik had al lang voor de eer bedankt. Hij weet toch dat zelfs als het nog in orde komt het ongelofelijk moeilijk samenwerken wordt, na al wat daar de laatste weken gezegd is. Ik sta verbaasd van de rol die Sollied daar nu plots in speelt, en dat ik Vanhove nu ineens hoor pleiten voor een contractverlenging voor Sollied. Het is een onthutsend spektakel.

Te vergelijken met wat zich bij Anderlecht afspeelt tussen Courtois en Verschueren ?

Met dat verschil dat Degryse voor Club van meer belang kan zijn dan Courtois voor Anderlecht. Iedere keer als je met Courtois praat, hoor je hoogdravende woorden als professionalisme en structuur. Niet iets wat je kan grijpen. Overigens laat Courtois me dezelfde gelaten indruk als toen hij na Euro 2000 en beetje uitgeblust aan de slag leek te gaan voor een tweede termijn als bondssecretaris. Zijn enthousiasme dat hij bij Euro 2000 uitstraalde, is weg. Hij zal bij Anderlecht binnengestapt zijn met 100 ideeën, maar zich op het wekelijkse directiecomité snel gerealiseerd hebben dat het er in de praktijk bij zo’n club anders aan toegaat. Als je iets voorstelt, gaat men daar meteen zwaaien met de palmares en de 25 jaar successen om nieuwe ideeën tegen te houden.

Is KV Mechelen de degradatiekandidaat die iedereen in hen ziet ?

Dat vind ik flauwekul. Het is een fris voetballende ploeg met wat aanvallende mogelijkheden. Demol laat ze ook spelen. Er zit muziek in, op voorwaarde dat die extrasportieve problemen niet aanhouden. Dan zou de euforie rap kunnen verdwijnen.

Moet Roger Lambrecht Germinal Beerschot overnemen ?

Als hij het geld heeft dat de club mist, moet hij dat maar doen. Ik heb alleen bedenkingen bij de manier waarop hij een club leidt : hij beslist alles omdat hij het geld heeft. Om een topclub te bouwen, moet je goed omringd zijn. Hij heeft gelijk in zijn analyse dat 4300 toeschouwers te weinig is voor een beladen affiche en een sterke wedstrijd als zaterdag. Maar ik betwijfel of hij van de stad Antwerpen meer loskrijgt dan in Lokeren.

RWDM lijkt van de kaart te verdwijnen.

Jammer vind ik dat. Die club had iets. De kleine David tegen de grote Goliath in de hoofdstad, dat was leuk. De bond krijgt nu de zwarte piet, maar had al een jaar eerder moeten ingrijpen. Nu weer kregen ze een extra week uitstel. Ik vind dat de bond hier zijn verantwoordelijkheid nam, om te beletten dat het misschien wéér begint. Wat ik niet begrijp is dat Anderlecht passief aan de kant bleef met die moeilijkheden van RWDM. Ze hebben het al zo lang over een satellietclub om hun jongere talenten te stallen, die dan nog eens in de jeugd een opvang kan bieden voor al die getalenteerde migranten. Dit is een gemiste kans om te onderzoeken of zo’n project kans op slagen heeft.

Vorige woensdag begon ook de competitie in tweede klasse.

Goed dat je het me zegt. Daar zitten geen namen meer bij. De namen zijn de spelers die op het veld staan, niet meer de clubs zelf. Dat is wel frappant.

door Geert Foutré

‘Dagano doet me als targetman steeds meer aan Koller denken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier