Sinds het vertrek van Víctor Vázquez is het ‘puzzelen met Hans’ voorbij: Vanaken staat nu eindelijk waar hij hoort te staan en daar is de ploeg allesbehalve slechter van geworden. Zondag won Club Brugge nu ook in Oostende, mede dankzij een doelpunt van ‘de man van vier miljoen’.

Als je erop let, valt het nog meer op: het gemak waarmee Hans Vanaken (23) voetbalt. De intelligentie waarmee hij positie kiest, de snelheid waarmee hij beslissingen neemt en de zuiverheid waarmee hij de bal behandelt. KV Oostende kreeg er bij momenten geen vat op. Alleen al in de eerste tien minuten zagen we een hakbal waarmee hij Izquierdo in één tijd langs de lijn vrijspeelde, een afgemeten dieptepass op Diaby én een deviatie op de rand van het strafschopgebied waarmee hij de Franse Malinees vrij voor doel zette. Overigens werd ook de eerste overtreding van de wedstrijd op hem begaan (door Jali). Bij het eerste doelpunt van Club Brugge (van Refaelov) was ook hij vrij in de zestien meter en het tweede schoot hij zelf binnen (op aangeven van Refaelov).

Vanaken staat op 10, de positie centraal achter de diepe spits, maar hij bespeelt vooral de linkerhelft van het veld. Van zijn 37 balcontacten waren er zondag 27 op links. De rechterhelft wordt vooral bespeeld door Lior Refaelov, die vanaf de rechterkant vaak naar binnen komt. Niet voor het eerst viel op hoe goed beiden elkaar aanvoelen, hoe sterk hun onderlinge chemie is en hoe groot het respect voor elkaar is. Je denkt: waar zou je in dit team eigenlijk Víctor Vázquez moeten zetten? Op de bank, is het antwoord.

POSITIES

Maar voor Nieuwjaar was dat allesbehalve zo vanzelfsprekend.

In de supercup tegen Gent stond Hans Vanaken op 8, in de rug van ‘Profvoetballer van het Jaar’ Vázquez. Dat kon in de commentaren op weinig begrip rekenen: hij stond te laag! Nochtans is het een positie die hij bij Lokeren ook wel eens speelde én met succes. Zowel Peter Maes als Rudi Cossey, zijn trainers op Daknam, zei toen dat hij de kwaliteiten bezit om een moderne 8 te kunnen worden. De beste 8 van Club Brugge is echter Ruud Vormer, die over meer defensieve kwaliteiten beschikt én ook een uitstekende infiltreur is.

Dus verhuist Vanaken naar de flank. Hij is absoluut geen typische flankspeler, daarvoor mist hij explosiviteit. Maar vanaf de linkerkant tussen de linies komen spelen kan hij wel. Komt hij van links naar binnen, dan ligt de bal voor zijn beste voet: zijn rechter. Hij trekt er zijn plan. Maar thuis tegen Waasland-Beveren staat hij opeens op de rechterflank. Het wordt zowaar zijn tot dan beste wedstrijd voor zijn nieuwe club. Dat is mede te danken aan Milos Maric, de controlerende middenvelder links centraal voor de verdediging, die te veel ruimte in zijn rug weggeeft. En aan Jelle Vossen, die (op 10) Thibault Moulin, die andere controlerende middenvelder, wegtrekt. Zo ontstaat er centraal veel speelruimte voor Hans en daar maakt hij uitstekend gebruik van. Maar de week erna in Lokeren blijkt toch dat die positie voor hem verre van ideaal is. Je denkt: Club betaalt vier miljoen euro voor hem en het gebruikt hem verkeerd! Maar Hans doet altijd zijn best en helpt op Daknam mee de eerste uitzege binnen te halen. Dat ligt in zijn karakter.

Maar hij zoekt nog de beste versie van zichzelf. En het vele wisselen van positie, van systeem, van looplijnen en van ploegmaats rond hem maakt zijn aanpassing nog moeilijker. Maar hij steekt zich allesbehalve weg. In een interview in Sport/Voetbalmagazine is hij heel duidelijk: hij is een centrale speler, al vele jaren, en ook in Brugge gaat hij elke dag naar de training met de intentie om te tonen dat hij de beste is op positie 10. Analisten vinden dat Michel Preud’homme moet kiezen: Vázquez of Vanaken, dus niet beiden in de ploeg. Peter Maes verwoordt het als volgt: Vázquez zuigt de creativiteit uit Vanaken.

In Gent, op de tiende speeldag, is Vázquez geschorst en krijgt Vanaken een kans op de plaats die hij claimt – zij het in een alweer aangepast elftal, met onder meer Timmy Simons heel laag en Jelle Vossen op rechts. Vanaken zit helemaal niet in de wedstrijd en wordt in de 67e minuut vervangen. Het ontlokt aan Gert Verheyen de opmerking dat als je dan de kans krijgt, je het wel moet laten zien natuurlijk. Het is hard voor Hans, die ook al links en rechts te horen kreeg dat hij te veel in hetzelfde tempo speelt, zich meer moet laten gelden en harder in duel moet gaan. Maar Hans slaapt nog altijd goed. Hij vertoont nog altijd geen sporen van stress, hij blijft onder de druk zijn rustige zelf. Het is opmerkelijk.

De volgende wedstrijd, thuis tegen Oostende, staat hij er weer naast. Het is weer Vázquez die de voorkeur krijgt, de Spanjaard die niet wegsteekt dat hij weg wil om een financiële slag te kunnen slaan. En zo gaat het nog een tijdje door. Op KV Mechelen maakt Vanaken zijn eerste competitiegoal voor Club. ‘Ik hoop’, verklaart hij, ‘dat ik nu vertrokken ben.’ Maar, u gelooft het niet: de week erna, thuis tegen Charleroi, zit hij op de bank; en in de loop van de wedstrijd wisselt Preud’homme drie spelers, maar Hans komt er niet in. Dat gaat zo door tot Kerstmis. In Kortrijk, op tweede kerstdag, zit Vázquez niet in de wedstrijdkern. Hij is op weg naar Mexico. Vanaken maakt er zijn tweede competitiedoelpunt.

Sindsdien won Club Brugge zes competitiewedstrijden op rij, schakelde het in de halve finale van de beker van België AA Gent uit en voert het de algemene rangschikking aan.

STATISTIEKEN

In de statistieken van de Jupiler Pro League lezen we intussen ook:

Hans Vanaken: 3 doelpunten, 3 assists.

Dat is nogal weinig na 26 speeldagen, bitter weinig eigenlijk voor een offensieve middenvelder die vier miljoen euro kostte en van wie het scorend vermogen mee zijn niet onaanzienlijke markwaarde bepaalde. Het is veel minder dan bij Lokeren, waar Vanaken in twee seizoenen 21 goals maakte en 20 assists gaf. Maar daar zijn dus gegronde redenen voor.

Vorige week liet Michel Preud’homme verstaan dat hij niet veel meer zal veranderen aan de ploeg en voortaan het liefst met een type-elftal wil voortdoen. Dat is goed nieuws voor Hans, en voor Club.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – FOTO BELGAIMAGE

Waar zou je in dit team eigenlijk Víctor Vázquez moeten zetten? Op de bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier