De redding komt niet altijd uit China

© belgaimage

Afgelopen week trainden de spelers van Lokeren niet. Vijftien jaar geleden hing het spook van het faillissement ook boven Lierse, waar alle heil verwacht werd van China.

Helemaal duidelijk was de belabberde financiële toestand bij Lierse nog niet in de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen Anderlecht op 18 februari 2005. Op het Lisp woog de lening voor de verbouwing van het stadion zwaar op het budget. Zo zwaar dat na de degradatie in 2006 het faillissement in september 2007 alleen afgewend werd door de komst van een nieuwe Messias uit Egypte, de holding Wadi Degla.

Anderhalf jaar eerder meldde zich een Chinese investeerder, die lang in de schaduw opereerde. Voor het publiek was Zheyun Ye nog onbekend, dus mocht dit blad zonder problemen een week meelopen in het zog van trainer Paul Put, toen een van de coming men in het Belgische trainerswereldje, die zowel spelers als journalisten inpakte met zijn charmes. ‘Het valt op dat Paul Put kritiek spaart’, legde Jonas De Roeck uit. ‘Hij haalt altijd de positieve punten aan en zegt: een speler met vertrouwen is beter dan een zonder vertrouwen.’

Grote ogen trokken de spelers toen onze journalist ook mocht aanschuiven bij de tactische bespreking op vrijdag. Door de schorsing van Stef Wils was een nieuwe rechtsachter nodig. Dat werd aanvaller Laurent De- lorge. Na de match zou Put zeggen: ‘Ik heb weer mijn toverdoos moeten opentrekken.’

Een foto na de match toont een wezenloos voor zich uit starende Laurent Fassotte, de man van de match. Hij maakte de Lierse goal, een trap ver naast doel die via een Anderlechtbeen toch binnen ging (wat achteraf bekeken niet de bedoeling was) en veroorzaakte in de slotfase een penalty door Olivier Deschacht grofweg onderuit te trappen in de zestien, waarop paars-wit gelijkmaakte. Eerder had doelman Yves Van Der Straeten Anderlechtspits Aruna Dindane al getorpedeerd, maar Nenad Jestrovic had die penalty gemist. Toen een jaar later de gokaffaire rond Ye losbarstte, raakte bekend dat de Chinese kandidaat-investeerder in ruil voor zijn geld verwachtte dat de ploeg wedstrijden verloor. In de aanloop naar de match tegen Anderlecht eiste hij van Put en co dat Lierse zwaar zou verliezen. Terwijl de Lierse fans tevreden het stadion verlieten, beseften Put en spelers als Fassotte die mee in de combine zaten, dat Ye na de 1-1 not amused zou zijn. Onze verslaggever, die een week meeliep, wist toen nog niet dat hij een week lang om de tuin geleid werd en dat de tactische analyse die hij bijwoonde een schijnvertoning was. De les uit het verhaal? Een club waar het geld op is, is vatbaar voor ‘andere’ praktijken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content