Walter Zenga keert terug naar Italië.

Tot veertien dagen geleden was Walter Zenga (47) tv-commentator voor de RAI bij de wedstrijden van de nationale ploeg. Vorige week vroeg Cataniavoorzitter Antonio Pulvirenti hem of hij de nieuwe trainer van zijn club wilde worden. Een dag tevoren, na de nederlaag tegen Torino, had Silvio Baldini immers zijn ontslag aangeboden. Veel protest was er niet, tussen Pulvirenti en Baldini, die 29 punten uit 31 wedstrijden haalde, klikte het al langer niet. Baldini volgde Pasquale Marino op, die twee jaar geleden Catania na 22 jaar weer naar de Serie A voerde en vorig jaar na het behoud koos om zijn trainerscarrière verder te zetten bij Udinese.

Voor Walter Zenga is Catania de eerste Italiaanse profclub als trainer. Als speler was Zenga een jeugdproduct van Inter. Bij die club maakte hij als doelman ook naam, vanaf het moment waarop hij er titularis werd (1983/1984) tot zijn vertrek in 1994. Met Inter won hij twee keer de UEFA Cup en werd hij in 1988 kampioen onder trainer Giovanni Trapattoni. Bij de nationale ploeg volgde Zenga monument Dino Zoff op. Hij maakte deel uit van de WK-kern in 1986 en verdedigde het Italiaanse doel op het WK in 1990. In totaal stond hij bij de Squadra 58 keer onder de lat en incasseerde 21 tegengoals.

Als speler was Zenga flamboyant. Hij zette graag een stap in de wereld, scoorde bij de vrouwen en was een graag geziene gast in tv-programma’s en society- magazines. Na zijn vertrek bij Inter in 1994 keepte hij nog twee jaar in de Serie A bij Sampdoria en één jaar bij Padova in tweede. Zijn spelersloopbaan sloot hij af in de VS, bij de New England Revolution in 1999. Opmerkelijk is dat hij in Boston na één jaar ook trainer werd, maar in zijn derde jaar weer aan de slag ging als speler, meteen ook zijn laatste seizoen.

In 2002 trok hij als coach naar Nacional Boekarest, in 2004 werd hij trainer van Steaua Boekarest, een jaar later van Rode Ster Belgrado. Met beide ex-Europacupwinnaars werd hij kampioen. In 2006 trok hij naar Gaziantepspor in Turkije, in 2007 naar Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten en later naar Dinamo Boekarest. Bij Catania kreeg Zenga een contract tot het eind van het seizoen. Zijn opdracht is vrij eenvoudig: zo snel mogelijk het behoud in de Serie A veiligstellen, want de laatste drie clubs degraderen op het einde van het seizoen.

Na Catania veranderde ook Empoli nog eens van trainer, waarmee het aantal trainerswissels in de Serie A dit seizoen voorlopig op twaalf staat. Empoli plaatste zich vorig seizoen voor het eerst voor Europees voetbal, maar bakt er dit jaar niets van. Het ging er al in de voorronde van de UEFA Cup uit en kreeg vorige week na thuisnederlaag tegen Sampdoria in competitie de rode lantaarn. Prompt werd Alberto Malesani ontslagen en vervangen door de 57-jarige Luigi Cagni. Cagni begon aan dit seizoen, maar werd na dertien speeldagen vervangen door Malesani. Onder diens leiding zakte Empoli nog verder weg. Voorzitter en manager gaven al toe dat het sportieve debacle hun fout is.

Afgelopen weekend brak Laziodoelman Marco Ballotta – die vorige week zijn 44ste verjaardag vierde – tegen Parma een nieuw record. Nooit eerder speelde iemand op die leeftijd een duel in de Serie A. Op 11 december was Ballotta ook al in de CL de alleroudste speler ooit, met 43 jaar en acht maanden. De Serie A heeft nog een tweede keeper die al over de 40 is: Alberto Fontana (Palermo) is 41.

Milan verliest voor minstens drie weken rechtsback Massimo Oddo (31). Die liep vorige week een knieblessure op en werd al aan de linkermeniscus geopereerd. Intussen verkondigde voorzitter Silvio Berlusconi dat wat hem betreft Carlo Ancelotti ook volgend jaar trainer blijft en dat hij graag Andryi Shevchenko terug wil. Een idee waar Ancelotti niet warm voor loopt, omdat de Oekraïner van Chelsea volgens hem niet complementair is met Pato. Milan onderzoekt ook of het Ronaldinho bij Barcelona kan weghalen.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier