De reuzen van RSC Anderlecht

Laandry Dimata (1m85) en Ivan Santini (1m90) zorgen voor lengte in de zestien meter. Beiden scoorden in de eerste helft op Kortrijk met het hoofd. © BELGAIMAGE

Door de diensten binnen te halen van Ivan Santini en Laandry Dimata won de topclub uit Brussel heel veel aan aanwezigheid in de zestien meter, bijna onuitgegeven op het niveau van de Jupiler Pro League. Die superioriteit aan gestalte in de grote rechthoek besliste Anderlechtcoach Hein Vanhaezebrouck te verzilveren, want zijn eerste ruwe schets voor dit seizoen leverde meteen een duidelijk resultaat op.

De schema’s voor het spelen op balbezit werden zo nauwgezet uitgetekend dat daar maximaal voordeel uit kon worden gehaald. Zo’n geheel trek je op gang met enkele fameuze kruispassen, al sinds jaar en dag het handelsmerk in de voetbalbenadering van de West-Vlaamse trainer.

De actie vertrekt altijd bij een linksvoetige speler. Vaak die van Adrien Trebel, maar ook geregeld die van Elias Cobbaut. De bal vliegt dan door het luchtruim richting de rechterflank, waar Alexis Saelemaekers zaterdag ontsnapte aan het Kortrijkse blok en zich strak ophield aan de zijlijn. Daar krijgt de opkomende flankverdediger een zee aan tijd en ruimte om alleen of in combinatie met de gemakkelijk infiltrerende middenvelder Pieter Gerkens het centrum op te zoeken.

De 1,90 meter van Santini dient daarbij als referentie. Die lengte wordt aangevuld met de 1,85 meter van spitsbroeder Dimata. Beiden krijgen ook vaak nog de steun aan de tweede paal van de 1,88 meter grote Cobbaut, die daar meer van nut is dan door stijf tegen de flank te blijven staan. Wanneer Gerkens niet in het centrum loopt, wordt de Limburgse werkmier nog altijd geholpen door zijn buitengewone gave van plaatsing voor doel in een overbevolkte grote rechthoek vol centimeters én flair. Tegen Kortrijk vielen de eerste drie treffers van paars-wit door een voorzet vanaf de rechterkant. Twee centers werden afgewerkt met het voorhoofd door de nieuwe schutters van RSC Anderlecht.

Tijdens een bezoek aan het Constant Vanden Stockstadion als toeschouwer op een CL-avond raakte Hein Vanhaezebrouck onder de indruk van de gemiddelde lengte van de Borussia Dortmundprofs. Kolossen met vaardige voeten. Een idee die hij duidelijk meenam voor zijn nieuwe Anderlecht, dat voorbestemd lijkt om te heersen in de lucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier