Nadat de Gouden Bal de klassering opmaakte van de beste Europese voetballers van 2009 maakten wij die van de best verdienende spelers in Europa.
Terwijl iedereen de mond vol heeft over het aanhalen van de buikriem, blijven de elitevoetballers geld verdienen als slijk. Of ze nu in de Liga, de Premier League, de Bundesliga of het calcio aan de slag zijn, speelt geen rol: hun rijkdom blijft onaangetast. Terwijl de gevolgen van de grote economische en financiële crisis die in 2008 losbarstte zich nog altijd doen gevoelen, hebben jongens als Messi, Ronaldo, Terry en Kaká daar amper iets van gemerkt.
In een enquête die in september verscheen, maakte de Franse krant L’Equipe duidelijk dat de spelerslonen ook in Frankrijk ondanks de crisis fors zijn blijven stijgen. De absolute toppers in de Franse Ligue 1 zijn Lisandro Lopez (425.000 euro, een historisch record voor een speler die aan de slag is in Frankrijk), Yoann Gourcuff (310.000 euro) en Lucho Gonzales (300.000 euro). Die lonen staan uiteindelijk ook in verhouding tot de transferprijzen die respectievelijk Lyon, Bordeaux en Marseille voor hen betaalden. Aan de drie spelers samen hing immers een prijskaartje van 57 miljoen euro.
Daar staat tegenover dat heel wat spelers uit de Franse competitie een heel pak minder verdienen, ook al is hun loon best nog aantrekkelijk. Volgens L’Equipe kwam het gemiddelde jaarloon van de voetballer in eerste klasse uit op 34.880 euro, of zowat vijf procent minder dan in het seizoen 2008/09. Nog altijd volgens de krant zijn het vooral de kleintjes die hun inkomsten fors zien dalen. Zo zou een speler uit de tweede klasse vandaag gemiddelde 7930 euro bruto verdienen, of zowat twintig procent minder dan vorig jaar.
Aan de top van de piramide lijkt er nog altijd geld in overvloed te zijn. Daarvoor volstaat alvast een blik op de lijst met de vijftig absolute topverdieners van het Europese voetbal.
1 Lionel Messi (11.000.000 euro)
(Barcelona)
Hij is de beste speler ter wereld en ook de best betaalde. Dat lijkt logisch, maar het bedrag van 30.000 euro per dag – zonder rekening te houden met nog heel wat rijkelijke inkomsten uit reclame – lijkt toch wel elke zin voor realiteit te overschrijden. En toch is dat wat deze kleine jongen van één meter negenenzestig sinds zijn contractherziening in september opstrijkt. In dat contract is ook een opstapclausule opgenomen van 250 miljoen euro. Voelt iemand zich geroepen?
2 Samuel Eto’o (10.500.000 euro)
(Inter Milaan)
Na een seizoen met veel goals en trofeeën verkaste de Kameroener afgelopen zomer naar Inter om er het loon van Ibrahimovic te gaan opstrijken. In het calcio lijkt hij zijn legendarische killerinstinct niet verloren te zijn.
3 Cristiano Ronaldo (10.000.000 euro)
(Real Madrid)
De Portugees is de duurste speler uit de geschiedenis, maar hij staat “slechts” derde in deze lijst. Daar staat dan weer tegenover dat hij als echte sandwichman meer inkomsten haalt dan wie ook uit reclamecontracten: 13 miljoen euro.
4 Zlatan Ibrahimovic (9.000.000 euro)
(Barcelona)
Door zijn overstap naar Catalonië moest de Zweed wat water bij de wijn doen: zijn salaris werd verlaagd van 10,5 naar 9 miljoen euro. Het bewijst dat spelers toch wel iets overhebben om voor de legendarisch blaugrana te voetballen.
5 Kaká (9.000.000 euro)
(Real Madrid)
Nadat Real hem afgelopen zomer voor 67 miljoen weghaalde bij Milan, verdient de derde duurste speler aller tijden even- veel als voordien. Toch ligt het bedrag flink wat lager dan de 15 miljoen die hij had kunnen verdienen bij Man. City.
6 John Terry (9.000.000 euro)
(Chelsea)
Velen dachten dat hij zou overstappen naar het steenrijke Manchester City om jaarlijks 13 miljoen te verdienen, maar hij bleef liever in Londen. Dat werd op prijs gesteld, aangezien zijn loon (vorig jaar 7.570.000 euro) flink werd verhoogd.
7 Emmanuel Adebayor (8.400.000 euro)
(Manchester City)
De Togolees voelde zich bij Arsenal onvoldoende gerespecteerd. Als respect zich vertaalt in bankbiljetten, dan krijgt de spits bij City wellicht vandaag iets te veel respect …
8 Fernando Torres (7.800.000 euro)
(Liverpool)
El Niño blijft weliswaar heel vlot scoren, maar beleefde met Liverpool in 2009 toch een moeilijk jaar. Hij zal wellicht troost vinden in zijn salaris, het hoogste dat de Reds uitbetalen.
9 Robinho (7.650.000 euro)
(Manchester City)
Geld was voor de Braziliaan uiteraard de belangrijkste reden om in de zomer van 2008 Real te ruilen voor City, want voor de rest wist de dribbelaar niet veel van zijn nieuwe club. Hij meende zelfs dat hij had getekend voor … Chelsea.
10 Steven Gerrard (7.600.000 euro)
(Liverpool)
Om voor eeuwig en een dag Red te blijven kreeg Stevie G tot 2013 een oogverblindend mooi contract, maar ook daarvoor moest hij niet op een boterham meer of minder kijken aangezien hij toen ook al 6.400.000 euro verdiende.
11 Carlos Tévez (7.600.000 euro)
(Manchester City)
Dat de “Apache”de overstap maakte van United naar City heeft alles te maken met wat zijn nieuwe club op zijn loonbriefje zet. Hoewel hij mogelijk stopt na het WK van 2010 zal de Argentijn van een gouden pensioen kunnen genieten.
12 Frank Lampard (7.570.000 euro)
(Chelsea)
Wie als middenvelder zes seizoenen na elkaar meer dan tien goals maakt, heeft recht van spreken. De zoon van Frank Lampard en neef van Harry Redknapp is dan ook een onbetwiste titularis met een navenant salaris.
13 Thierry Henry (7.500.000 euro)
(Barcelona)
Ondanks zijn 31 lentes behoort Titi nog altijd tot de absolute topverdieners. Maar sinds de veel besproken handsbal in de barragewedstrijd tegen Ierland is de kans wel groot dat hij veel minder zal kunnen halen uit sponsoring …
14 Ronaldinho (6.500.000 euro)
(AC Milan)
Bij zijn overstap van Barça naar Milan nam Ronnie ook zijn indrukwekkende salaris mee. Op het veld kon hij dat tot nu toe echter amper verantwoorden, al liet hij de jongste weken toch weer wat van zijn vroegere genialiteit bewonderen.
15 Pirlo (6.500.000 euro)
(AC Milan)
De elegante Italiaanse middenvelder krijgt hetzelfde salaris als Ronaldinho. Als hij in juni 2010, wanneer hij einde contract is, besluit om te blijven waar hij is, zal hij wel moeten inleveren.
16 Michael Ballack (6.500.000 euro)
(Chelsea)
Toen hij in 2006 naar Londen verhuisde, moest Chelsea geen transferprijs ophoesten aangezien hij einde contract was. Daardoor won hij de jackpot met een supercontract. Zijn prestaties staan nochtans zelden in verhouding.
17 Rio Ferdinand (6.500.000 euro)
(Manchester United)
De Mancunian is na John Terry de tweede best betaalde verdediger ter wereld. Maar hij blijft nog altijd de verdediger voor wie de hoogste transferprijs ooit werd betaald (32 miljoen) toen hij overstapte van Leeds naar Man. United.
18 Raúl (6.400.000 euro)
(Real Madrid)
Verdient momenteel slechts bijna de helft van wat zijn aanvalspartner Cristiano Ronaldo bij Real op zak mag steken. De beste doelpuntenmaker ooit van Real mag in ieder geval rekenen op de eeuwige erkentelijkheid van de fans.
19 Ruud van Nistelrooy (6.400.000 euro)
(Real Madrid)
Was lange tijd geblesseerd en is nu spits op overschot, maar hij blijft wel rijkelijk betaald. En dan te bedenken dat een Belgische krant het afgelopen zomer waagde om te zeggen dat er contacten waren met Standard …
20 Iker Casillas (6.000.000 euro)
(Real Madrid)
De best betaalde doelman ter wereld en volgens velen ook degene die – samen met Buffon – het sterkst presteert. Aangezien hij al negen jaar voor Real speelt en er goed verdient, is de kans groot dat hij eeuwig trouw zweert aan die club.
21 Frédéric Kanouté (6.000.000 euro)
(FC Sevilla)
Het zal sommigen wellicht verbazen de Malinees zo hoog in de rangschikking te zien staan, maar de spits van Sevilla scoorde natuurlijk in de laatste drie seizoenen 55 keer in de Liga. Er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen.
22 Karim Benzema (6.000.000 euro)
(Real Madrid)
De man die afgelopen zomer voor 35 miljoen euro de overstap maakte van Lyon naar Real Madrid kon zo zijn loon van Franse vedette uit de Ligue 1 verdriedubbelen.
23 Wayne Rooney (5.950.000 euro)
(Manchester United)
Het vertrek van Ronaldo betekende voor hem een bevrijding en zorgde ervoor dat er geld vrijkwam. Volgens de tabloids krijgt hij binnenkort een nieuw contractvoorstel, waardoor hij de komende zes jaar in totaal 110 miljoen zou verdienen.
24 Patrick Vieira (5.800.000 euro)
(Inter Milaan)
Na Eto’o de man die de meeste euro’s op zijn loonbriefje krijgt bijgeschreven. Dat verklaart waarom Lyon, PSG, noch Arsenal er afgelopen zomer in slaagden om hem los te weken. Het bestuur van Inter zag een transfer nochtans zitten.
25 Francesco Totti (5.500.000 euro)
(AS Roma) Het contract van de “Romeinse keizer” loopt in juni 2010 af, maar het is bekend dat het boegbeeld van de club in de Eeuwige Stad aan de slag zal blijven. Hoewel hij al 33 is, zal de club uit erkentelijkheid zijn salaris niet verlagen.
26 Luca Toni (5.500.000 euro)
(Bayern München)
Toen hij in 2007 voor Bayern tekende, had hij in Italië verschillende seizoenen aan de lopende band gescoord. Hij ging in de Bundesliga even op zijn elan door, maar sindsdien is het allemaal minder. Vandaar dat de club hem wil laten gaan.
27 Arjen Robben (5.500.000 euro)
(Bayern München)
De Nederlander stapte afgelopen zomer over van Real Madrid, waar hij niet het vertrouwen kreeg van Pellegrini, naar Bayern, dat 25 miljoen euro voor hem veil had. Hij verdient nu in Beieren zelfs iets meer dan in Spanje.
28 Ashley Cole (5.410.000 euro)
(Chelsea)
De linksback van de Blues en van de Engelse nationale ploeg kreeg wel een heel mooi contract toen hij in 2006 verhuisde van Arsenal naar de andere kant van Londen.
29 Deco (5.410.000 euro)
(Chelsea)
De geniale spelverdeler, die in 2008 bij Chelsea neerstreek, kon er nooit het sterrenstatuut rechtvaardigen dat hij bij Porto en Barcelona had. Maar sinds coach Ancelotti het roer in handen heeft, lijkt de Portugees weer op het juiste spoor te raken.
30 Genaro Gattuso (5.200.000 euro)
(AC Milan)
Het loon van de verdedigende middenvelder, die momenteel op de bank zit, weegt zwaar door, zeker nu clubeigenaar en Italiaans president Silvio Berlusconi er de laatste tijd financieel wat minder goed voor zit.
31 Clarence Seedorf (5.200.000 euro)
(AC Milan)
Zijn soms nonchalante speelstijl kan het Milanese publiek wel eens ergeren, maar zowel onder Ancelotti als nu onder leiding van Leonardo staat de inmiddels 33-jarige Nederlander nog altijd in de basis. Op klasse staat geen leeftijd.
32 Franck Ribéry (5.000.000 euro)
(Bayern München) Scarface ligt nog onder contract tot 2011. Indien het bestuur van Bayern bereid was geweest hem naar Real Madrid te laten vertrekken, had hij er 8 miljoen euro per jaar kunnen verdienen. De overstap naar Real komt er wellicht later toch nog.
33 Gigi Buffon (5.000.000 euro)
(Juventus)
Hij is de best verdienende speler van zijn club, maar dat is ook normaal als je het aantal punten ziet dat de doelman van de Italiaanse nationale ploeg al voor zijn team heeft gewonnen.
34 Carles Puyol (5.000.000 euro)
(Barcelona)
De mythische aanvoerder van Barça is geen toonbeeld van elegantie, maar onmisbaar voor de stabiliteit. Dat hij in het jongste duel tegen Real eens te meer een heroïsche prestatie neerzette, bewijst dat nog eens overduidelijk.
35 Kolo Touré (5.000.000 euro)
(Manchester City)
Dat de man die vorig seizoen nog aanvoerder was van Arsenal de overstap maakte naar City heeft velen verbaasd. Gezien de gangbare praktijken bij de club die als “nieuwe rijke” geldt in Engeland, is zijn salaris minder verrassend.
36 Andrés Iniesta (5.000.000 euro)
(Barcelona)
Deze uitblinker in technische hoogstandjes eindigde vlak naast het podium in de jongste editie van de Gouden Bal, maar hij is niet iemand die de schijnwerpers opzoekt. Barça kent evenwel zijn waarde en betaalt hem een navenant salaris.
37 Xavi (5.000.000 euro)
(Barcelona)
Eindigde als derde in de Gouden Bal van 2009, nadat hij al werd uitgeroepen tot beste speler van het EK’08. Reclamemakers zijn weinig geïnteresseerd in zijn uitstraling, maar zijn collega’s zijn des te meer verlekkerd op zijn uitstekende passes.
38 Sergio Agüero (5.000.000 euro)
(Atlético Madrid)
De Argentijnse aanvaller kreeg van Chelsea het voorstel om er 416.000 euro per week te gaan verdienen en zo een van de topverdieners van de Premier League te worden. Het is best mogelijk dat de transfer er in januari komt.
39 Dimitar Berbatov (4.870.000 euro)
(Manchester United)
De van Tottenham overgekomen Bulgaar was tijdens de mercato van 2008 de toptransfer van United, maar hij kon nog niet helemaal aan de verwachtingen beantwoorden. Nochtans is er niemand die aan zijn topklasse twijfelt.
40 Andrei Arshavin (4.870.000 euro)
(Arsenal)
De “Tsaar” van de Gunners kwam vorige winter in Londen aan met het etiket van beste speler van Oost-Europa. Bij Zenit Sint-Petersburg behoorde hij al tot de grootverdieners en in Engeland wordt hij nog wat rijker.
41 Nicolas Anelka (4.800.000 euro)
(Chelsea)
Op zijn dertigste is de Franse spits van Chelsea beter dan ooit in vorm. Hij liet al verstaan dat hij graag zijn carrière op Stamford Bridge wil beëindigen, ook al omdat de club op het punt staat hem 6.400.000 euro per jaar te betalen.
42 Paul Scholes (4.800.000 euro)
(Manchester United)
Zit tegenwoordig vaker op de bank dan hem lief is. Wellicht zal er op het einde van het seizoen aan zijn salaris worden geknaagd. Kreeg wel al de verzekering dat hij na zijn actieve carrière in de staf van Man. United zal worden opgenomen.
43 Xabi Alonso (4.600.000 euro)
(Real Madrid)
De Spaanse metronoom krijgt bij Real hetzelfde salaris als bij Liverpool. De Reds waren nochtans bereid hem een hoger loon toe te kennen in de hoop hem zo te kunnen houden. Uiteindelijk koos hij toch voor de uitstraling van Real.
44 Joe Cole (4.600.000 euro)
(Chelsea)
Midden in Londen werden op een avond eens al zijn kleren gestolen, maar hij had niet de minste moeite om zich een nieuwe garderobe aan te schaffen …
45 Jamie Carragher (4.600.000 euro)
(Liverpool)
Voor heel wat fans van Liverpool geldt hij nog meer als verpersoonlijking van de club dan Steven Gerrard. Hij speelt sober en efficiënt en is zowel op als naast het veld een echte leider.
46 Ryan Giggs (4.600.000 euro)
(Manchester United)
De 37-jarige Welshman toont nog af en toe flitsen van geniale klasse. Vandaar dat ook zijn contract nog altijd meer dan de moeite waard is. Voor de man die de meeste titels verzamelde in heel Groot-Brittannië is dat niet abnormaal.
47 David Trezeguet (4.500.000 euro)
(Juventus)
De Fransman met Argentijnse roots scoorde al 288 goals voor Juve. Zijn broze spierstelsel speelt hem af en toe parten, maar nog altijd is hij een van de beste goalgetters ter wereld, die aan een halve kans genoeg heeft om te scoren.
48 Mathieu Flamini (4.500.000 euro)
(AC Milan)
Na vier jaar bij Arsenal stapte de Franse verdedigende middenvelder in mei 2008 over naar AC Milan. Dat deze vrij middelmatige speler nu zo veel verdient, heeft ook te maken met het feit dat Milan voor hem geen transferprijs moest betalen.
49 Cristian Chivu (4.500.000 euro)
(Inter Milaan) De Roemeen profiteerde met volle teugen van de gouden periode van het calcio, waarin hij overstapte van AS Roma naar Inter. Voorzitter Moratti heeft daar nu spijt van en wil graag af van een speler die zo’n grote loonmassa vertegenwoordigt.
50 Diego Forlán (4.500.000 euro)
(Atlético Madrid)
De topscorer van de Liga in het seizoen 2008/09 verlengde in november zijn contract bij Atlético tot 2013. Hij zal voortaan 4,5 miljoen euro per jaar verdienen. Niet slecht voor een spits die juist dertig is geworden.
door thomas bricmont
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier