De wedstrijd in Spanje was het zoveelste bewijs dat ons nationale elftal tot vandaag geen aanspraak kan maken op kwalificatie voor het WK 2006. Eigenlijk kwamen we nog goed weg met een 2-0-uitslag . De penaltyfout van Van Buyten werd niet gefloten, het derde Spaanse doelpunt werd ten onrechte afgekeurd, een blunder van Peersman in de eerste minuut werd niet afgestraft. Tel deze fasen op en je komt aan een 5-0-nederlaag. Ik weet wel, niet alle kansen zijn doelpunten, maar toch.

Wat mij nu vooral stoort, is de plotse kritiek op Vincent Kompany. Blijkbaar heeft men een zondebok nodig en dan is een jonge gast natuurlijk het perfecte doelwit. Dat de binnenlandse pers hem na de match vrij hard aanpakt, daar kan ik nog inkomen – hoewel het verschil met de Spaanse kranten toch wel opmerkelijk is, want in Spanje zien ze Kompany al bij Real Madrid. Wat me enorm stoort, is de kritiek van de ploegmaats. Dat BartGoor durft te zeggen dat hij zich zwaar ergert aan het gedrag van Kompany is totaal misplaatst. Goor moet dringend voor de spiegel gaan staan en beseffen dat hij en Deflandre de ploeg zwaar hebben teleurgesteld.

In mijn ogen waren de uitsluitingen niet meer dan terecht. Het was overduidelijk dat Deflandre na zijn gele kaart buiten zichzelf was, dat hij daarbij heel lelijke dingen heeft geroepen, kan ik best aannemen, terecht rood dus. Dat Bart Goor spuwde naar een tegenstander was ook heel duidelijk te zien en voor spuwen is er maar één kaart : de rode. Dan was er nog Wesley Sonck, hij verweet Kompany kinderfouten. Sonck heeft niks goeds laten zien in de wedstrijd : veel balverlies en een fantastische elleboogstoot. Het is overduidelijk dat Wesley niet goed in zijn vel zit, niet bij Ajax en niet in de nationale ploeg. Hij moet dringend aan spelen toekomen, want op deze manier brengt hij de ploeg heel weinig bij.

Ook Timmy Simons moest na de wedstrijd zijn gedacht zeggen : hij stelde dat Vincent dringend moet veranderen. Simons was er niet bij in Spanje en moet dus zijn mond houden, of kan hij niet leven met de lof die Kompany doorgaans krijgt ? Als ik dan in interviews lees dat de sfeer bij de nationale ploeg uitstekend is en dat het allemaal kameraden zijn, kom ik niet bij van het lachen. De man die ik niks verwijt, is AiméAnthuenis. Er is op dit moment heel weinig talent en hij kan er niks aan doen dat de helft van zijn spelers niet spelen bij hun club en dus overduidelijk matchritme missen. Alternatieven zijn er niet, hij moet roeien met de riemen die hij heeft.

Wel staat vast dat de wedstrijd tegen Servië & Montenegro heel belangrijk zal zijn voor de bondscoach. Als we verliezen, lijkt het gedaan met Aimé. Of hij daar echt spijt van zou hebben ? Ik weet het niet, ik denk dat hij wel beseft dat de Rode Duivels niet langer duivels zijn.

Stefan Bosman, Beveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier