Adrian Mutu beleeft een annus horribilis.

Met de Roemeense aanvoerder van de nationale ploeg, Adrian Mutu, gaat het van kwaad naar erger. Nadat hij tegen de zin van trainer Mourinho, die vond dat hij zijn knieletsel moest laten behandelen, toch met de nationale ploeg speelde (en daarvoor een serieuze boete kreeg) werd Mutu nu betrapt op het gebruik van cocaïne. Als de contra-expertise ook positief is, riskeert Mutu een schorsing van minimaal zes maanden. Voor Chelsea helaas geen primeur, in 2002 werd de Australische doelman Mark Bosnich voor hetzelfde vergrijp negen maanden geschorst. De Londense club ontsloeg prompt de speler. Riskeert Mutu hetzelfde ? Financieel zou dat voor de club een drama zijn, want goed 15 maanden geleden betaalde Chelsea nog 15,2 miljoen pond aan Parma voor de spits. Ontslag zou ook voor Mutu, die in Londen 60.000 pond per week opstrijkt, een serieus financieel verlies betekenen. In zijn begindagen bij Chelsea was Mutu amper af te stoppen, maar geleidelijk verdween hij uit het spel en verloor hij het vertrouwen van de fans, van trainer Ranieri en na diens vertrek ook van Mourinho, die hem amper gebruikte.

In eigen land geniet Mutu Beckham-allures en hebben de kranten een fikse brok aan hem. Zijn vrouw, Alexandra Dimu, is een bekend tv-gezicht en hun huwelijk liep al na twee jaar op de klippen. Mutu raakte vervolgens betrokken in een affaire met een Roemeense pornoster en speelde na een wilde achtervolging door de politie zijn rijbewijs kwijt. Van Roemeense artsen kreeg Mutu te horen dat hij beter psychiatrische hulp zocht voor zijn problemen.

De spits vloog vorige week naar Italië, alwaar hij wil herbronnen. Daar legde hij al een heel parcours af. Na successen met Dinamo Boekarest kreeg Mutu in 2000 zijn kans bij Inter, maar omdat hij er amper in de A-ploeg raakte, werd hij doorgestuurd naar Verona. In 2002 kreeg de spits een nieuwe kans bij Parma, waarvoor hij bedankte met 17 goals. Zijn transfer naar Chelsea vormde volgens de Roemeense pers het keerpunt. De serieuze voetballer die in Italië een playboy werd, ging nu plots sloten geld verdienen en kon daar niet mee om. (PTK)

De topper tussen Manchester United en Ar-senal eindigde op 2-0. De Gunners verloren voor het eerst sinds 49 matchen. Intussen beweert de Fransman Sébastien Frey, doelman van Parma, dat hij in januari naar Old Trafford verhuist. Jelle Van Damme begon opnieuw in de basis bij Southampton. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 8 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 7 goals ; 3. Reyes (Arsenal), Anelka (Manchester City), Pires (Arsenal) 6 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier