De rust van Roberto Martínez

JACQUES SYS

Ruim drie uur nam Roberto Martínez de tijd toen hij twee weken geleden de redactie van dit blad bezocht. Hij wandelde door de gebouwen van het Brussels Media Center, het kloppend hart van de magazines van Roularta. Hij deelde handtekeningen uit aan mensen die hem dat vroegen en nam uitgebreid de tijd voor een fotosessie. Hij was geïnteresseerd in de vormgeving van dit blad en zag hoe onze artdirector Griet Peeters een verhaal opmaakte over een van zijn ex-spelers, Gareth Barry. En hij schoof aan voor een heerlijke visschotel, bereid door onze onvolprezen koks Erwin en Tom. Een man van de wereld, een gentleman, zonder de minste tekenen van nukkigheid of verwaandheid.

Het werk van Roberto Martínez zal pas volgend jaar definitief beoordeeld worden tijdens het WK in Rusland. Natuurlijk kijkt de bondscoach dat vol vertrouwen tegemoet en benadrukt hij nog maar eens de uitzonderlijke kwaliteiten van de Rode Duivels. Net zoals Marc Wilmots dat in 2014 deed voor het WK in Brazilië en twee jaar later voor het EK in Frankrijk. Achteraf was de conclusie ontnuchterend en ontwaakte het land telkens weer met een kater uit een droom.

Zijn er sindsdien onder Martínez grote stappen gezet? De tegenstand was te zwak om daarover te oordelen. De Rode Duivels zijn minder afhankelijk van bepaalde spelers, er zit meer evenwicht in het team, er zijn vaak onverwachte uitblinkers. Maar niet altijd voetbalt deze ploeg in verhouding tot het al zo vaak bejubelde talent. Soms waren er sprankelende combinaties, vloeiender dan onder Wilmots, maar te vaak krijgen oprispingen geen vervolg. De thuiswedstrijd tegen Griekenland, in maart, was wat dat betreft een pijnlijk dieptepunt.

In een zoektocht naar stabiliteit lag en ligt het belangrijkste werkterrein van Roberto Martínez. Zo zei hij het al bij zijn aanstelling: samenhang brengen in de manier van spelen, rechte lijnen trekken, geen compromissen sluiten. Duidelijkheid, sturing en discipline waren zijn kernwoorden. Meer snelheid en diepgang in de ploeg krijgen, al het talent samen laten renderen, zeker als de tegenstanders van een groter kaliber zijn. En verder werken aan de mentaliteit. Ook onder Martínez blijkt dat deze ploeg het moeilijk heeft om 90 minuten geconcentreerd te voetballen. De klasse is er, de beleving niet altijd.

Verderop in dit blad zegt Roberto Martínez dat de Rode Duivels in balbezit iedere ploeg pijn kunnen doen, maar dat er tegen sterke tegenstanders harder zal moeten gewerkt worden om in balbezit te komen. Hij refereert daarbij naar zijn eerste (ontluisterende) wedstrijd, thuis tegen Spanje. Of er op dat vlak vooruitgang is geboekt, zal nog moeten blijken als die confrontaties er komen.

Het rapport dat Roberto Martínez voorlegt is goed: 28 punten op 30. Maar dat was dat van Marc Wilmots ook. De Rode Duivels stonden zelfs een tijdje eerste op de FIFA-ranking. Met de Spanjaard heerst er wel een grote rust rond de ploeg. Hij is geen controlefreak die alles naar zich toetrekt, maar laat mensen hun werk doen. Iedereen binnen zijn vertrouwd domein.

Zou iemand er nog af en toe aan denken? Eén jaar geleden werd John Bico aangesteld als sportief manager van Antwerp. Niemand die daar een strategie achter ontdekte en de storm van reacties bracht CEO Patrick Decuyper in een moeilijk parket. Met David Gevaert werd een trainer teruggehaald die eerder was ontslagen. Het leek de radeloosheid ten top.

Eén jaar geleden ook stuurde Waasland-Beveren de bevlogen Stijn Vreven weg, toen de vijfde trainerswissel in eerste klasse A. Er werd een pijnlijk rapport gemaakt van het beleid op de Freethiel: 15 ingaande en 19 uitgaande transfers, 22 nieuwkomers en 18 vertrekkers het seizoen daarvoor, 64 transferbewegingen in goed een jaar. Welke visie viel daarachter te ontdekken?

Snel, heel snel kan het allemaal veranderen in de voetbalsport.

@JacquesSys

DOOR JACQUES SYS

Pas op het WK kan het rapport van Roberto Martínez worden gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier