Eind deze week maakt olympisch selectieheer Jean-François de Sart zijn definitieve preselectie met 40 spelers voor de komende Olympische Spelen in Peking bekend. Uit die 40 namen die op 6 juli bekend moeten zijn, komen de 22 spelers (achttien spelers plus vier eventuele invallers) die uiteindelijk zullen afreizen naar de Spelen. De uiteindelijke selectie van 22 wordt op 15 juli bekendgemaakt. Op 21 juli vat de definitieve selectie de trainingen aan. Twee dagen later oefenen de olympiërs in Genk tegen Nederland, op 26 juli reizen ze af naar China waar een olympische stage de eigenlijke Spelen voorafgaat. Op 2 juli volgt, steeds in China, de laatste oefeninterland tegen Nigeria.

Het wordt, benadrukt De Sart, geen noodselectie, evenmin een geïmproviseerd team. De vraag of hij wel voldoende gemotiveerde spelers samen krijgt, vindt de bondscoach overbodig. Hij verwacht ook niet dat spelers zich terugtrekken onder druk van hun clubs. “Alle clubs van de spelers op wie we rekenen, zijn aangeschreven met de reglementering ter zake. Geen enkele heeft gemeld dat er een probleem is: AZ niet ( Moussa Dembélé, Sebastien Pocognoli, Maarten Martens), Rijsel niet ( Kevin Mirallas), Sevilla niet ( Tom De Mul), Genoa (dat vorige week Anthony Vanden Borre definitief overnam van Fiorentina) evenmin.” Ook Hamburg – dat zijn spelers waarschuwde dat ze beter niet naar de Spelen zouden gaan als ze hun plaats niet wilden verliezen – reageerde niet: “Van Vincent Kompany en Odjidja Vadis weet ik uit persoonlijke gesprekken dat zij heel graag mee willen.” Alleen de belangen van de Belgische topclubs in de voorronde van de Champions League leggen enige beperking op zijn selectie. Op een vergadering tussen Anderlecht, Standard en bondsvoorzitter François De Keersmaecker is afgesproken dat De Sart van elke club twee spelers mag meenemen. “Ik zal die afspraak respecteren.”

Twee van de drie spelers die ouder zijn dan 23 en die mee mogen, zijn al bekend: Sepp De Roover en Maarten Martens. De derde naam wordt deze week bekendgemaakt. “Het gaat zeker niet om Timmy Simons of Daniel Van Buyten. Die gaan niet mee.”

Dat een aantal kandidaten minder gemotiveerd was, daar heeft De Sart nog niets van gemerkt: “Iedereen die op Malta was, wil erbij zijn in Peking. Ik heb bij niemand moeten aandringen. Alle spelers zijn erg gemotiveerd. Bovendien krijgen we interessante matchen tegen het thuisland China en favoriet Brazilië. Dat zijn wedstrijden die over heel de wereld te zien zullen zijn. De spelers weten dat ze daar kunnen in beeld komen.”

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier