Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Jean-François de Sart heeft niet gewacht op de knappe zege van de nationale belofteploeg tegen Italië om gesprekken aan te knopen met potentiële nieuwe werkgevers. De bondscoach zat al voor de Olympische Spelen samen met een clubvoorzitter. Wellicht gaat het om een buitenlandse club, zeker is dat het voorstel geen trainersfunctie betrof. De Sart baat samen met zijn vrouw een klein bankagentschap uit in de buurt van Luik en leek voor de Spelen absoluut niet geneigd om dat op te geven voor een fulltime job in het voetbal. Mogelijk is daar ondertussen verandering in gekomen. “Ik hoop dat de clubs mij zullen bellen, wie weet begin ik aan een nieuwe start in mijn trainerscarrière”, werd hij na de overwinning tegen Italië geciteerd. Dat hij genoeg heeft van de bond, is een publiek geheim.

Toch valt een verlengd verblijf aan de Houba de Strooperlaan niet uit te sluiten. In de Waalse media wordt hij al langer naar voor geschoven als opvolger van René Vandereycken en ook intern heeft hij medestanders. Niet in het minst in de persoon van Philippe Collin, secretaris-generaal van Anderlecht, maar vooral eerste ondervoorzitter van de KBVB en ook daar steeds meer de echte sterke man achter de schermen. Na het ontslag van Frank Vercauteren schoof Collin onder meer De Sart, een ex-speler trouwens van Anderlecht (1991-93), naar voor als diens opvolger. Roger Vanden Stock was tegen.

Behalve van Vercauteren heeft Collin ook een gezonde afkeer van René Vandereycken. Die geeft vanavond in Nürnberg vice-Europees kampioen Duitsland partij met een A-selectie die vooral uitblinkt in middelmaat. Na de op alle vlakken teleurstellende oefenpartijen tegen Marokko en Italië lijkt de positie van de bondscoach geen nieuwe afgang meer te kunnen verdragen. Te meer daar Vandereycken de bond sindsdien alleen maar op de heupen is blijven werken. Op 6 en 10 september volgt al de eerste dubbele WK-kwalificatieopdracht, tegen Estland (thuis) en Turkije (uit).

Of Vercauteren en De Sart elkaar liggen is een onbeantwoorde vraag, maar tussen Van-dereycken en de beloftecoach klikt het absoluut niet. Verhalen over tegenwerking zijn legio. Ook met de clubs leeft de bondscoach op gespannen voet. Bij Anderlecht was men niet te spreken over de selectie van Jelle Van Damme, nog voor bekend was dat hij twee dagen later tegen Cercle zou spelen. Van Damme kwam uit zes weken revalidatie na een enkeloperatie en had nog geen minuut gespeeld. Ook toen hij in Brugge geblesseerd naar de kant moest, gaf de bondscoach, die destijds als Genktrainer moord en brand schreeuwde toen Aimé Anthuenis zonder overleg pas herstelde spelers van hem opriep, geen teken van leven. De medische staf van Anderlecht lichtte hem zondag in over het forfait van hun verdediger.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier