De competitiestart van Anderlecht is in nevelen gehuld. Met Kouyaté, Bruno en in iets mindere mate aanvoerder Gillet vertrokken drie basisspelers uit het kampioensjaar. Tel daarbij de langdurig geblesseerden Proto en Vanden Borre en de landskampioen verschijnt hoe dan ook met een half nieuw elftal aan de start van het nieuwe kampioenschap. Coach Hasi wil er vier ervaren, onmiddellijk inzetbare pionnen bij: een rechtsback, een centrale verdediger, een controlerende middenvelder en een offensieve flankspeler die zowel links als rechts kan spelen. Dat ook Pollet, Vargas en De Zeeuw niet langer deel uitmaken van de selectie, is minder een verlies.

VERDEDIGING

Voor Kaminksi was vorig seizoen al een verzoeking. De ambitieuze doelman heeft geen zin meer in een tweederangsrol, maar zag zijn vertrekplannen gedwarsboomd door Proto’s polsbreuk. Kaminski begint als titularis aan het kampioenschap, in de wetenschap dat hij normaal terug naar de bank verhuist zodra Proto – die de nieuwe aanvoerder is – weer speelklaar is. Die terugkeer wordt verwacht tegen de start van de Champions League midden september. Roef (niet verhuurd) en Kudimbana (contract verlengd) vervolledigen het keeperskwartet.

De beenbreuk die Vanden Borre opliep tijdens het WK, maakte van het aanwerven van een rechtsback de paars-witte prioriteit. Hasi kwam niet terug op zijn belofte van een transfer aan Gillet, in wie hij nog slechts een wisselspeler zag. Heylen kreeg zijn kans, maar greep ze niet. In de hiërarchie als centrumverdediger is de van Kortrijk teruggekeerde jongeman ook pas nummer vier, na Mbemba, Nuytinck en een nog aan te werven ervaren speler. AllrounderNajar, met Vanden Borre de enige Anderlechter op het WK, is zo voorlopig de beste optie als rechtsachter, de positie waarop Van den Brom hem vorig seizoen liet debuteren in de basis. Op links blijft Deschacht onverwoestbaar, met Nsakala als aandringende concurrent.

MIDDENVELD

Tot de beenbreuk van Vanden Borre was de vervanging van Kouyaté Hasi’s grootste zorg. Zijn gouden ingreep om de centrumverdediger door te schuiven naar het middenveld, bezorgde Anderlecht onverhoopt de titel. Hasi ziet geen vervangers in de huidige selectie: Kljestan mag weg en met Milivojevic lijkt hij de kat nog uit de boom te kijken. De Serviër bleef ver onder de verwachtingen vorig seizoen. De jonge Dendoncker werd getest als centrumverdediger, maar overtuigde niet. Tielemans is centraal de enige zekerheid.

Waren er met Kouyaté afspraken gemaakt over een transfer, met Bruno waren die er niet. Het vertrek van de rechterflankspeler samen met dat van Gillet slaat een gat in de kern. Najar kan op rechts spelen, net als Suárez, maar de van een lange revalidatie teruggekeerde Argentijn is op zijn best als zwervende spits. Hasi probeerde het met de linksvoetige Acheampong, die het binnendoor komend niet onaardig deed. Op links krijgt Praet nog steeds de voorkeur. Zeker op Suárez, die verdedigend minder bij de les is. Praet rendeert het best centraal in een 4-3-3, met twee man achter zich, maar Hasi houdt vast aan een 4-4-2. Zeker nu met Bruno zijn enige echte rechtsbuiten vertrok. De van Oostende teruggekeerde Vico maakt zich niet onmisbaar.

AANVAL

Mitrovic – zestien goals vorig seizoen, zeven assists – is incontournable als diepe spits, maar ook Cyriac steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Beiden kunnen aan Suárez worden gekoppeld, of aan elkaar. Zodra Suárez weer helemaal de oude is, heeft hij met zijn kwalitatief surplus altijd een plaats in het elftal. Ondanks het vertrek van Pollet oordeelde Hasi de komst van een extra aanvaller niet nodig.

CONCLUSIE

Ondanks/dankzij (schrappen naar eigen goeddunken) de verjonging pakte Anderlecht vorig seizoen zijn vierde opeenvolgende landstitel. Net als twaalf maanden geleden vertrokken er sterkhouders, maar de schade bleef beperkt. Met Suárez keert een ervaren klassespeler terug en als Milivojevic zijn duurbetaalde komst eindelijk rechtvaardigt, is ook hij een uitgestelde transfer. Zeker is dat de kern in het verdedigende compartiment nog wijzigingen zal ondergaan tegen 31 augustus. En vroeg of laat zullen ook Proto en Vanden Borre het elftal weer diensten bewijzen.

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier